İstanbul Dan Brown'un kitabında

Dan Brown'ın son bölümü İstanbul'da geçen "Cehennem" (İnferno) adlı romanı dünyayla aynı anda Türkiye'de raflardaki yerini aldı

İSTANBUL- Son bölümü İstanbul'da geçen romanın Ayasoyfa'da turist patlamasına neden olması bekleniyor. "Da Vinci Şifresi" kitabıyla önemli satış rakamlarına ulaşan ve olayların geçtiği mekanların ziyaretçi sayısını artıran yazar Dan Brown'ın ABD ve Avrupa'da ile aynı anda satışa sunulan "Cehennem" (İnferno) adlı romanı bugün dünyayla aynı anda Türkiye'de raflardaki yerini aldı.
Romanlarında anlattığı şehir ve mekanların kısa sürede ilgi odağı olmasını sağlayan yazar ''Cehennem''de, dinler ve semboller konusunda uzman Robert Langdon karakterinin Floransa'dan İstanbul'a uzanan gizemli serüvenini anlatıyor. Kapağında Floransa'daki Santa Maria del Fiore Bazilikası'nın fotoğrafı yer alan ve Floransa'nın simgelerinden "İlahi Komedya"nın yazarı Dante'ye ve eserinin üç bölümünden biri olan "Cehennem"e atıfta bulunan romanda, gizemli ve heyecanlı olayların 150 sayfalık son bölümü İstanbul'da geçiyor, olayların düğümü Ayasofya'da çözülüyor.



İSTANBUL: İKİYE BÖLÜNMÜŞ BİR DÜNYA
Kitabın İstanbul'da geçen 84. Bölümü şu cümlerle başlıyor:
"Eski Bizans başkentinde akşam olmuştu.
Marmara Denizi'nin kıyısında yanan ışıklarla birlikte camiler ve ince minarelerden oluşan şehir silueti aydınlandı. Akşam namazı vaktiydi ve şehirdeki hoparlörlerden ibadet çağrısı yapan ezan sesleri yankılanıyordu.

La İlahe İllallah.Allah'tan Başka İlah Yoktur.
İnançlılar camilere koşarken, şehrin geri kalanı işlerine devam ediyorlardı. Gürültücü üniversite öğrencileri biralarını içiyor, işadamları anlaşmalarını yapıyor, tüccarlar baharatlarını ve halılarını pazarlıyor ve turistler büyülenmiş bir halde olan biteni izliyorlardı.
Burası ikiye bölünmüş bir dünya, karşıt güçlerin şehriydi: Dindarlarla laikler; eskiyle yeni; Doğu'yla Batı... Avrupa ile Asya arasındaki coğrafya sınırda duran bu ebedi şehir, gerçekten de Eskidünya'dan daha da eski bir dünyaya uzanan bir köprüydü. İstanbul." ( Sayfa 467)

İSTANBUL İLK GÜNDEN DÜNYA BASININDA
Dan Brown'ın kitaplarında mekan ve sanat eserlerinin kullanımının titizliğine ve başarısına dikkati çeken eleştirmenler, yazar tarafından "işaret edilen" her noktaya yoğun ilgi gösterildiğini belirtiyor.
The New York Times Gazetesi, romanın okuyucuyla buluştuğu ilk gün yayımladığı değerlendirmede, kitapta adı geçen Floransa, Sienna ve İstanbul'a atıfta bulunarak, "Cehemmen''de, olağanüstü konumları nedeniyle büyük önem ile tarihi ve kültürel birikime sahip üç şehir seçilmiş ve Robert Langdon bizi bu kentlerde adeta bir tur rehberi ve sanat eleştirmeni gibi dolaştırıyor" ifadelerine yer verdi.
The Guardian Gazetesi de "Kitapta adı geçen üç şehirden ikisi İtalyan. Üçüncü şehir ise hem Asya'da hem Avrupa'da olmasıyla çok özel" yorumunu yaptı.
Gazete ayrıca, kitabın özellikle Floransa ve İstanbul'un ziyaretçi sayılarını artıracağını da savunarak, Floransa yerel makamlarının, bu yıl turist sayısının kitaba bağlı olarak en az yüzde 10 oranında artmasını beklediğini yazdı.



AYASOFYA'NIN ZİYARETÇİ SAYISI ARTABİLİR
Ayasofya Müze Müdürü Hayrullah Cengiz, Brown'ın "Da Vinci Şifresi"nin ardından, Louvre Müzesi'nin ziyaretçi sayısının 10 milyon artığını belirterek, yeni romanın da Ayasofya'nın ziyaretçi sayısını yükseltmesini beklediklerini söyledi.
Ayasofya'yı geçen yıl 3 milyon 250 bin kişinin gezdiğini ve bu sayıyla Türkiye'de en fazla ziyaret edilen müze olduklarını ifade eden Cengiz, bu yılın ilk 5 aylık döneminde de geçen yıla oranla yüzde 25'lik artış olduğunu, bu olumlu gidişata kitabın yapacağı etkiyle birlikte rekor rakamlara ulaşılabileceğini kaydetti.
Brown'ın dünyaca tanınan bir edebiyatçı olduğunu hatırlatan Cengiz, kitabın başarısını ve ulaşacağı kişi sayısını görmek gerektiğini belirterek, "Kitabın okur sayısının artması, aynı şekilde bizim de ziyaretçi sayımızı artıracaktır" dedi.
Cengiz, eserin sinemaya uyarlanmasına yönelik bir soru üzerine de, Ayasofya'nın çok önemli bir eser olduğunu ve kendilerinin çok çok istisnai durumlar dışında, böyle önemli bir alanın film platosu olarak kullanılmasına sıcak bakmadıklarını söyledi.

İSTANBUL'UN TARİHİ ZENGİNLİĞİ ANLATILIYOR
Brown'ın "Cehennem"i 369. sayfadan, sona erdiği 461. sayfaya kadar İstanbul'da geçiyor. Romanın kahramanı Langdon, bir yandan gizemli olayları çözmeye çalışırken, diğer yandan da İstanbul'un tarihi dokusu, zenginlikleriyle ilgili saptamalarda bulunup, özellikle Tarihi Yarımada'yı detaylı şekilde tasvir ediyor.
Romanda Ayasofya'yı "tartışmasız şekilde dünyanın sekizinci harikası" olarak tanımlayan yazar, Notre-Dame Katedrali'nden 700 yıl daha yaşlı olan Ayasofya'nın "mistik bir ışıkla aydınlandığını" belirtiyor.
Sultanahmet ve çevresinin geçmiş ve bugünü bir arada yaşayan dokusunu okura anlatan Brown, romandaki soruların yanıtlarını ise Yerebatan Sarayı'nda buluyor.
Galata Kulesi, Mısır Çarşısı gibi birçok mekanın anlatıldığı romanda, uluslararası gizli bir teşkilatın biyolojik terör eylemini başlatmak için neden İstanbul'u seçtiğini kendine soran yazar, "Çünkü İstanbul Doğu ile Batı'nın karşılaştığı yer. Dünyadaki bütün yolların tek kesişme noktası" ifadelerine yer veriyor.
 

Manşetler

TIF 2024’te turizmde hamle yılı: 2026 konuşulacak
Şekerci Cafer Erol, Londra’dan Avrupa’ya açıldı
Türkiye'de 7 günlük golf harcaması: 1.500-3 bin sterlin
Yörükler, UNESCO listesindeki Xanthos'ta bir araya geldi
Hasipoğlu ve Savaşan Asya Siyasi Partiler Konferansı’nda
'Dünyanın en güzel koyu'na marina izni!
Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor