İsrailli arama ekibi Türkiye’den ayrıldı: Tehdit istihbaratı aldık

Avusturya ve Almanya’nın ardından İsrail’den gelen bir arama kurtarma ekibi de, deprem bölgelerindeki güvenlik riskleri nedeniyle çalışmaları sonlandırdı.

KAHRAMANMARAŞ- Türkiye’deki deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyeti yürüten İsrailli gruplardan United Hatzalah, Twitter'da yaptığı açıklamada “İsrail ekibine yönelik ciddi güvenlik tehditleri nedeniyle kurtarma görevini sonlandırıyoruz ve ekibimiz en kısa zamanda İsrail'e dönecek” ifadelerini kullandı. Deprem sonrası arama-kurtarma çalışmaları için gelen 25 kişilik sivil İsrail ekibi ‘yakın güvenlik tehdidi’ nedeniyle özel jetle bugün Türkiye’den ayrıldı.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden sonra birçok ülke insani yardım gönderirken, arama-kurtarma faaliyetlerine ekipleriyle destek oluyor. Ama son iki günde yabancı arama-kurtarma ekipleri güvenlik endişesiyle ya ülkeden ayrılıyor ya da faaliyetlerini durduruyor.

AVUSTURYA YARDIM EKİPLERİNİ GERİ ÇEKTİ
İlk olarak Avusturya ordusuna bağlı bir yardım ekibinin Türkiye’den çekileceği açıklanmıştı. Avusturya Savunma Bakanlığı, daha sonra TSK koruması altında ekibin çalışmalara devam edeceğini bildirmişti.
AFP’ye konuşan Avusturya yetkilisi, ‘güvenlik gerekçesiyle’ Türkiye’ye yolladıkları yardım ekiplerini geri çekeceklerini söylemişti. Avusturya Savunma Bakanlığı, daha sonra TSK koruması altında ekibin çalışmalara devam edeceğini bildirmişti.

ALMAN EKİBİ ÇALIŞMALARI DURDURDU
Şimdi de Alman arama-kurtarma ekipleri, güvenlik endişesiyle çalışmalarına ara verdi. Almanya’nın Bonn kenti merkezli Federal Teknik Yardım Kurumu (THW) ile Duisburg merkezli, arama ve kurtarmada uzman insani yardım kuruluşu ISAR’dan ekipler Türkiye’deydi. Alman arama-kurtarma ekipleri, Hatay’daki güvenlik durumuyla ilgili kendilerine ulaşan bilgilerden dolayı faaliyetlerine ara verdi.
DW Türkçe‘nin Alman yayın kuruluşu DPA’dan aktardığına göre, THW Sözcüsü Katharina Garrecht, son saatlerde Hatay’daki güvenlik durumuyla ilgili kendilerine farklı kaynaklardan ulaşan bilgilerin bu kararın alınmasına yol açtığını söyledi. Sözcü, enkazdan can kurtarmaya yönelik somut bir ipucu haberi almaları halinde bölgeye intikal edeceklerini de ekledi

İSRAİL EKİBİ AYRILDI
Israel Today gazetesinin haberine göre sivil toplum kuruluşu gönüllülerinden oluşan Ihud Hatzala ekibi ‘yakın güvenlik tehdidi’ ve tarifeli uçuş bulunamaması nedeniyle işinsanı Miriam Adelson’a ait özel jetle ülkelerine döndü.
Ihud Hatzala ekibinin yöneticisi Dov Maisel, “İsrail delegasyonuna yönelik somut ve acil bir tehdit istihbaratı aldık. Personelimizin güvenliğini ilk sıraya koymak zorundayız” dedi. Kahramanmaraş’ta çalışan ekip enkazdan 15 kişinin kurtarılmasına yardım etmişti.
Ihud Hatzalah dünyanın gönüllülerden oluşan en büyük arama-kurtarma ve acil sağlık ekiplerinden biri. İsrail Savunma Kuvvetleri’nce yönetilen ekibin Türkiye’de sahada 25 personeli bulunuyordu.
İsrail Savunma Kuvvetleri’yse Kahramanmaraş’ta kurulan sahra hastanesinde çalışmak üzere 230 sağlık görevlisi ve bölgedeki arama-kurtarma faaliyetlerine destek vermek amacıyla 150 personel göndermişti.

United Hatzalah Başkan Yardımcısı Dov Maisel, “Ekibimizi Türkiye’nin Suriye sınırına çok yakın olan bu bölgesine göndermenin belli riskleri olduğunu biliyorduk ama hayat kurtaracak bu operasyon için tehditleri azaltacak önlemleri almıştık. Maalesef İsrail delegasyonuna yönelik her an gerçekleşebilecek bir tehdit hakkında sağlam bir istihbarat aldık” dedi.

United Hatzalah, İsrail'den Türkiye’ye gelen arama kurtarma ekiplerinden biriydi. İsrail’den Türkiye’ye 450'ye yakın arama kurtarma görevlisi geldiği tahmin ediliyor.

Avusturya Ordusu’na bağlı kurtarma ekipleri de cumartesi günü güvenliği tehdit eden olaylar nedeniyle çalışmalarını durdurmuş, daha sonra Türk askerinin korumasında yeniden çalışmalarına başlamıştı. Almanya’dan iki yardım kuruluşu güvenlik sorunları nedeniyle deprem bölgelerinde yürüttükleri faaliyetlerini durdurduklarını açıklamıştı.

Manşetler

Efes Antik Kenti'nde Gece Müzeciliği konserlerinin ilki başlıyor
Fed, faizi yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti
AB’nin sınır kontrolü kararı: Vize bile yetmeyebilir
Swiss Days İstanbul'da 'Gelecekteki Yolunuzu Tasarlayın'
İstanbul-Ankara arasına daha hızlı tren geliyor
The Times'ın en iyi plaj tatili listesinde Fethiye yer aldı
Corendon Airlines, İstanbul Kürek Festivali'ne destek veriyor
Hititlerden mağarası koah’a şifa olacak
Samsun’un en büyük tatil köyü geliyor
Ünlü hamburger devi BurgerFi iflas bayrağını çekti