İstanbul 'Tehlikeli miras'ta

UNESCO'nun 'Dünya Kültür Mirası' listesinden çıkarılma tehlikesi yaşayan İstanbul'un kaderi şubat ayında yapılacak toplantıda belli olacak.

İSTANBUL- UNESCO'nun 'Dünya Kültür Mirası' listesinden çıkarılma tehlikesi yaşayan İstanbul'un kaderi şubat ayında yapılacak toplantıda belli olacak. İstanbul'u bekleyen iki risk, 'Tehlikedeki Kültür Mirası' sayılmak ya da listeden tamamen çıkarılmak...

Sultanahmet'teki Four Seasons Oteli'nin Bizans kalıntıları üzerine ek bina yapmasıyla gündeme gelen tartışmalara UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Genel Sekreteri Dr. Nihat Zal açıklık getirdi. Dr. Zal, İstanbul tarihi kent alanındaki kültürel varlıklarla ilgili 2005 yılından bu yana bir süreç işlediğini, varlıkların yönetim planı ve koruma programının geliştirilmesiyle ilgili görüşmelerin halen devam ettiğini anlattı. Dr. Zal, sürecin dolacağı 2008 yılının şubat ayında yapılacak toplantının önemli olduğunu vurguladı.

 

Türkiye'de, listedeki tarihi varlıkların korunmasıyla ilgili UNESCO'ya yürütücü kurum olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın taahhüt verdiğini ve taahhütlerin gelecek yılın şubat ayına kadar tamamlanacağının söylendiğini dile getiren Dr. Zal, ancak süreç bittikten ve toplantı yapıldıktan sonra UNESCO'nun, listesindeki İstanbul'daki tarihi varlıklarla ilgili yaklaşımının belli olacağını ifade etti.

 

Üç tür uygulama var

 

Dr. Zal, UNESCO'nun üç tür uygulaması olduğunu belirterek, İstanbul'daki tarihi varlıkların birinci uygulama olan 'Dünya Kültür Mirası' listesinde olduğunu, bunun önemli bir prestij sağladığını söyledi. İkinci olarak, tarihi varlıkların 'Tehlikedeki Dünya Kültür Mirası' listesine alınabildiğini, üçüncü olarak da listeden çıkarma uygulamasının yapıldığını ifade eden Dr. Zal, Türkiye'nin taahhütlerini tam yerine getirmemesi halinde, İstanbul'daki UNESCO listesindeki tarihi varlıkların, 'Tehlikedeki Dünya Kültür Mirası' listesine kaydırılma ihtimali olduğunu dile getirdi

Manşetler

Türkiye AB'ye öncelikli meslekleri iletti
Salda Gölü, Dünya Jeolojik Miras Listesi'ne girdi
İngilizler: Hayatımızın en heyecan verici deneyimiydi
En turistik kent, Brugge'dan Airbnb'ye yasak hazırlığı
Pamukkale, yılın ilk 8 ayında 1 milyon 700 bin kişiyi ağırladı
Samsun'a ziyarette yüzde 50’ye varan artış yaşanıyor
Konaklama tercihlerini çevre dostu uygulamalar belirliyor
Çekya, aşırı turizme karşı Airbnb kısıtlamaları getiriyor
Gecelik oda fiyatı 1000 doların üzerinde olan oteller çoğaldı
THY’den indirimli bilet kampanyası