Hazine 26.4 milyar lira borçlanacak

Hazine, Aralık 2014-Şubat 2015 döneminde 26,4 milyar lira iç borçlanmaya gidecek. Söz konusu dönemde dış borçlanma yapılmayacak.

EKONOMİK DURUM
İSTANBUL
- Hazine, Aralık 2014-Şubat 2015 döneminde 29,5 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 26,4 milyar lira iç borçlanmaya gidecek. Hazine 2014-Şubat 2015 döneminde 26.4 milyar lira borçlanacak .Hazine Müsteşarlığı, Aralık 2014-Şubat 2015 dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre, ödemelerin 3,6 milyar lirası dış borç servisinden oluşacak. Hazine, böylece toplam 33,1 milyar lira borç ödeyecek. Hazine, bu dönemde 26,4 milyar lira iç borçlanmaya gidecek. Söz konusu dönemde dış borçlanma yapılmayacak.

Hazine, Aralık 2014-Şubat 2015 dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisine göre, aralıkta 1,1 milyar liralık iç borç servisine karşılık 1,2 milyar liralık, ocakta 12,3 milyar liralık iç borç servisine karşılık 10,8 milyar liralık, şubatta ise 16,1 milyar liralık iç borç servisine karşılık 14,4 milyar liralık iç borçlanma yapılacak.

Aralıktaki iç borçlanmanın 0,8 milyar lirası piyasadan, 0,5 milyar lirası kamuya satışlardan, ocaktaki iç borçlanmanın 8,8 milyar lirası piyasadan, 2 milyar lirası kamuya satışlar yoluyla, şubattaki iç borçlanmanın ise 9,9 milyar lirası piyasadan, 1,5 milyar lirası kira sertifikasından, 3 milyar lirası kamuya satışlar yoluyla gerçekleştirilecek.

Hazine, söz konusu dönemde dış borçlanmaya gitmeyecek. Bu dönemde 13 ihale gerçekleştirilecek.

Aralıkta 2 milyar lira, ocakta 13,9 milyar lira, şubatta 17,2 milyar lira olmak üzere söz konusu dönemde toplam 33,1 milyar liralık ödeme yapılacak. Bu ödemenin 3,6 milyar lirası dış borç servisinden oluşacak.

Öte yandan, aralıkta 0,8 milyar lira, ocakta 3,1 milyar lira, şubatta ise 2,8 milyar lira nakit bazlı faiz dışı denge, özelleştirme gelirleri, 2B satış gelirleri, TMSF'den sağlanan gelirler, devirli-garantili borç geri dönüşleri, kasa banka değişimi ve kur farkı kalemlerini içeren finansman geliri hedefleniyor.

HAZINE'DE DEPREM: 3 BAŞKAN GÖREVDEN ALıNDı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a bağlı olan Hazine'de üç daire başkanı görevden alındı. İbrahim Çanakcı’dan sonra bir türlü yeni müsteşarın atanamadığı Hazine Müsteşarlığı’nda şimdi de görevden alma dalgası geldi. Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfil'in haberine göre, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a bağlı olan Hazine’de üç daire başkanı görevden alındı. Personel Daire Başkanı Mustafa Bitiren, Strateji Geliştirme Daire Başkanı Fatih Sezer ile İdari Mali İşler Dairesi Başkanı Arslan Baş görevden alınan isimler oldu. Arslan Baş’ın sağlık sorunları nedeniyle bir süre önce görevden ayrılma isteğinde bulunduğu da belirtiliyor.




KAMU BORÇLARı IÇIN YENIDEN YAPıLANDıRMA SÜRESI UZATıLDı

Maliye Bakanı Şimşek, bugüne kadar 3,5 milyon kişinin başvurduğu yeniden yapılandırmada süreyi 1 ay uzatacaklarını bildirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yoğun ilgi ve talep üzerine, yapılandırmada son başvuru ve son ödeme tarihlerinin 1 ay uzatıldığını belirterek, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, belediyeler, TEDAŞ ve kalkınma ajanslarına olan borçlar için vatandaşların, başvurularını 31 Aralık'a kadar yapabileceğini bildirdi.

Yapılandırmadaki son rakamlara ilişkin de bilgi veren Şimşek, bugün itibarıyla sadece vergi dairelerine yaklaşık 3,5 milyon kişinin başvurduğunu ve 33,4 milyar lira alacağın yapılandırıldığını söyledi.

Batman'a hareketinden önce, kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 Sayılı Kanun'un sonuçlarına ilişkin Şimşek, "af niteliğinde" olmamasına rağmen, vatandaşların kanuna büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Bakan Şimşek, bugün itibarıyla sadece vergi dairelerine yaklaşık 3,5 milyon kişinin başvurduğunu ve kanun kapsamında 33,4 milyar liralık alacağın yapılandırıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızdan ve sektörlerden gelen yoğun ilgi ve talep üzerine, yapılandırmada bazı alacaklar için son başvuru ve son ödeme tarihlerinin 1 ay süre ile uzatılmasına ilişkin karar, Bakanlar Kurulu'na gönderildi. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Yapılandırma hükümlerinden azami sayıda vatandaşımızın yararlanması amacıyla Maliye Bakanlığı, SGK, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, belediyeler, TEDAŞ ve kalkınma ajanslarının alacaklarına yönelik Kanunda öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri 1 ay uzatılacak. Yani vatandaşlarımız, söz konusu borçları için başvurularını 1 Aralık'a kadar değil, 31 Aralık'a kadar yapabilecek."

ÖDEME SÜRESI DE UZAYACAK

Aynı şekilde, 31 Aralık 2014'e kadar ödenmesi gereken ilk taksitlerin ödeme süresinin de 1 ay uzatılacağını aktaran Şimşek, ilk taksit ödemelerinin, 31 Ocak 2015 tarihinin hafta sonu tatiline rastlaması nedeniyle 2 Şubat 2015 tarihi mesai saati bitimine kadar yapılabileceğini bildirdi.

ARAÇ MUAYENELERINE 6 AY EK SÜRE

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, araçlarının fenni muayenelerini süresinde yaptıramamış olanlara da söz konusu kararla önemli bir imkan getirileceğini söyledi. Bu çerçevede, 31 Aralık 2014'e kadar araç muayenesi yaptırılabilmesine yönelik düzenlemenin süresinin 30 Haziran 2015'e kadar uzatılacağı bilgisini veren Şimşek, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımız, süre uzatıldı diye başvurularını ertelemesin ve bir an önce işlemlerini bitirsin. Kararla, özellikle muayene konusunda önemli imkan tanınıyor ama araç sahiplerinin, fenni muayenesiz araç kullanmanın Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine göre cezayı gerektirdiğini unutmaması lazım. Önümüzdeki 1 aylık sürede borçlu olan tüm vatandaşlarımıza, bu kolaylıktan yararlanmalarını ve icraya muhatap olmadan borçlarını zamanında ödemelerini tavsiye ediyorum."



AVRUPA'DA ENFLASYON YENIDEN DIP YAPTı

AB istatistik kurumu Eurostat'a göre Euro Bölgesi'nde Kasım'da yüzde 0.3 ile Eylül'den sonra tekrar 5 yılın en düşük seviyesine indi.

Euro Bölgesi'nde enflasyon Kasım ayında yüzde 0,3 ile tekrar dip yaptı.

AB istatistik kurumu Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi'nde enflasyon Eylül'de yüzde 0,3 ile son 5 yılın en düşük düzeyine indikten sonra Ekim'de yüzde 0,4'e çıkmıştı.

Kasım ayı itibariyle yıllık enflasyon hizmet sektöründe yüzde 1,1 gıda, alkol ve tütün ürünlerinde yüzde 0,5 enerji, hariç sanayi mallarında yüzde 0 ve enerjide yüzde -2,5 oldu.

Euro Bölgesi'nde enflasyonun Kasım ayında tekrar tarihi dip yapmasının, Avrupa Merkez Bankası'nın deflasyon tehdidine karşı uzun süredir sürdürdüğü mücadelede yeni adımlar atmaya zorlaması bekleniyor.

Bu arada Eurostat, Euro Bölgesi'nde işsizlik oranının Ekim'de bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 11,5'te kaldığını duyurdu.

Ekim'de AB'nin ortalama işsizlik oranı da Eylül'e göre değişmeyerek yüzde 10 oldu.

Eurostat'a göre AB'de işsizlik oranlarında Yunanistan yüzde 25,9 ve İspanya yüzde 24'le başı çekmeye devam ediyor. İşsizlik oranları AB ortalamasının üzerinde bulunan diğer ülkeler yüzde 16'yla Hırvatistan, yüzde 15,3'le Kıbrıs Rum kesimi, yüzde 13,4'le Portekiz, yüzde 13,2'yle İtalya, yüzde 12,9'la Slovakya, yüzde 11,1'le Bulgaristan, yüzde 10,9'la İrlanda, yüzde 10,8'le Letonya ve yüzde 10,5'le Fransa olarak sıralandı.

Ekim itibariyle işsizlik oranları Belçika'da yüzde 8,6, Polonya'da yüzde 8,3, Romanya'da yüzde 6,7, Hollanda'da yüzde 6,5, İngiltere'de yüzde 5,9 ve Almanya'da yüzde 4,9 düzeyinde bulunuyor.

AB KOMISYONU'NDAN 7 ÜYE ÜLKEYE BÜTÇE UYARıSı

Euro bölgesi üyelerinin 2015 taslak bütçelerini denetleyen AB Komisyonu, açıklarını azaltmaları için 7 ülkeyi uyardı.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Fransa, İtalya, Belçika, İspanya, Avusturya, Portekiz ve Malta'nın 2015 bütçelerinin AB kurallarıyla çelişme riski taşıdığı belirtildi.

Fransa, İtalya ve Belçika'nın bütçe açıklarının yaptırım prosedürüne konu olabileceğini değerlendiren AB Komisyonu, açıkları azaltma taahhütlerini uygulamaya sokmaları için üç ülkeye mart başına kadar ilave süre verdi.

Ekonomik ve mali işlerden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Pierre Moscovici, "Mart başında ilave adımlar gerekip gerekmediğine karar vereceğiz. Hükümetlerin reform taahhütlerini yerine getirip getirmedikleri konusunda o zaman elimizde daha net bir resim olacak" değerlendirmesini yaptı.

Söz konusu 3 AB üyesi arasında yaptırıma uğraması en muhtemel ülkenin, bütçe açığını yüzde 3 limitinin altına indirme konusunda gözetim altında tutulan ve ilave zaman tanınan Fransa olduğu kaydediliyor.

AB Komisyonu, Fransa'ya bütçe açığını yüzde 3'ün altına indirmesi için son olarak 2015 yılına kadar süre tanımıştı. AB'nin tahminlerine göre ilave önlemler alınmazsa bu ülkenin bütçe açığı 2015'te yüzde 4,5'e ve 2016'da yüzde 4,7'ye tırmanacak.
 

AB Komisyonu'na göre Euro bölgesinde bütçe açıkları bu yıl yüzde 2,6'dan gelecek yıl yüzde 2,2'ye inecek. Euro bölgesinde kamu borçlarının gayri safi yurt içi hasılaya oranı ise gelecek yıl değişmeyerek yüzde 93 olacak.

AB kurallarına göre üye ülkelerin bütçe açıklarının yüzde 3'ü ve kamu borç stoklarının yüzde 60'ı geçmemesi gerekiyor.

Manşetler

Antalya Turizm Fuarı’nda Kemer turizmi farklı tanıtıldı
Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
Antalya bisiklet turizminde cazibe merkezi haline gelecek
Hollanda ünlü kalp cerrahi Türk’ü 100 yaşında kaybetti
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak