CENEVRE- Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Ağustos 2023 küresel hava kargo pazarlarına ilişkin verileri yayınladı ve yıllık hava kargo talebinin 19 ay sonra ilk kez arttığını gösterdi. Kargo ton-kilometre (CTK*) cinsinden ölçülen küresel talep, Ağustos 2022 seviyelerine kıyasla %1,5 arttı (uluslararası operasyonlar için %1,2).
Mevcut kargo ton-kilometre (ACTK) cinsinden ölçülen kapasite, Ağustos 2022'ye kıyasla %12,2 arttı (uluslararası operasyonlar için %11,8). Bu büyük ölçüde, havayollarının kuzey yaz seyahat sezonu talebini karşılamak için operasyonlarını hızlandırması nedeniyle yıllık bazda %30 artan göbek kapasitesiyle ilgiliydi.
Çalışma ortamındaki çeşitli faktörlere dikkat edilmelidir:
Ağustos ayında hem imalat üretimi Satınalma Yöneticileri Endeksi (49,4) hem de yeni ihracat siparişleri PMI (47,0) bir önceki aya göre hafif bir iyileşme kaydetti. Ancak bunlar, 50 işaretinin temsil ettiği kritik eşiğin altında kaldı; bu, küresel imalat üretimi ve ihracatında daha yavaş da olsa devam eden bir yıllık düşüşe işaret ediyor.
Küresel sınır ötesi ticaret Temmuz ayında üst üste dördüncü ayda da daraldı ve yıllık bazda %3,2 düştü. Bu, soğutma talebi ortamını ve genel makroekonomik koşulları yansıtıyor.
Enflasyon, Ağustos ayında ABD tüketici fiyatlarında üst üste ikinci ay artış görülmesiyle birlikte karışık bir tablo gördü. Öte yandan Avrupa ve Japonya'da tüketici ve üretici fiyatları düştü. Deflasyonist baskılarla mücadele eden Çin'de tüketici fiyatları yükseldi.
“Hava kargo talebi geçtiğimiz ağustos ayına göre %1,5 arttı. Bu, 19 aydan bu yana ilk kez yıllık büyüme, dolayısıyla kesinlikle hoş bir haber. Ancak 2022 tabanının altında ve piyasa sinyalleri karışık. İleriye baktığımızda, pek çok belirsizlik devam ederken, PMI verilerinin pozitif bölgeye doğru ilerlemesinden biraz iyimserlik alabiliriz. IATA Genel Müdürü Willie Walsh, "Hava kargonun geleneksel olarak en yoğun yıl sonu sezonuna girerken bu özellikle önemli" dedi.
Ağustos Bölge Performansı
Asya-Pasifik havayolları, hava kargo hacimlerinin Ağustos 2023'te 2022'nin aynı ayına göre %4,9 arttığını gördü. Bu, Temmuz ayına göre (+%2,3) performansta önemli bir iyileşmeydi. Bölgedeki taşıyıcılar iki ana ticaret hattındaki büyümeden faydalandı: Avrupa-Asya (Temmuz'daki %3,1'den Ağustos'ta %8,8'e yükseldi) ve Orta Doğu-Asya (Temmuz'daki %2,7'den Ağustos'ta %3,5'e yükseldi). Ek olarak, Asya içi ticaret hattı da Ağustos ayında daha iyi performans gösterdi; uluslararası CTK'ler Temmuz ayındaki yıllık %9,7'lik düşüşe kıyasla %4,7 oranında daraldı. Bölgedeki havayollarının mevcut kapasitesi, işin yolcu kısmından daha fazla karın kapasitesinin devreye girmesiyle Ağustos 2022'ye kıyasla %28,5 arttı.
Kuzey Amerikalı taşıyıcıların hava kargo hacimleri %1,2 oranında azaldı. Bu, Temmuz ayına göre (-%5,4) performansta bir iyileşmeydi. Bölgedeki taşıyıcılar iki ana ticaret hattındaki büyümedeki hafif iyileşmeden faydalandı: Kuzey Amerika – Avrupa (Ağustos ayında yıllık %2,9 daralma, Temmuz ayına göre 1,2 puan daha iyi) ve Asya – Kuzey Amerika (Ağustos ayında %4,2 düşüş) Temmuz ayında %4,4 düşüş). Kapasite Ağustos 2022'ye göre %2,7 arttı.
Avrupalı taşıyıcılar, hava kargo hacimlerinin Ağustos ayında 2022'nin aynı ayına göre %0,2 oranında düştüğünü gördü. Ancak bu, Temmuz ayına göre performansta bir iyileşmeydi (%-1,0). Söz konusu Avrupa-Asya performansı ve Orta Doğu - Avrupa pazarlarındaki %0,4 oranındaki küçük artış nedeniyle hacimlerde artış görüldü. Kapasite Ağustos 2023'te 2022'ye göre %3,6 arttı.
Orta Doğulu taşıyıcılar, Ağustos 2023'te kargo hacimlerinde yıllık %1,4'lük bir artış yaşadı. Bu, önceki aya göre bir iyileşmeydi (-%0,1). Orta Doğu-Asya pazarındaki talep son üç ayda yükseliş eğilimi göstererek yıllık büyümeyi Haziran'daki %1,8'den Ağustos'ta %3,5'e çıkardı. Kapasite Ağustos 2022'ye göre %15,7 arttı.
Ağustos 2022'ye kıyasla kargo hacimlerinde %6,2'lik artışla Ağustos 2023'te Latin Amerikalı taşıyıcılar en güçlü performansı sergiledi. Bu, bir önceki aya kıyasla (+%0,5) önemli bir performans artışıydı. Ağustos ayında kapasite, 2022 yılının aynı ayına göre %13,7 arttı.
Afrika havayolları , Ağustos 2022'ye göre kargo hacimlerinde %4,7'lik bir düşüşle Ağustos 2023'te en zayıf performansı sergiledi. Bu, Temmuz ayına göre (+%2,3) önemli bir performans düşüşüydü. Özellikle Afrika-Asya rotaları Temmuz ayındaki %11,2'lik büyümenin ardından Ağustos ayında %1,1 oranında düşüş gösterdi. Kapasite Ağustos 2022 seviyelerinin %3,8 üzerinde gerçekleşti.
Ağustos Hava Kargo Pazar Analizi (pdf)
Daha fazla bilgi için lütfen iletişime geçin:
Kurumsal İletişim
Tel: +41 22 770 2967
E-posta: corpcomms@iata.org
Editörler için Notlar:
* Ocak 2020'den itibaren, Endüstri ve Bölgesel serilerin terminolojisini 'Yük'ten 'Kargo'ya netleştirdiğimizi, karşılık gelen metriklerin FTK ('CTK' olarak değiştirildi), AFTK ('ACTK' olarak değiştirildi) olduğunu lütfen unutmayın. ) ve FLF ('CLF' olarak değiştirildi), serinin yalnızca Navlun yerine Kargo'dan (Navlun artı Posta) oluştuğunu yansıtmak için. Veri serilerinin kendisi değiştirilmedi.
IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği), küresel hava trafiğinin %83'ünü oluşturan yaklaşık 300 havayolunu temsil etmektedir.
Duyurular, politika pozisyonları ve diğer faydalı sektör bilgileri için bizi twitter.com/iata adresinden takip edebilirsiniz.
Ölçüm terimlerinin açıklaması:
CTK: kargo ton-kilometre gerçek kargo trafiğini ölçer
ACTK: mevcut kargo ton-kilometre mevcut toplam kargo kapasitesini ölçer
CLF: kargo yük faktörü kullanılan ACTK'ların yüzdesidir
IATA istatistikleri, IATA üyesi ve üyesi olmayan havayolları için uluslararası ve yurt içi tarifeli hava kargolarını kapsamaktadır.
CTK bazında taşıyıcıların bölgelerine göre toplam kargo trafiği pazar payı şu şekildedir: Asya-Pasifik %32,4, Avrupa %21,8, Kuzey Amerika %28,1, Orta Doğu %13,0, Latin Amerika %2,7 ve Afrika %2,0.