Hollanda'da uçak vergisine tepki

İşçi Partili Paul Tang, Türk tur operatörleri ile yapmış olduğu görüşmede hazırladıkları uçak vergisi yasanın haksızlıklar içerdiğine inandığını söyledi

UTRECHT -Hollanda hükümetinin hava kirliliğini önlemek amacı ile uçak yolcularına getirmiş olduğu verginin mimarı (PvdA) İşçi Partisi milletvekili Paul Tang, Türk medyası ve Türk tur operatörleri ile yapmış olduğu görüşmede hazırladıkları uçak vergisi yasanın haksızlıklar içerdiğine inandığını söyledi. Tang, bu haksızlığı önlemek için yeni hazırlıklar yapacağına dair söz verdi.

Utrecht'e açılan uluslararası turizm fuarı sırasında Türkiye standının VİP salonunda yapılan toplantıya Türk basın mensuplarının yanında Komfortours'dan Osman Çelik, Corendon'dan Atilay Uslu, Onur Air'den Esat Aksak, Pegasus'tan Kamil Saygı, OAD Reizenden Yavuz Ataç ve DTİ'den Mert Kök atıldı.

 

Hollanda parlamentosunda kabul edilen ve senatoda onay bekleyen yasaya göre, 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren uçak ile 2 bin 500 kilometre sınırları içinde seyahat edeceklerden 11,25 Euro, 2 bin 500 kilometreyi aşan mesafelerde uçacaklardan ise 45 Euro çevre vergisi alınacak. Bu duruma göre İstanbul, İzmir ve Bodrum'a uçacak olanlar kişi başına 11,25 Euro ödeyecek. Bu illerin dışında tüm Türkiye illerine uçacaklar 45 Euro ödeyecek.

 

Onur Havayolları Hollanda Müdürü Esat Aksak, her havayolu uçaklarının yaşı ve tipi ve kullandıkları motorlara göre ödemeler yapıldığını, şimdi uygulanmak istenen ekstra verginin hakkaniyete sığmadığını söyledi. Aksak, "Havayolları zaten kullanmış olduğu hava sahası için de ayrıca her ülkeye geçiş ücreti ödüyor. İniş ve kalkışlar içinde ödemeler yapılıyor. Bu sizin çevre vergisi olayı da ne oluyor" dedi.

 

Turizmin dışında Ankara, Kayseri ve Konya gibi yoğun uçuş yapılan kentlere gidecek yurttaşlarımıza büyük mali külfet getirecek olan bu uygulamanın mimarı İşçi Partisi milletvekili Paul Tang, büyük bir yanlışlık yaptıklarını, bu yanlışlığı 2009 yılında mutlaka düzelteceklerini belirttiği konuşmasında tur operatörleri ile yaptığı tartışmada çok ter döktü.

 

 

"KONUYU TEKRAR HOLLANDA KABİNESİNE GÖTÜRECEĞİM"

 

Hava kirliliğinin önüne geçilmesi için vergiden yana olduğunu ancak Türkiye'ye uygulanacak olan sistemden rahatsız olduğunu yineleyen Paul Tang, "Yaptığımız bu görüşmeden büyük ders aldım. Havayolu şirketlerinden uçaklar hakkında bilgi aldım. Tur operatörleri de haklı olarak yolcuların şikayetlerini dile getirdiler. Bu durum karşısında konuyu kabineye yeniden götürme kararı aldım. Burada hiçbir şeyin sözünü veremem. Ama özellikle Kıbrıs ve Ankara hakkında verilen bilgiler doğrultusunda haksızlığın çok büyük boyutta olduğunu öğrendim. İşte bunun için gerek partili arkadaşları ve gerekse devlet sekreteri ile konuyu yeniden ele alacağız."dedi.

 

 

TUR OPERATÖRLERİ HÜKÜMETİN BU KARARINA TEPKİLİ

 

Hollanda hükümetinin ek vergi kararına özellikle tur operatörleri tepki gösteriyor. Komfortours sahibi Osman Çelik, "Yaşadığımız dünya ve çevre için bizlere ve gelecekteki çocuklarımıza yapılacak doğru kampanyalara her zaman katkı ve destek olmaktayız. Sözde çevre kirliliği diye konulan, Türkiye'ye seyahat edecek turistlerden ve özellikle yurttaşlarımızdan alınacak bu vergiye bir anlam verebilmiş değilim. Bana göre çevre kirliliği tüm dünyanın dikkat etmesi gereken bir konudur. Çevre kirliği ile ilgili olarak her havayolu zaten uluslararası ve yerel kurallara göre ekstra çevre vergisi ödemektedir. Hollanda neden Don Kişotluk yapıyor. Alınan bu karar çevre kirliği için değil ise bunun açıkça insanlara belirtilmesi gerekir. Bence alınan bu karar düşünülmeden ve üzerinde tartışılmadan acil olarak alınmış bir politik karardır." dedi.

 

Çelik, PvdA'lı milletvekili Paul Tang'a düşünülmeden alınmış bu kararın tekrar gözden geçirilmesini talep etti. Çelik, aksi taktirde PvdA'nın Türk seçmenleri arasında oy kaybedebileceğini belirtti.

 

Corendon Şirketi Genel Müdürü Atilay Uslu da, "Şirketimiz olarak şimdiye kadar bizlen seyahat etmiş yolcular arasında yapmış olduğumuz anketin çıkan sonucu da ezici bir çoğunluk ile insanların, çevre vergisini anlamakta zorlandıklarını ve kabul edemediklerini, insanların seyahat özgürlüğüne ekonomik olarak alınmış bir yasağın söz konusu olduğunu anlamaktayız. Müşterilerimiz ve şirketimiz adına daha önceden olduğu gibi gerek uluslararası platformda gerekse de kanuni yollardan hakkımızı arayacağımızı PvdA'lı milletvekili Paul Tang'a ifade ettim. Açıkça söylemek gerekirse avukatımız aracılığı ile bu kararı mahkemeye taşıyacağız. Alınan bu kararın Türkiye'ye turizmine büyük bir darbe vuruyor. Alınan bu karar Türkiye ile rekabet eden diğer ülkelere çok büyük avantajlar sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

 

 

İSPANYA, HOLLANDA'YI BU UYGULAMASINDAN DOLAYI AB'YE ŞİKAYET ETTİ

 

Turizm Müşaviri Murat Karakuş "Hollanda hükümetinin kararına göre 2 bin 500 kilometreye kadar olan uçuşlar ve sonrası olarak ayrım yapıldı. Bunlar 11,25 Euro ve 45 Euro arasında değişiyor. Bu çerçevede İstanbul, İzmir ve Bodrum gibi uluslararası uçuşa açık havalimanlarımıza gidenler 11,25 Euro.

 

Bunun ötesinde Antalya, Dalaman, Ankara, Kayseri ve Konya gibi havalimanına olacak olan uçuşlar 45 Euro gibi vergi dilimine tabi olunacak. Uygulama 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

 

Manşetler

Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak
Corendon Airlines, Anadolu Efes ile film yaptı
NG Hotels, 2024 World Luxury Awards’ta 12 ödül aldı
Binlerce yıldır kesintisiz suları akan çeşmeler