İSTANBUL- İGA İstanbul Havalimanı, sosyal yatırım programı kapsamında gerçekleştirdiği projelerin etkisini ölçümlediği SROI (Yatırımın Sosyal Getirisi) Raporunu yayınladı. Rapora göre, İGA İstanbul Havalimanı’nın yatırımlarında en önemli değer kazanımları olarak özgüven artışı, duygusal esenlik ve sosyal çevre edinme ön plana çıkarken; her 1 TL’lik yatırımının 5,6 TL değerinde sosyal etki yarattığı da raporda yer aldı.
Finansal muhasebe ile sosyal muhasebenin birleştiği noktada hesap verebilirliğin sosyal etki ölçümlemesini de kaçınılmaz kıldığı gerçeğinden hareket eden İGA İstanbul Havalimanı geçtiğimiz günlerde, SROI raporunun sonuçlarını açıkladı. SROI (Social Return on Investment), Türkçe adıyla ‘Yatırımın Sosyal Getirisi’; bir proje ya da faaliyet için yapılan yatırım neticesinde elde edilen sonuçların değerinin parasal ifadesi anlamına geliyor. SROI; sosyal etkiyi yönetmek ve maksimize etmek için yaygın olarak kullanılan bir sosyal etki analizi çerçevesi olarak tüm dünyada öne çıkıyor.
İGA İstanbul Havalimanı, çevresindeki yerleşim bölgelerinin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyor
Rapor, uygulanan projeler ve paydaş diyaloğu yoluyla gerçekleştirilen sosyal değişimi de detaylandırıyor. İGA, Sosyal Yatırım Programı kapsamında farklı paydaş kesimlerine yönelik olarak tasarladığı etkinlikler ile havalimanı çevresindeki yerleşimlerin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyor. Programın hedeflediği çevre halkı, yerel kadınlar ve yerel genç nüfus olmak üzere iki ayrı kategoride ele alınıyor.
İGA İstanbul Havalimanı’nın Sosyal Yatırım Programı SROI Raporu, Türkiye’de Social Value International (SVI) tarafından doğrulanmış yalnızca sekiz analizden biri ve özel sektör adına yapılmış en kapsamlı etki ölçümlemelerinden olması itibarıyla önem taşıyor.
SROI hakkında ek bilgi:
Sosyal değer, insanların refah yönünde deneyimledikleri değişimlere yükledikleri anlamken, bu değeri yönetmek; değişimlerin ne olduğunu anlamak, ölçmek, analiz etmek, kaydetmek, raporlamak ve de bu doğrultuda aksiyon almak sosyal değer ölçümünü oluşturuyor. Analizin sonucunda ise oluşturulan pozitif değeri artırmak ve negatif değerleri iyileştirmek amaçlanıyor. SROI ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı başarmak yolunda adım atan, katkı sağlayan tüm kuruluşların etkilerini ölçerek, sağladıkları katkıların yani ortaya çıkardıkları değerin optimize edilmesi mümkün hale geliyor.