ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
AKSARAY -Uçak Bileti Satan Seyahat Acenteleri Derneği-UBSAD Yönetim Kurulu Üyesi, Turizm ve Tanıtma Platformu-TUTAP İç Anadolu Koordinatörü, Özgün Turizm sahibi Sedat Mavili Ihlara Vadisi’nde sıcak hava balonu uçuşlarının başladığını belirterek “Ihlara Vadisi’nin doğal güzelliği balon turları ile turistlere sunuluyor. Yaylalarıyla ünlü Hasan Dağı, Aksaray’ın yeni eko turizm merkezidir. Yamaç paraşütü, futbol turizmi, spor, kayak imkanları olan Hasan Dağı yatırımcılar bekliyor” dedi.
Aksaray’ın Güzelyurt ilçesi sınırları içinde 14 kilometre uzunluğundaki Ihlara Vadisi'nde ilk Hıristiyanların yamaçlardaki tüfleri oyarak, kilise ve manastır yaptıkları mekanlar, Melendiz Nehri'nin sularıyla bütünleşerek önemli bir doğa harikası oluşturuyor. Bu doğal güzellikleri görmek için gelen ziyaretçiler, Ihlara beldesinden 382 basamaktan oluşan merdivenle vadinin içine inebiliyor. Melendiz Nehri, kanyonu yer yer 100-120 metre derinlikte yararak, bozkırın ortasında derin bir yarık gibi görünen Ihlara Vadisi'ne 14 kilometre boyunca hayat veriyor. 35'i tescilli olmak üzere onlarca kilise ile yüzlerce kaya oyma yaşam alanının bulunduğu vadiye turist ilgisi de her geçen yıl artıyor. Ihlara Vadisinde zengin şifalı su kaynakları vardır.Yaprakhisar köyüne 3 km uzaklıktaki Ziga Kaplıcasının, banyo kürleri, romatizma ve kadın hastalıklarına, içme kürleri ise mide, barsak, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına faydalıdır.
Niğde-Aksaray il sınırı üzerinde bulunan Hasan Dağı volkanik ikizleri oldukça tipik volkan konisi yapılarıyla İç Anadolu Bölgesi'nin Erciyes Dağı'ndan (3917 m.) sonra en yüksek ikinci volkan dağı ünitesidir. Özellikle ana volkan konisini oluşturan Büyük Hasan Dağı (3268 m.); kuzeybatısındaki Aksaray Ovası batısındaki Obruk Platosu ve güneyindeki Bor Ovası düzlüklerinden aniden yükselerek kasvetli bir doğal Abide görüntüsü sunmaktadır. Bu ana volkan konisinin doruğu tipik bir kraterden oluşmakta ve kraterin tabanında bir krater gölü bulunmaktadır. Ana koninin hemen güneydoğusundaki daha küçük boyutlu ve yükseltisi daha az olan ikiz koni ise Küçük Hasan Dağı (2844 m.) olarak anılmaktadır. Bu volkan konisinin de doruğu tipik bir krater halindedir. Oldukça taze ve karakteristik volkan şekilleriyle ülkemizin en genç volkan dağları arasında bulunan Hasan Dağı volkanik ünitesi tarihi çağlardan bu yana daldığı uykusuna devam etmektedir.
Hasan Dağı'nda günümüzde yöre halkının geleneksel yaylacılık faaliyetlerini sürdürmek için yayla mevsiminde çıktığı bir çok yayla bulunmaktadır. Bunların arasında en büyüğü ve en ünlüsü Altunhisar İlçesi'ne bağlı Hasan Dağı Ulukışlası yaylasıdır. Küçük Hasan Dağı ile Keçiboyduran Dağı arasındaki dağ geçidi üzerinde bulunan bu yayla sahası geniş düzlükleri ve otlakları bol Su kaynakları ile benzersiz bir doğal potansiyele sahiptir. 2000 Yılında birincisi yapılan yayla şenlikleri her yıl düzenli olarak yapılmaya devam etmektedir. Bu yayla şenlikleri her yıl artan bir katılıma sahne olmakta ve Niğde'nin gelişen yayla turizmine öncülük etmektedir.