Hava Kargo talebi Eylül'de %1,9 artarak büyüdü

Hava Kargo talebi Eylül'de %1,9 artarak orta düzeyde büyüme ivmesini sürdürdü

CENEVRE - Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), talepte iyileşmenin devam ettiğini gösteren Eylül 2023 küresel hava kargo pazarlarına ilişkin verileri yayınladı.

Kargo ton-kilometre (CTK*) cinsinden ölçülen küresel talep, Eylül 2022 seviyelerine kıyasla %1,9 arttı (uluslararası operasyonlar için +%1,6).

Mevcut kargo ton-kilometre (ACTK'ler) cinsinden ölçülen kapasite, Eylül 2022'ye kıyasla %12,1 arttı (uluslararası operasyonlar için +%11,0). Büyüme büyük ölçüde, havayollarının kuzeydeki yaz seyahat sezonu talebini karşılamak için operasyonlarını artırmasıyla yıllık bazda %31,5 artan uluslararası karın kapasitesiyle ilişkiliydi.
 

Çalışma ortamındaki çeşitli faktörlere dikkat edilmelidir: o Eylül ayında hem imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (49,7) hem de yeni ihracat siparişleri PMI (47,7) bir önceki aya göre hafif bir iyileşme kaydetti. Ancak bunlar kritik 50 puanlık eşiğin altında kaldı; bu da küresel imalat üretimi ve ihracatında devam eden ancak biraz daha yavaş bir yıllık düşüşe işaret ediyor.

Küresel sınır ötesi ticaret Ağustos ayında üst üste beşinci ayda da daraldı ve yıllık bazda %3,8 düştü. Bu, soğuyan küresel makroekonomik ortamı yansıtıyor. o ABD tüketici fiyatlarındaki yıllık artış Eylül ayında ağustos ayındakiyle aynı oranda %3,7 seviyesinde istikrar kazandı.
Avrupa ve Japonya'da tüketici fiyatları enflasyonu sırasıyla 1,0 ve 0,2 puan yavaşlayarak %4,9 ve %3,0'a geriledi. Çin'de deflasyonla mücadele politikası önlemleri, tüketici fiyatlarında yıllık %0,1 artış kaydetti.

Eylül ayında jet yakıtının ortalama fiyatı varil başına 131,0 ABD doları olarak gerçekleşti ve Mayıs 2023 fiyatına göre %43,1 artış gösterdi. Bu ek maliyetin bir kısmının Eylül ayında ek ücretlerden karşılanması, hava kargo getirilerinde Kasım 2022'den bu yana ilk artışa katkıda bulundu.
"Hava kargo, düşen ticaret hacimlerine ve yüksek jet yakıtı fiyatlarına rağmen Eylül ayında mütevazı bir büyüme (%1,9) gerçekleştirdi.
Bu, hava kargonun değer teklifinin gücünü açıkça gösteriyor.

Önemli ihracat siparişleri ve imalat PMI'larının pozitif bölgeye yakın seyretmesiyle, IATA Genel Müdürü Willie Walsh, "Yıl sonunda güçlü bir zirve sezonu için temkinli bir iyimserlik yaşıyoruz" dedi.


YÜK FAKTÖRÜNDE YıLLıK DEĞIŞIM
Yük Faktörü Düzeyi Eylül Bölge Performansı Asya-Pasifik havayollarının hava kargo hacimleri Eylül 2023'te 2022'nin aynı ayına göre %7,7 arttı.

Bu, ağustos ayına göre (+%4,6) performansta önemli bir iyileşmeydi.
Bölgedeki taşıyıcılar üç ana ticaret hattındaki büyümeden faydalandı:
Avrupa-Asya (+%9,6), Orta Doğu-Asya (+%7,0) ve Afrika-Asya (+%12,8). Bölgedeki havayollarının mevcut kapasitesi, işin yolcu kısmından daha fazla karın kapasitesinin gelmesiyle Eylül 2022'ye kıyasla %30,5 arttı (bir yıl önce, Japonya ve Çin gibi önemli Asya pazarları hâlâ büyük ölçüde ciddi COVİD-19 seyahat kısıtlamaları altındaydı) ).
Kuzey Amerikalı taşıyıcılar, kargo hacimlerinde %2,2'lik bir düşüşle Eylül ayında en zayıf performansı sergiledi. Bu, ağustos ayına kıyasla performansta bir düşüş olduğunu gösteriyor (%-1,4). Kuzey Amerika-Asya ticaret hattındaki daralmalar daralsa da (Ağustos'taki -%4,3'ten Eylül'de -%1,8'e) ve Kuzey Amerika-Avrupa pazarı üst üste ikinci aydaki düşüşünü (-%2,5) sabitledi. Bölgedeki taşıyıcılar önemli bir fayda sağlamadı. Kapasite, Eylül 2022'ye kıyasla %0,2 oranında ılımlı bir artış gösterdi.
Avrupalı ​​taşıyıcılar, hava kargo hacimlerinin Eylül ayında 2022'nin aynı ayına göre %1,5 oranında düştüğünü gördü. Bu, Ağustos ayına göre daha zayıf bir performanstı (%-0,6). Bölgedeki taşıyıcılar Avrupa pazarındaki daralmadan da olumsuz etkilendi (Ağustos ayındaki -%5,2'ye karşı Eylül'de -%5,7). Orta Doğu-Avrupa ticaret hattındaki genişlemeden elde edilen kazanımlar (Ağustos ayındaki +%0,5'e kıyasla Eylül ayında +%3,3), Avrupa içi performanstaki bazı düşüşleri telafi etti.
Kapasite Eylül 2023'te 2022'ye göre %4,7 arttı. Orta Doğulu taşıyıcılar, kargo hacimlerinde yıllık %2,5 artışla Eylül 2023'te en güçlü performansı sergiledi. Bu, bir önceki aya kıyasla (+%1,3) bir iyileşme anlamına geliyor. Bölgedeki taşıyıcılar Orta Doğu-Asya (+%7,0) ve Orta Doğu-Avrupa pazarlarındaki (+%3,3) büyümeden faydalandı. Kapasite Eylül 2022'ye göre %16,1 arttı.
Latin Amerikalı taşıyıcılar, Eylül 2022'ye kıyasla kargo hacimlerinde %2,3'lük bir artış yaşadı.
Bu, bir önceki aya kıyasla (+%6,2) performansta önemli bir düşüş anlamına geliyordu. Eylül ayında kapasite 2022 yılının aynı ayına göre %14,4 arttı. Afrika-Asya ticaret hattındaki güçlü talep artışına (+%12,8) rağmen, Afrika havayolları Eylül 2023'te hava kargo hacimlerinde %0,1 düşüş gördü. Bu, ağustos ayına göre performansta bir iyileşmeydi (-%3,5). Kapasite Eylül 2022 seviyelerinin %2,7 üzerinde gerçekleşti.

Manşetler

Efes Antik Kenti'nde Gece Müzeciliği konserlerinin ilki başlıyor
Fed, faizi yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti
AB’nin sınır kontrolü kararı: Vize bile yetmeyebilir
Swiss Days İstanbul'da 'Gelecekteki Yolunuzu Tasarlayın'
İstanbul-Ankara arasına daha hızlı tren geliyor
The Times'ın en iyi plaj tatili listesinde Fethiye yer aldı
Corendon Airlines, İstanbul Kürek Festivali'ne destek veriyor
Hititlerden mağarası koah’a şifa olacak
Samsun’un en büyük tatil köyü geliyor
Ünlü hamburger devi BurgerFi iflas bayrağını çekti