İSTANBUL- İlk altı ayda özel bankalar arasında Türkiye İş Bankası en yüksek konsolide karı açıkladı. Buna göre İş Bankası karlılığı gözeterek büyümeye odaklı stratejisini küresel krizin etkilerinin güçlü bir biçimde hissedildiği 2009 yılının ilk altı ayında da başarıyla sürdürerek konsolide aktif büyüklüğünü yılsonuna göre yüzde 7 oranında artışla 118 milyar 986 milyon TL"ye, özkaynaklarını ise yüzde 12,8"lik artışla 13 milyar 521 milyon TL"ye ulaştırdı. Banka"nın yılın ilk altı aylık dönemindeki konsolide net dönem kârı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,8 oranında büyüme ile 1 milyar 471 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.
Banka, ekonomide yaşanan daralmaya karşın, seçici davrandığı aktif tercihleriyle elde ettiği büyüme sonucunda en büyük özel banka olma unvanını daha da pekiştirdi.
İş Bankası, kriz koşullarında ihtiyatlılık prensibini ön planda tutarak yönettiği kredi portföyünü konsolide bazda 50 milyar 114 milyon TL düzeyinde tutarken, Bankanın güçlü mali bünyesi, yılın ilk yarısında yalnızca yüzde 12,5 oranında artan takipteki kredileri için yüzde 100 karşılık ayırma politikasını sürdürmesine imkan tanıdı.
İş Bankası mevduat pazar payı en büyük özel banka
Kriz ortamında da, mevduat sahiplerinin en çok tercih ettiği özel banka olma konumunu sürdüren İş Bankası"nın konsolide mevduat büyüklüğü yüzde 5,4 oranında artarak 66 milyar 358 milyon TL"ye yükseldi. Banka"nın Türk Parası tasarruf mevduatındaki artışın yüzde 5,6 oranında gerçekleşmesi ise düzenli olarak yaygınlaştırmaya devam ettiği mevduat tabanının daha da genişletilmesine katkı sağladı. Dönemde Mevduat dışındaki kaynaklardan da geniş ölçüde istifade eden Banka, Mayıs ayında 255 milyon USD ve 225 milyon EUR tutarında olmak üzere iki ayrı dilim halinde 1 yıl vadeli ve 1 yıl vade uzatma opsiyonlu sendikasyon kredisini de en uygun maliyetle temin etti. Borçlanma imkânlarının sınırlı olduğu dönemde gerçekleştirilen ve 14 ülkeden 28 bankanın katılımı ile sağlanan kredi, Banka"ya uluslararası piyasada duyulan güvenin bir göstergesi olurken, Avrupa Yatırım Bankası ile gerçekleştirilen 250 milyon Avro"luk kredi anlaşması da Bankanın uluslararası konumunu teyit eden diğer bir dönem içi gelişme idi.
Brüt kâr artışı yüzde 23,7
İş Bankası, yılın ilk altı ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,7 oranında artışla 2 milyar 794 milyon TL konsolide brüt kar elde etti. Bankanın konsolide net faiz gelirleri ise yüzde 22,3"lük artışla 2 milyar 744 milyon TL düzeyine ulaştı. Krizin getirdiği her türlü olumsuzluğa rağmen yılın özellikle ikinci çeyreğinde kârlılıklarını muhafaza eden iştiraklerinin güçlü katkısı, Bankanın konsolide karının 2. çeyrek özelinde 823 milyon TL, ilk yarı itibariyle ise 1 milyar 471 milyon TL seviyesine ulaşmasında etkili oldu. İş Bankası bu performansı ile özel bankalar arasındaki en yüksek konsolide kâr rakamını elde etti.
Krize rağmen şube sayısı ve istihdamda en büyük özel banka
Banka, kriz ortamında da kârlı gördüğü piyasalarda şube açarak şube örgütünü yaygınlaştırma çabalarını sürdürdü. Bankanın yılsonunda 1039 olan şube sayısı yılın ilk yarısında 1074"e yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde olduğu gibi ikinci çeyreğinde de yaptığı personel alımları sonucunda Banka, yılsonunda 20 bin 924 olan personel sayısını ilgili dönemde 22 bin 027"ye ulaştırırken, ekonomimize yalnızca kaynak aktarmakla kalmayıp, istihdam yaratarak da destek olmaya devam etti.
İş Bankası, önümüzdeki dönemde de kriz koşullarının gerektirdiği ihtiyatlılığı bir tarafa bırakmaksızın faaliyetlerini karlı ve sağlıklı olarak büyüterek sürdürme gayreti içinde olacaktır. Güçlü mali bünyesini bankacılık kültürü ile birleştiren İş Bankası, bu stratejisi doğrultusunda ilerlemesinde ihtiyaç duyduğu desteği, çalışanlarının azmi, müşterilerinin teveccühü ve sermayedarlarının güveni ile sağlayacağına inanmaktadır.