WESHINGTON- Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı (DESA), Hindistan için yıl ortasını işaret ettiği dünyanın en kalabalık ülkesi olma tahminini revize etti. DESA’nın beklentisi ülkenin bu haftanın sonunda Çin'i geride bırakacağı yönünde.
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı (DESA), Hindistan için nüfus beklentisini öne çekti. Dünyanın en kalabalık ülkesi olma tahmini için daha önce yıl ortasını işaret DESA, ülkenin bu haftanın sonunda Çin'i geride bırakmasını bekliyor.
Geçen hafta farklı bir BM organı, Hindistan'ın bu yılın ortasında Çin'i geçeceğini tahmin etmişti.
Asya ülkeleri, 70 yılı aşkın bir süredir küresel nüfusun üçte birinden fazlasını oluşturuyor.
Konuyla ilgili açıklamada, "Çin, dünyanın en kalabalık ülkesi olarak uzun süredir sahip olduğu statüsünü yakında terk edecek" dendi.
Açıklamada "Nüfusların tahmin edilmesi ve tahmin edilmesiyle ilgili belirsizlik nedeniyle, Hindistan'ın nüfus büyüklüğünde Çin'i geçmesinin beklendiği belirli tarih yaklaşıktır ve revizyona tabidir" ifadeleri kullanıldı.
BM Nüfus Fonu geçen hafta Hindistan'ın 2023'ün ortalarında Çin'den 2,9 milyon daha fazla nüfusa sahip olacağını söyledi.
DOĞUM ORANI DÜŞTÜ
Geçen yıl nüfusu 1961'den beri ilk kez azalan Çin'in doğum oranı son zamanlarda düştü.
DESA, Çin'in nüfusunun yüzyılın sonundan önce 1 milyarın altına düşebileceğini söyledi.
Buna karşılık, Hindistan'ın nüfusunun birkaç on yıl boyunca artmaya devam etmesi bekleniyor" diye ekledi.
Bununla birlikte, doğurganlık oranları Hindistan'da da düşüyor - 1950'de kadın başına 5,7 doğumdan bugün kadın başına 2,2 doğuma.
Kasım ayında dünya nüfusu 8 milyarı geçti. Ancak uzmanlar, büyüme eskisi kadar hızlı değil ve şu anda 1950'den bu yana en yavaş hızında.