ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: "Bakanlık uzmanları tabir yerindeyse bir 'hafiye' gibi kaçırılan eserlerin takipçisidir. Uluslararası alandaki bütün hukuki mekanizmaları çalıştırarak kaçırılan tarihi eserleri adım adım izliyor, bu nadide eserleri kültür envanterimize kazandırmaya gayret ediyoruz"
Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleri sonucunda İsviçre'den iadesi konusunda anlaşmaya varılan Herakles Lahdi, 6 Eylül'de Türkiye'ye getirilecek.
Türkiye'den yıllar önce yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan binlerce tarihi eser Bakanlık öncülüğünde Anadolu topraklarına döndürülürken, en son mart ayında İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Herakles lahdinin Türkiye'ye iade edilmesi kararlaştırıldı.
İsviçreli yetkililerin Cenevre serbest limanında yaklaşık 7 yıl önce yaptıkları envanter kontrolü sırasında el konulan Herakles lahdinin Türkiye'ye getirilme süreci netleşti.
Buna göre, geçmişi milattan önce 2'nci yüzyıla kadar uzanan ve 1960'lı yıllarda Türkiye topraklarından kaçırıldığı tespit edilen lahit, 6 Eylül 2017'de Türkiye'ye getirilecek.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye'nin yurt dışına kaçırılmış çok sayıda eseri bulunduğunu belirtti.
Kültür alanındaki en önemli mücadelelerden birisinin bu alanda verildiğini söyleyen Kurtulmuş "Bakanlık uzmanları tabir yerindeyse bir 'hafiye' gib, kaçırılan eserlerin takipçisidir. Uluslararası alandaki bütün hukuki mekanizmaları çalıştırarak kaçırılan tarihi eserleri adım adım izliyor, bu nadide eserleri kültür envanterimize kazandırmaya gayret ediyoruz." dedi.
ANTALYA MÜZESİNDE SERGİLENECEK
Cenevre Üniversitesi Sanat ve Tarih Müzesinde bulunan ve 50 yılı aşkın bir süre sonunda yeniden ait olduğu topraklara getirilecek Herakles Lahdi, 6 Eylül’de Bakanlık uzmanlarının denetiminde söz konusu müzeden teslim alınacak. Söz konusu lahit, Türkiye’ye getirilişinin ardından Antalya Müzesi’nde sergilenecek.
Perge Kazılarında Bulunmuştu
Roma dönemine ait 2,35 santimetre uzunluğunda ve 112 santimetre genişliğindeki Herakles lahdine 2010'da Cenevre Serbest Limanı’nda, İsviçreli yetkililerin envanter kontrolü sırasında el konulmuştu.
Cenevre Başsavcılığı ve Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ortak çalışma sonucu milattan önce 2'nci yüzyıla ait lahdin Antalya'nın Aksu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Perge Antik Kenti nekropolünde, 1960'lı yıllarda yapılan kaçak kazılar sırasında bulunduğu ve yurt dışına çıkarıldığı saptanmıştı.
Bu gelişmelerin ardından Cenevre Başsavcılığı, 2015'te lahdin iadesine kara vermiş ve karar, 2 Mayıs 2016'da Cenevre Adalet Mahkemesi Ceza Dairesi tarafından onaylanmıştı.
İade kararına İsviçre Federal Mahkemesi nezdinde itiraz edilirken, Bakanlığın girişimleri sonucunda bu itirazın geri çekilmesi ve iade kararının kesinleşmesi sağlanmıştı.
HERAKLES'İN 12 İŞİ
1- Nemea Aslanı’nı yenmek.
2- Lerna gölündeki Hydra’yı öldürmek. Çok başlı yılan olan Hydra, tanrıça Hera tarafından yetiştirilmiştir..
3- Artemis’in kutsal hayvanlarından Kyreneia Geyiğini yakalamak.
4- Erymanthian dağında yaşayan büyük yaban domuzunu diri yakalamak.
5- Augias’ın ahırlarını bir günde temizlemek.
6- Stymphalos’da yaşayan ve o bölgedeki insanların rahatını kaçıran Stymphalian Kuşlarını kovmak.
7- Girit’e gidip Poseidon’un Minos’a verdiği azgın Girit Boğası’nı getirmek.
8- Trakya kralı Diomedes’e ait olan dört vahşi kısrağı yakalamak.
9- Amazonlar kraliçesi Hippolyta’dan büyülü kemerini almak.
10- Okeanos’un bir adasında bulunan 3 gövdeli dev Geryoneus’un sığırlarını çalmak.
11- Hesperidler’in altın elmalarını getirmek.
12- Hades’in ölüler ülkesini koruyan Kerberos adlı köpeği yeryüzüne çıkarmak.