İstanbul Park'a 225 milyon gömdü

İstanbul Park ihalesini kazanan “İstanbul MC Yarış” 10 yıl için 225 milyon TL’yi gözden çıkardı. Sözleşme 2 hafta içinde imzalanacak

İSTANBUL- Formula 1 yarışları için 300 milyon liralık yatırımla inşa edilen ancak F1'in patronu Bernie Ecclestone'la anlaşılamaması üzerine boş kalıp zarar yazan İstanbul Park'ı sürpriz bir isim aldı. İstanbul Park ihalesini kazanan “İstanbul MC Yarış” 10 yıl için 225 milyon TL’yi gözden çıkardı. Sözleşme 2 hafta içinde imzalanacak
Formula 1 pisti olarak bilinen İstanbul Park’ın işletme ihalesini 9.1 milyon TL bedelle “İstanbul MC Yarış Sporları” şirketi kazandı. Ocak ayında kurulan şirketin patronu Sinan Akıman, finans sektörünün yakından tanıdığı bir isim. 18 yıl boyunca Garanti Bankası’nda görev alan Akıman, yılbaşında şirketten ayrılarak, ‘İstanbul MC Yarış’ı kurmuş. Şirketi pist işletmeciliği amacıyla kurduklarını belirten Akıman, “Ben bankada çalışırken de profesyonel yarışçıydım. Bu iş benim için bir rüyaydı. Yılbaşında 18 yıldır çalıştığım işimden ayrılarak bu işi kurdum. Adrenalin adrenalindir” dedi.

Körfez sermayesi geliyor

Bu operasyonun arkasında yabancı yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyumun bulunduğunu belirten Akıman, “Bunlar projeye artı değer sağlayacak yatırımcı grupları. Ancak anlaşma gereği isimlerini açıklayamıyoruz” dedi. Bu fon “İngiliz Ashmore mu?” sorusuna Akman, “Kesinlikle hayır” yanıtını verirken, yatırımcıların Körfez bölgesinden olduğu şeklindeki değerlendirmeye karşı çıkmadı. Yatırımcı grubunun içinde Avrupalı fonların da bulunduğu belirtiliyor.

‘Golf sahası eklenebilir’

Sinan Akıman arazinin farklı amaçlarla hatta atıl alanların golf sahası olarak da düzenlenebileceğini belirterek, “Projede büyük oranda atıl alanlar var. Bunların nasıl değerlendirileceğini önümüzdeki günlerde belirleyeceğiz. İhtimallerden biri de golf sahası olarak değerlendirmek yönünde” dedi. Şirketin dünya standardında bir yarış pistine imza atacağı, boş alanlara motor sporları için ilave pistler, konaklama imkanları, bankacılık hizmetleri, yeme-içme ve alış veriş kolaylıkları için yerler yapılacağı belirtildi.

Tesisin hem otomobil hem motorsiklet için açık olacağını belirten Akıman, “Fiyatlarımız şimdiki uygulamadan daha düşük düzeyde tutulacak. Bir eğitim akademisi de oluşturacağız. İstanbul Park olarak kendi yarışlarımızı düzenliyor olacağız” diye konuştu.

İhalede planını gizli tuttu!

İstanbul Park için dün İTO’da düzenlenen açık artırmada, teklif veren 5 şirket kıran kırana bir artırma süreci yaşadı. İTO, ihale sürecinde taraflara İstanbul Park tesisleriyle ilgili planlarını sordu. Taraflar, motorsporları aktivitelerinin yanı sıra yarış ve sürüş okulu, fuar merkezi gibi alternatifleri belirtti. İhaleyi kazanan MC Yarış Sporları şirketi, çok önemli planları olduğunu ancak bu aşamada açıklamayı uygun görmediklerini belirtti. Nitekim şirket, planlarını dün öğleden sonra açıklamayı tercih etti.

Vural Ak da alabilir

İhaledeki artırmada 6 milyon TL’nin üzerindeki teklifler, sadece iki şirketten geldi. Ve sonunda İstanbul Park tesislerinin 10 yıllık işletme hakkı, yıllık 9 milyon 100 bin TL’lik teklifle İstanbul MC Yarış Sporları oldu. En yüksek ikinci teklifi de, yıllık 9 milyon 10 bin TL ile Vural Ak’ın sahibi olduğu Eylül şirketi (Intercity Grubu) verdi.

İTO ile kazanan şirketin 15 gün içinde kira sözleşmesini imzalaması ve şirketin bir yıllık kira bedelini teminat olarak yatırması gerekiyor.

Yine alınan bilgilere göre İTO, bu süre içinde alıcı şirketin planlarını uygun bulmaz ya da teminat yatırılmazsa, ihaleyi ikinci şirkete (Vural Ak) verme hakkına sahip. İhaleye fuarcılık sektörünün ünlü ismi Ceyda Erem’in CNR şirketi katıldı.

Temelini Başbakan atmıştı

İstanbul Park pistinin temelini Eylül 2003’te Başbakan Tayyip Erdoğan attı. Pistin yapımını İTO üstlendi. Ardından bu işe TOBB, İBB ve İstanbul İl Özel İdaresi ortak oldu. Formula İstanbul Yatırım-FİYAŞ kuruldu. Araziyi Vakıflar Genel Müdürlüğü tahsis etti.

Ecclestone bıraktı

FİYAŞ, 2023’e kadar kiraladı. Şirket işletme güçlükleri nedeniyle pisti kiraya verme kararı aldı. Pistin maliyeti 250 milyon doları buldu. Nisan 2007’de FİYAŞ, F1’in patronu Bernie Ecclestone ile anlaştı, pisti kiraya verdi. Ecclestone da pisti işletmek üzere Türkiye’de İstanbul Park AŞ’yi kurdu. Bu şirket hem 3 milyon dolarlık pist kirasını ödüyor hem de kârından FİYAŞ’a ödeme yapıyordu.

Ancak F1’in haklarını elinde bulunduran Ecclestone’ın, İstanbul Park’ın işletmesinden çekilmesinin ardından, F1 Türkiye, 2012 yarış takviminden çıkarıldı. Ardından, İTO ve FİYAŞ pisti 10 yıllığına kiraya çıkardı.

BERNIE'NİN İKİ KATINI VERDİ

Ocak 2012'de MC Yarış Sporları Şirketi'ni kuran Akıman'ın piste yıllık 9.1 milyon lira vermesi konu ile ilgili birçok ismi de şaşkınlığa uğrattı. Garanti Bankası'nın bir önceki Genel Müdürü Akın Öngör'ün yeğeninin eski eşi olan Akıman sosyetenin de ünlü simalarından. Eski otomobil yarışçısı ve aynı zamanda Formula 1'in Türkiye'ye getirilmesine ön ayak olan isimlerden Mümtaz Tahincioğlu, "Bernie Ecclestone'un 3 milyon dolar yani 5 milyon lira verdiği ve ceketini alıp gittiği bir yere nasıl bu para ödendi? Ne çalışma yapılacak da buradan para kazanılacak anlamıyorum" dedi.

İNGİLİZ FON ASHMORE DA İŞİN İÇİNDE Mİ?

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, ihalede birinci olan şirketle ilgili en ufak bir bilgisi olmadığını ifade ederek, arkalarında İngiliz yatırım fonu Ashmore’un olduğunu öğrendiklerini ifade etti.

KAFAMIZDA İKİ PROJE VAR

Devlerin yarıştığı ihaleyi değerlendiren Mahmut Sinan Akıman ise "İhaleyi uluslararası bir konsorsiyum şeklinde birçok yerden oluşan fonla aldık. Biri açık diğeri kapalı olmak üzere aklımızda iki tür motor sporları projesi var. Birinci model halka açık olacak ve herkes gelip yarışabilecek. İkincisinde ise sadece profesyonel yarışlara yönelik bir organizasyon düşünüyoruz. Hem motosiklet hem de diğer branşlarda yarışlar düzenlemeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Akıman, yaptığı açıklamada, "Amacımız uygun ekonomik şartlarda dünya standartlarında bir pisti halkımıza ve yabancı konuklarımıza kazandırmaktır. Bu bağlamda hükümetimiz ile işbirliği halinde tesisin boş alanlarında motor sporları için kullanılabilecek ilave pistler, konaklama imkanları, bankacılık hizmetleri, yeme-içme kolaylıkları sağlanacaktır. Ekonomik fiyatlar sunacak tesis motosiklet ve otomobile açık olacaktır" dedi.

İHALE 17 TUR DÖNDÜ

CNR'ın sahibi Ceyda Erem ve Intercity'nin patronu Vural Ak da dahil toplam beş firmanın katıldığı ihale 17 tur döndü. Özyazıcı İnşaat Elektrik 5 milyon 350 bin TL'de 4'üncü turda, CNR Uluslararası Fuarcılık 6 milyon 750 bin TL'de 7'nci turda, Ayhanlar Hazır Beton 8 milyon 600 bin TL'de 15'inci turda, Eylül Tarım Oto Kiralama Ltd. Şti. 17'nci turda 9 milyon TL'de ihaleden çekildi. İhale 9.1 milyon TL'ye MC Yarış Sporları'na kaldı. Akıman'ın "Bir konsorsiyum" olarak adlandırdığı yatırımı yapan fonun ise İngiltere merkezli Ashmore olduğu belirtiliyor. "Gelişmekte olan ülkelere adandık" sloganlı fonun büyüklüğü 63.7 milyar dolar.

Eylem Türk/Milliyet-Barış Ergin/Sabah

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak