Herşey dahil 750 işyeri kapattı

Marmaris'te geçen yıl Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne kayıtlı 720 kişinin iş yerini kapattığı, 350 yeni işyeri açıldığı bildirildi.

MARMARİS- Marmaris'te geçen yıl Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne kayıtlı 720 kişinin iş yerini kapattığı, 350 yeni işyeri açıldığı bildirildi.

Muğla Esnaf Odaları Birliği Başkanı ve Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız, Muğla'da en çok iş yerinin turistik kentlerden Marmaris'te kapandığını kaydetti.

İlçede, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine kayıtlı 720 kişinin iş yerini kapattığı belirten Ayyıldız, şöyle konuştu: "Marmaris'te geçen yıl, bir önceki yıla oranla daha fazla iş yeri kapandı. 2008 yılı geçen yıldan daha iyi olmayacak. Esnaf dikkatli olsun. Kimse turizm mevsimine güvenip borca girmesin.

İşyeri sayısının çok fazla olması ve otellerdeki her şey dahil sistemi yüzünden esnafımız iş yapamaz duruma geldi. Esnaf bırakın para kazanmayı vergisini, elektrik, su ve telefon faturasını dahi ödeyemiyor. Özellikle Marmaris'te, her yıl açılan iş yeri sayısının yaklaşık 2 katı kadar iş yeri kapanıyor."

 

Herşey dahil sistemi

 

Şükrü Ayyıldız, Muğla'nın diğer turistik ilçelerinden Fethiye'de 393, Bodrum'da ise 214 kişinin iş yerini kapattığını belirterek, "Muğla'nın turistik ilçelerinde en fazla Marmaris'te iş yeri kapanmış. İlçede turizm her geçen yıl kötüye gidiyor" dedi.

Otellerdeki her şey dahil sisteminin esnafı olumsuz etkilediğini öne süren Şükrü Ayyıldız "Otele gelen müşteri dışarı çıkıp para harcamayınca esnaf nasıl para kazanacak? Her şey dahil sisteminden vazgeçilmedikçe Marmaris'te turizm daha da kötüye gidecektir" diye konuştu.

Açıklanan yıl sonu rakamlarıyla Muğla'ya turist sayısının arttığının ortaya çıktığını bildiren Ayyıldız, bunun esnafa yansımadığını, turist sayısının artmasına rağmen esnafın kazancında artış olmadığını ifade etti.

 

Türkiye'nin nitelikli turist çekemediğini öne süren Şükrü Ayyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Mevcut turist profiliyle kazanç mümkün değil. Turist sayısı ile esnafın kazancı arasında çarpıklık var. Marmaris'te turizmin kalkınması için yerli turiste yönelik çalışmaların da yapılması gerek. Fethiye ve Bodrum daha çok yerli turist ağırladığı için Marmaris'ten daha iyi durumda. Yerli turist tatile çıktığı zaman hesap yapmaz. Marmaris'e gelen yabancılar otelden çıkmıyor, çıksalar da bir ekmeğin pazarlığını yapıyorlar. Marmaris'te turizm gemisi sürekli su alıyor. İşin acı tarafı Marmaris ev pansiyonculuğuyla turiste hizmet verirken daha çok kazanıyordu. Bu gün geldiğimiz nokta hiç iç açıcı değil."

 

Manşetler

Türkiye AB'ye öncelikli meslekleri iletti
Salda Gölü, Dünya Jeolojik Miras Listesi'ne girdi
İngilizler: Hayatımızın en heyecan verici deneyimiydi
En turistik kent, Brugge'dan Airbnb'ye yasak hazırlığı
Pamukkale, yılın ilk 8 ayında 1 milyon 700 bin kişiyi ağırladı
Samsun'a ziyarette yüzde 50’ye varan artış yaşanıyor
Konaklama tercihlerini çevre dostu uygulamalar belirliyor
Çekya, aşırı turizme karşı Airbnb kısıtlamaları getiriyor
Gecelik oda fiyatı 1000 doların üzerinde olan oteller çoğaldı
THY’den indirimli bilet kampanyası