DENİZLİ - Denizli'nin Honaz ilçesine bağlı Aydınlar köyünde, tarihi nitelik taşıyan taş evleri Özel İdare restore ederek turizme kazandırmayı hedefliyor. Projenin ilk kısmında köy konağının, ikinci kısmında ise köy evlerinin restore edileceğini, konağın maliyetinin yüzde 25'inin Denizli İl Özel İdaresi tarafından karşılanacağını söyledi.
Durmuş, taş evlerin yerel kaynaklar ve işçiler kullanılarak restore edilip turizme açılacağını, geleneksel yapı kültürü yaşatılırken köylüler için de bir geçim kaynağı oluşturulacağını ifade ederek, "Aydınlar'daki evlerin yüzde 53'ü geleneksel. Köyde 220 ev var. Bunların 110'dan fazlası geleneksel yapısını korumuş. Elindeki kültür mirasının farkında olmayan gençler, köyü terk ediyor. Terk edilen evler yıkılıyor. Dolayısıyla bir an önce harekete geçmek gerekiyor ki köyü kurtaralım" dedi.
Her biri turistik mekan haline getirilecek evlerin, köylüler için bir geçim kaynağı haline dönüşeceğine işaret eden Durmuş, "Valimiz Yavuz Erkmen bu konuda bize önemli destek veriyor. Köylü çok istekli. Honaz Dağı Milli Parkı sınırında olması da köy için büyük avantaj. Ben bu köyü kendi ayakları üzerinde durabilir, kendi kaynaklarıyla ayakta durabilir hale getirebilirsem bu pek çok köye örnek olur. Belki pek çok şehirleşme problemi de çözülebilir. İnsanlar köyünün çok değerli olduğunu düşünerek köyde kalır. Projeye kaynak sağlayabilmek için ülkenin önde gelen şirketlerine sunum yaptım, vakıflarla görüştüm" diye konuştu.
Dokuz Eylül Üniversitesi Restorasyon Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Eti Akyüz Levi ile köy konağı projesini 2010 ISBS Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu'nda anlattıklarını belirten Durmuş, ABD'deki Journal of Architecture and Civil Engineering adlı derginin de projeyi yayımlamak için kendilerinden izin istediğini söyledi.
Umut Durmuş, gelecek yıl Çin'de yapılması planlanan "Doğayla Harmoni İçerisinde Yaşama ve Yeşil Ekonomi"sempozyumuna projeyi anlatmak üzere davet edildiğini, çalışmanın dünyadaki akademik çevrelerin dikkatini çektiğini bildirdi.
AYDINLAR KÖYÜ EVLERİ
Durmuş, köydeki evlerin özelliklerine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Aydınlar Köyü evleri, açık dış sofalı Türk Evi plan düzenini yansıtır. Tahtalık adı verilen yarı açık ve doğuya yönelmiş mekandan odalara dağılan ve yan mekansal unsurlarla desteklenen bir plan kurgusu vardır. İki kat yüksekliğindeki, tamamı taş yapılar yapı dışındaki 'öz' adı verilen ağaç dikmelerle oluşturulan almaşık bir sistemle ayakta durmakta. Kat döşemeleri ve çatı ile bütünleşen ahşap iskelet yığma taş sisteme esneklik kazandırmakta ve depreme karşı dayanıklılığı artırmaktadır."