GAZİANTEP - Türk mutfağı içinde önemli bir yere sahip olan Gaziantep mutfağının lezzetli yemekleri, dünya sofralarına açılıyor. 8 aydan beri dondurulmuş Gaziantep ve Türk yemeklerini tüm illerde marketlerde satışa sunan Sahan Restoranlar Zinciri, Gaziantep'in dondurulmuş yöresel içli köfte, lahmacun ve dolmasının yanı sıra karnıyarık, kuşbaşılı-kaşarlı pideyi de Kıbrıs ve İran'a göndermek için anlaşma yaptı.
Ağustos ayında Kıbrıs'a ilk sevkıyatı yapan ve eylülde İran'a gönderecek olan Sahan, ilk etapta yıllık 10 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.
Sahan Restoranlar Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, 1970 yılında küçük bir lokanta olarak kurulan Sahan'ın bugün İstanbul ve Gaziantep'te toplam 8 restorana sahip olduğunu ve müessesede 500 kişinin çalıştığını belirtti.
Yıllardır aklında olan dondurulmuş yemek fikrini geçen yıl ekonomik krizde hayata geçiren Öztan şunları söyledi: "Krizde herkesin yaptığı gibi işçi çıkarmam gerekiyordu ama biz çalışanlarımızla aile gibiyiz. Kimseyi çıkarmaya gönlüm razı olmadı, yeni iş imkânı sağladım.
İngiltere'de girdiğim bir markette gördüğüm metrelerce dondurulmuş ürün, benim yıllar önceki fikrimi çağrıştırdı. Türkiye'ye döndüğümde ekibi oluşturdum, altyapımız hazırdı, bir yıl süreyle denemeler yaptık. Lahmacun ve içli köfteyle başladık, şu anda 30 ürüne ulaştık. 8 aydan beri Türkiye'de bütün illerde, marketlerde ürünlerimiz satılıyor."
Günümüzde yapımı zor olan ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri sofralara taşıdığını vurgulayan Öztan, evde hazırlandığında çok daha pahalıya gelecek yemekleri kısa sürede, zahmetsizce ve uygun fiyatla tüketiciye sunduklarını belirtti.
Dondurulmuş Türk yemeklerinin marketlerde yeni bir ciro sağladığını vurgulayan Öztan şunları kaydetti: "Türk mutfağı dünyanın 3. büyük mutfağı ama bundan faydalanamıyoruz. Türkiye'nin dünyaya tanıtımında en büyük rol yemekten geçer. Bunu, döviz kazanmaya çevirmeliyiz.
İlk defa biz Türk yemeklerini dondurup bunun üzerinden para kazanmaya başladık. İran ile distribütörlük sözleşmesi yaptık. Eylül ayında İran'a ilk sevkıyatımızı yapacağız; lahmacun, içli köfte, dolma, pide ve karnıyarık göndereceğiz. Kıbrıs'la da anlaşma imzaladık ve ağustos ayında ürünler gitti.
Avrupa'dan, özellikle Yunanistan, İtalya ve Almanya'dan çok istek var. Fakat Avrupa'ya işlenmiş et çıkışı yasak. Şu anda et ithalatı serbest bırakıldıysa bunun ihracatı da serbest bırakılmalı. Bu konuyla ilgili yetkililerden ilgi bekliyoruz."
Öztan, üretimlerini İstanbul'da yaptıklarını, gelen ihracat talebine göre üretim merkezini Gaziantep'e getirebileceklerini sözlerine ekledi.