LONDRA- İngiltere, Moskova yönetimine ‘askeri teçhizat desteği sağladığı’ nedeniyle aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkelere yaptırım kararı aldıİngiltere, Rus güçlerinin Ukrayna'ya karşı kullandığı silah ve parçaları üretmekle suçladığı İranlı bir drone üreticisine ve bir grup yabancı şirkete yaptırım açıkladı. Bunlar arasında merkezi Türkiye'de olan bir ihracat firması da var.
İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği geçen Şubat ayından bu yana Rusya'ya Ukrayna işgali nedeniyle bir dizi yaptırım uyguluyor.
İngiliz hükümeti İran, Türkiye, Belarus, Slovakya, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil çeşitli ülkelere ve kişilere 25 yeni yaptırım açıkladı.
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, yaptırımların "dönüm noktası" olduğunu söyledi ve amacın Rus cephaneliğini azaltarak, Putin'in zaten zor durumda olan savunma sanayisini destekleyen tedarik zincirleri ağlarını engellemek olduğunu belirtti.
İranlı drone üreticisi Paravan Pars ve yedi yöneticisi ABD'nin Şubat ayında açıkladığı yaptırım listesindeydi. Merkezi Türkiye olan iki mikroelektronik ihracatçısı da İngiltere'nin yaptırım listesinde yer aldı.
Yaptırımlar İngiliz kurumlarının, yaptırım kapsamındakilere tröst hizmetleri sağlamasını yasaklıyor, ayrıca İngiltere'deki varlıklarını donduruyor.
1600'DEN FAZLA KİŞİYE YAPTIRIM
İngiltere hükümeti ayrıca İsveç vatandaşı Anslem Oskar Schmucki'nin de aralarında olduğu bazı kişilere yaptırım başlattı. Schmucki, merkezi İsveç’teki kripto varlık şirketi DuLac Capital'ın Moskova ofisi yöneticisi.
Schmucki'nin Rus finans hizmetleri sektöründe iş yaparak Rus hükümetini desteklediği ya da ondan faydalandığı iddia edildi.
DuLac, Reuters'ın yorum talebine henüz yanıt vermedi. Schmucki Mayıs ayında da ABD tarafından yaptırım listesine alınmıştı.
İngiltere, Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana 1600'den fazla kişiye yaptırım uyguladı ve son yaptırımların üçüncü ülkelerdeki askeri malzeme tedarikçilerine karşı şimdiye kadar atılan en büyük adım olduğunu söyledi.
TÜRKİYE MERKEZLİ AZU INTERNATIONAL
Edinilen bilgiye göre; Azu International, 2022 yılının Mart ayında kuruldu. Şirket, kendisini bilişim ürünleri toptancısı olarak tanımladı ve kurulduktan bir hafta sonra ABD’den tedarik ettiği bilgisayar parçalarını Rusya’ya göndermeye başladı.
Azu International'ın 7 ay boyunca, ABD tarafından üretilen çipler dahil Rusya'ya en az 20 milyon dolar değerinde ürün ihraç ettiği düşünülüyor.
Reuters'a göre şirketin kurucu ortaklarından Göktürk Agvaz, Almanya'da Smart Impex GmbH adlı bilişim ürünleri satan bir başka şirketi de yönetiyor.
Rus gümrük kayıtlarına göre Alman şirket, Ukrayna işgalinden önce Moskovalı bir müşteriye ABD yapımı ürünler ihraç ediyordu.
patronlardunyasi.com