ANKARA- Maliye Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin vergileme faslının açılmasının ön koşulu olarak Türkiye'nin önüne getirdiği alkollü içkilerde alkol derecesine göre vergilemede iyi niyet indirimine hazırlanıyor.
Maliye Bakanlığı bürokratları, alkollü içkilerde asgari özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarını yeniden belirleyen yeni vergileme rejimi için bir taslak hazırladı.
Taslakta, alkol derecesine göre vergilemenin ilk adımı olarak özel tüketim vergisi tutarları arasındaki marj daraltılıyor.
Bu çerçevede, alkol derecesi yüksek olan viskideki asgari maktu özel tüketim vergisi miktarı içerdiği alkolün her 1 litresi için 70,92 YTL'den 60 YTL'ye düşürülüyor.
Alkol derecesi daha düşük olan cin ve votkada halen içerdiği alkolün her 1 litresi için 41,42 YTL olan asgari maktu vergi ise 45 YTL'ye çıkarılıyor.
RAKI ÖZEL DURUMUNU KORUYOR
Yeni düzenlemede, AB ile Türkiye arasında en fazla anlaşmazlık konusu olan ve AB'nin Vergilerle korunuyor diye suçladığı rakının vergisine ise dokunulmuyor.
Taslakta, rakı üzerindeki asgari maktu ÖTV, şimdi olduğu gibi içerdiği alkolün her 1 litresi için 35,84 YTL'de bırakılıyor.
Aynı şekilde asgari maktu vergisi 1,75 YTL olan taze üzüm şarabı ile 11,21 YTL asgari maktu vergi uygulanan köpüklü şaraplarda da herhangi bir vergi değişikliğine gidilmiyor.
Türkiye, vergileme rejiminde rakıya Yunanlıların uzosunda olduğu gibi özel statü verilmesinde ısrar ediyor.
FASIL AÇILSIN TEKRAR BAKALIM
Bu arada, Maliye bürokratlarının taslak çalışmasıyla ilgili son kararı siyasi irade verecek.
Hükümetin de benimsemesi halinde, alkollü içkilerdeki vergi değişikliği bir Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulacak.
Tam üyelik görüşmelerinde vergi faslının açılması için alkollü içkilerde alkol derecesine göre vergileme ve Tütün Fonu'nun kaldırılmasını ön koşul olarak masaya getiren AB'ce de vergilemeye ilişkin müzakerelerin başlatılması istenecek.
Türkiye, Tütün Fonu'nun kaldırılmasına ise sıcak bakmıyor. Gerek Maliye ve Tarım bakanlıkları, gerekse Tütün ve Alkollü Ürün Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), Tütün Fonu'nun Türk tütün üreticisi açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtiyor. Türkiye, mevcut şartlarda Tütün Fonu'nun kaldırılmasının mümkün olmadığını ifade ediyor. AB tarafının da Türkiye'nin bu konudaki muhalefetine daha olumlu yaklaştığı belirtiliyor.
Ekonomi yönetimi, vergi faslının açılmasının ardından müzakerelerin durumuna göre ileride alkollü içkilerle ilgili ikinci bir vergi düzenlemesine gidilebileceğine de işaret ediyor.
Konuyu değerlendiren bir Maliye yetkilisi, alkollü içkilerdeki vergileme konusunda orta yol arayışında olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
Türkiye alkollü içkilerle ilgili olarak AB'ye bu yıl içinde vergi değişikliğine gidileceğine söz vermişti. Bu çerçevede biz de bir taslak çalışması yaptık. Burada, düşük ve yüksek alkol dereceli içkiler arasındaki vergi marjını daraltmayı hedefledik. Yüksek vergilerde bir adım geri attık. Düşük vergilerde de 1 adım ileri gittik. Rakı ve şaraba ise dokunmadık. Taslak çalışması, tamamen bir iyi niyet göstergesi.
Tabii, konu siyasi bir değerlendirmeyi de gerektiriyor. Bunu da hükümet yapacak. Söz konusu çalışmayla ilgili nihai kararı da zaten siyasi irade verecek.