Hayalet şehir denilen Maraş kullanıma açılacak

KKTC'de bulunan ve 1974'ten bu yana kapısında 'Girilmez' tabelasının bulunduğu Maraş plajının yeniden açılması için harekete geçildi

LEFKOŞA- KKTC'de bulunan ve 1974'ten bu yana kapısında 'Girilmez' tabelasının bulunduğu Maraş plajının yeniden açılması için harekete geçildi.KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Maraş'ın açılması yönünde harekete geçeceklerini bildirdi. Özersay, bu çerçevede uzman bir ekip oluşturarak bilimsel bir envanter çalışması yapılacağını söyledi. Peki bir zamanlar lüks otomobillerin, pahalı evlerin, ülkenin en iyi plajlarının ve Hollywood yıldızlarının da gözdesi 7 yıldızlı otellerin bulunduğu Maraş'a ne oldu?

Yazın ilgi odağı ülkelerinden biri olan KKTC'de Maraş, 'Hayalet Şehir' olarak adlandırılıyor. Bölgenin en popüler yerlerinden Gazimağusa şehrinde bulunan Kapalı Maraş, Kıbrıs'ın en karanlık tarihini içinde barındırıyor. Bu şehir Kıbrıs'ın 1974'te bölünmesinden önce Maraş (Varosha), Gazimağusa'nın (Famagusta) yıldızı parlamış kıyı beldesiydi.

Herkesin gözdesiydi; Adanın en iyi plajlarına sahip bölge, zenginlerin ve ünlülerin akın ettiği bir yöreydi. Richard Burton ve Brigitte Bardot, bu kıyılarda görülmüştü. Elizabeth Taylor'un gözdesinin, Kennedy Bulvarı'ndaki Argo oteli olduğu söyleniyordu.Toprakları ele geçirildi: Ancak 40 yıl önce, uzun yıllar süren toplumlararası şiddet olayları ardından adada, Yunanistan'daki cuntanın desteğinde bir darbe düzenlenmiş, ardından da Türkiye, askeri güçlerini adanın kuzeyine çıkarmış ve buradaki toprakları ele geçirmişti.

Hayalet şehre dönüştü: Türk askerleri Rumların yaşadığı Maraş'a yaklaşırken, kent halkı, durum sakinleşince geri dönmek niyetiyle kaçmıştı. Ancak Maraş, Türk birliklerince tellerle çevrelenmiş ve o günden bugüne bir hayalet şehre dönüşmüştü.

Geçiş yapmaya izin verilmişti: 2003'te ilk kez iki taraf arasında seyahat kısıtlamaları kaldırıldı. Her iki taraftan Kıbrıslıların, "Yeşil Hat" diye bilinen, BM denetimindeki tampon bölgeden geçiş yapmasına izin verildi. Maraş'ı çevreleyen tellerde, merakla yasak bölgeye bakan turistlere "fotoğraf ve film çekmenin yasak olduğunu" hatırlatan levhalar asılı. Çünkü telleri aşanlar ölüm tehlikesiyle yüz yüze kalabilir.69

Şu anda Türk askerlerinin dışında Maraş'a girebilenler çok az. Girenler de, olağanüstü görüntülerle karşılaştıklarını anlatıyor. Maraş'ta değerli olan herşey çoktan yağmalanmış. Yörenin altyapısı da onarılamayacak derecede tahrip olmuş.

Manşetler

Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldı
Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldı
2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentler
Havayolunda yolcu sayısı 5 milyarı, gelir 1 trilyon doları aşacak!
16 yaşında Türkiye’nin en genç kadın pilot adayı oldu
Mübadele çocukları Demre Belediyesi'nde ağırlandı
Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada