ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ANTALYA - Ekolojik alanların korunması bitki çeşitliliği, endemik bitki türlerinin korunmasının yolunun arı popülasyonu korunmaktan geçiyor. Toroslar Yörük yaşamı bakımından kültür turizminde önemli yere sahip olmanın yanı sıra denizden 2500 metre yüksekliğinde yaylalar botanik ve eko turizminin yaygınlaşmasına öncülük yapıyor. Antalya'da bal üretiminde bitki türü çeşitliliği ve çok sayıda ormanlık alanın bulunması nedeni ile çam balı ile çiçek balı üretimi yapılıyor. Antalya'nın 7 asırlık isim yapmış balı Korkuteli ilçesi İmecik köyü yaylasında yetişen çiçekler Yayla Balı ile Çakmak Balı.
TÜRKİYE BAL ÜRETİMİNDE DÜNYA BİRİNCİSİ
Manavgat Bal Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Kocademir, arı popülasyonun korunmadan eko ve botanik turizm alanları ve destinasyonlarının korunamayacağını söyledi. Türkiye'nin bal üretiminde dünya lideri olduğunun söyledi.
Hasan Kocademir, '' Bal ormanlarını ve çiçek florası ve faunasını gözümüz gibi korumak zorundayız. Arılar çiçeklerden polen toplama da 5 kilometre uzaklıkta bulunan çiçek varlığını birbirine kendine özgü dansları ile haber verir. Eski dönemlerde bal her zaman şifa kaynağı bir ilaç olarak kullanılmış. Doğada 500 yıl geçsede hiç bozulmaz.Tıbbın babası İbn-i Sina kendi döneminde hastarının bazılarını bal şerbeti ile tedavi etmiştir. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde başta Karadeniz Bölgesinin meşhur Anzer Balı , Ege Bölgesinde çam balı Antalya Bölgesinde Korkuteli, Elmalı, Akseki, Gündoğmuş ve İbradı ilçelerinde üretilen bala karşı talepleri çok yüksek. Kilosu 30-40-50 liradan satılan bir bal kesinlikle bal değildir. ''dedi.