SEATTLE- Küresel ısınmanın en büyük nedenlerinden biri atmosfere salınan sera gazları ve havacılık endüstrisi de bu salınımda önemli pay sahibi. Bunu değiştirmek isteyen endüstri, elektrik ve hidrojen motorları üzerinde çalışırken yakıt tasarrufu sağlayacak yeni kanat tasarımları da gündeme geliyor.
Küresel ısınmanın etkilerini artık gözle görülür bir şekilde yaşıyoruz. İklim değişikliğinin en büyük nedenlerinden biri de atmosfere yayılan sera gazları. Uçakla seyahat, sadece Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sera gazı emisyonlarının yüzde 4'ünü oluşturuyor. Giderek daha fazla insan uçakla seyahat ederken, Birleşmiş Milletler uçaklardan kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının 2050 yılına kadar üç katına çıkmasını bekliyor.
ABD ve Avrupa arasındaki bir uçuş, yolcu başına yaklaşık bir ton karbondioksit üretiyor. Uçak üreticileri ve havayolu şirketleri fosil yakıt tüketimini düşürerek atmosfere daha az zarar verecek çözümler üzerinde çalışıyor.
NASA'NIN ELEKTRİKLİ UÇAĞI
Sıfır emisyonlu bir uçak denilince akla elektrikle çalışan bir hava aracı geliyor. ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, tamamen elektrikli bir uçak üzerinde uzun süredir çalışıyor. X-57 Maxwell adı verilen tek kişilik küçük uçağın yer testlerinin çoğu tamamlandı. Uçak, ilk uçuşunu yapmak için gün sayıyor. Bu uçak, yakıt deposu yerine 5000'den fazla pil hücresi bulunan şarj edilebilir lityum-iyon bataryalar ile havalanacak. Uçakta 2 adet elektrikli motor bulunuyor.
'Yeşil uçaklar' geliyor!
Programın baş araştırmacısı Sean Clarke "10, 15 yıl içinde çocuklarımın elektrikli uçaklarla kısa uçuşlar yapabilmesini dört gözle bekliyorum. Bu, havacılık için gerçekten harika bir adım olacak" demekte.
HİDROJEN MOTORLARI GELİYOR
Fakat sadece elektrikli değil, başka tür motorlar ile yapılan çalışmalar da var. İngiltere merkezli havacılık şirketi ZeroAvia, sıfır emisyonlu uçak geliştirmeye yönelik projelerinin parçası olarak hidrojenle çalışan 19 koltuklu bir uçağın test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. Hidrojen motorları yakıt olarak hidrojen elementi ile çalışıyor. Söz konusu motorlardaki yakıt hücrelerinde hidrojen, elektrik enerjisine dönüşüyor.
'Yeşil uçaklar' geliyor! Havacılıkta nasıl devrim yaratacak? - Resim : 2
ZeroAvia'nın hidrojen motorlu konsept uçağı. Fotoğraf: ZeroAvia
ZeroAvia yaptığı açıklamada, motorlarından biri hidrojen motoruyla değiştirilen bir Dornier 228 pervaneli uçağın, 19 Ocak'ta İngiltere'deki Cotswold Havalimanı'ndan 10 dakikalık uzun bir test uçuşu yaptığını söyledi. Şirket, 90 yolcu kapasiteli bir yolcu uçağına 2.5 megavatlık bir güç sağlayacak motorlar üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Hidrojen motorları üzerinde çalışan bir diğer şirket de havacılık devi Airbus. Şirket geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, 2035 yılına kadar hidrojenle çalışan bir ticari uçağı piyasaya sürme planlarını gün yüzüne çıkarırken, yakıt hücreli motor teknolojisi geliştirmeye başladığını söyledi.
Airbus, etkili ve temiz bir enerji türü olan hidrojene dayalı sıfır emisyonlu bir uçak tasarlamayı planlıyor. Dünyanın en büyük uçak üreticisi ilk kez motorla ilgili teknoloji geliştirmeye başladı ancak şirketin sıfır emisyonlu uçak projesinin başkanı Glenn Llewellyn, sistem üzerinde tek başına çalışmayacaklarını söyledi. Airbus, motor üreticileri ABD'li General Electric ve Fransız Safran ortaklığı ile kurulan şirket ile beraber çalışacak.
Ancak elektrikli motorlar havacılık sektörüne hemen dahil olmayacak. Ticari bir yolcu uçağının sadece elektrikli ya da hidrojen ile çalışan motorlar ile havalandığını görmek yıllar alabilir. Havayolu şirketleri ve uçak üreticileri fosil yakıt kullanımını azaltmak için değişik yollar da deniyorlar. ABD'li uçak üreticisi Boeing ve ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, ticari uçaklar için fosil yakıt tüketimini azaltmayı vaat eden ve tek koridorlu bir uçak üretmek için kurulan ortaklıklarını duyurdu.