İZMİR - Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Turizm Fakültesi, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen 'Turizmde Engelli Farkındalığı, Herkes için Engelsiz Turizm' paneli, akademisyenler, sektör ve engelli derneklerini bir araya getirdi.
Türkiye'de yaşayan engellilerin turizmde karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışıldığı panele, İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Atilla Akbaba, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Melike Yılmazer, Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytuğ Arslan, Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli, Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Nil Sonuç, Herkes için Turizm Derneği Kurucu Başkanı Ali Aydoğmuş katıldı. Panelin açılışında katılımcılara seslenen Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Atilla Akbaba, otizmli, down sendromlu, zihinsel engelli bireylerin de refakatçileri ile birlikte rahat tatil yapabileceği uygun tesislerin yapılması gerektiğini söyledi. Yapılan yeni düzenleme ve uygulamalara rağmen hala eksiklikler olduğunu belirten Prof. Dr. Akbaba, engelli turizmi konusundaki en önemli sorunun bilinç olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Akbaba, "Engelli kişilerin fiziksel çevreye, diğer bireylerle eşit koşullar altında, erişim sağlamak için uygun çözümler sunulması gerekiyor. Otellerdeki mimari engeller ve çalışan personelin yeterli eğitim almaması yüzünden imkânı olan engellilerimiz bile tatil yapamıyor. Öte yandan birçok otel, engelli müşterilerin diğer müşterileri rahatsız edeceği düşüncesiyle oda vermek istemiyor. Bu nedenle engellilerin tatile çıkma oranı oldukça düşük" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Melike Yılmazer'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan panelistlerden İKÇÜ Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytuğ Arslan, Engelsiz Turizm başlığını küresel ölçekte değerlendirdiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Aytuğ Arslan, "Fransa'da bedensel kısıtlamaları olan kişiler için yapılan düzenlemeler bizim engelli bireylerimiz için de geçerli. Bizim yaptığımız çalışmalardan da Türkiye'yi ziyaret eden engelli turistler faydalanıyor. O yüzden yapılan tüm uygulamalar evrensel ölçekte geçerlidir" dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Nil Sonuç ise dünyanın birçok yerinde herkes için turizmin işler olması için değişik altyapılar olduğunu vurguladı. Ülkemizdeki altyapının geliştirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Sonuç, "Fiziksel iyileşmenin yanında özellikle zihinlerdeki anlayışın da değişime ihtiyacı var. Herkes için turizm, öncelikli olarak toplumsal içerikli olmalıdır. Turizmin getirdiği faydadan herkesin eşit olarak faydalanabilmesi gerekir" diye konuştu.
Engelliler konusunda turizm sektöründe algı değişikliğinin şart olduğunu vurgulayan Herkes İçin Turizm Derneği Kurucu Başkanı Ali Aydoğmuş, turizme etki eden fiziki şartlar değiştirilirken; engelli bireylerin de düşünülmesi gerektiğini söyledi. Aydoğmuş, "Engelliler için seyahat etmenin ve onlara göre düzenleme yapılmasının insani ve demokratik bir hak olduğunun bilinirliliğinin arttırılması gerekir. Engelsiz insanlar bu hakka sahipse, bizim için de uygun koşullar arttırılmalıdır. Turizmin, engellilerin toplum entegrasyonu için etkili bir alan olduğunu düşünüyorum. Turizm alanlarını engellilerin kullanımına uygun hale getirmek için çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Turizmin nimetlerinden herkes kadar faydalanmak istiyoruz" dedi.