Hatay’ı Dubai gibi yapmak için harekete geçtiler

İstanbul Hatay Dernekler Federasyonu’nun 2. Olağan Kongresi’nde Hatay’ın turizmde dünyanın 2. Dubai’sine dönüştürmek için harekete geçme kararı alındı

İSTANBUL - İstanbul Hatay Dernekler Federasyonu’nun 2. Olağan Kongresi’nde Hatay’ın turizmde dünyanın 2. Dubai’sine dönüştürmek için harekete geçme kararı alındı. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasının da desteğiyle başlatılacak çalışmalarla gastronomisi, doğası, plajları, tarihi eserleriyle medeniyetlerin buluşma noktası Hatay’a 12 ay boyunca turist çekilmesi hedefleniyor. Projeyi ise Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz ile Ulusal İktisadi Düşünce Kuruluşu (ULİKAD) Başkanı Ömer Niziplioğlu yürütecek. 



İstanbul Hatay Dernekler Federasyonu’nun 2. Olağan Kongresi gerçekleştirildi.  Kongreye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Hatay Dernekler Federasyonu Başkanı Hüseyin Yılmazer, Ak Parti Marmara Bölge Koordinatörü Hüseyin Yılmazer, Ulusal İktisadi Düşünce Kuruluşu (ULİKAD) Başkanı Ömer Niziplioğlu, Hassa Kırıkhanlılar Derneği Başkanı Yunus Küçük, Samandağlılar Dernek Başkanı Mustafa Aydın başta olmak üzere 16 dernekten çok sayıda isim katıldı.

Uranüs Otel’de yapılan kongrede katılımcılar Hatay’ın dünyanın turizm başkentlerinden birine dönüştürülmesi için fikir birliğine varıldı.  Bu kapsamda belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasının da desteğiyle çalışmalara başlatılacak. 

‘Çalışmalara başlıyoruz’

Planlı çalışmayla Hatay’ın turizmde dünyanın önde gelen şehirlerden birine dönüşebileceğini belirten Ömer Niziplioğlu “Biz de bu konuda atağa geçiyoruz ve belediyeler, STK’lar ve Hatay’ın önde gelen firmalarıyla Hatay için çalışmalarımızı başlatıyoruz” dedi. 

Samandağ’ın uzunluk konusunda Akdeniz'de ilk, dünyada ise on ikinci sırada yer almasına rağmen Türkiye'de turizmde sadece Antalya'dan kazanç sağladığına dikkat çeken Niziplioğlu, "Eğer Hatay için yeni bir planlama yaparsak konaklama, yeme-içme, eğlence yerlerini sıfırdan tasarlarsak hatta bunun için uluslararası şehir plancılardan destek alırsak Cannes, Nice, Dubai gibi turistik bir bölgeye dönüştürebiliriz.  En azından Antalya'nın yarısı kadar gelir elde edebiliriz" diye konuştu.



'12 aylık turist akışı sağlayabiliriz’

Hatay'ın turist çekebilecek birçok özelliğinin bulunduğunu ifade eden Niziplioğlu, "Öncelikle plajı, doğası harika. Sıcak bir denize sahip. Ege'de sezon 2 ay iken Akdeniz'de 6 ay" dedi. Bununla birlikte kültürel anlamda da Hatay'ın çok zengin olduğunu ifade eden Niziplioğlu, "Farklı dinlerin ve kültürlerin bir arada yaşadığı şehirde dünyanın ilk kilisesi bulunuyor. Hristiyan ismi ilk kez bu ilde kullanılmış. Roma İmratorluğu'nun en büyük 3 ilinden biri.  Hatay'da İslam, Hristiyanlık ve Musevi inançları iç içe yaşıyor. Cami, kilise ve havra yan yana bulunuyor. Bu özelliği ile yaşayan şehir sayısı çok azdır. Bu özelliğini göstermek için inanç turizmiyle 12 aylık bir turist akışı sağlayabiliriz. Meryem Ana'nın evini görmek için Kuşadası'na 2 buçuk milyon insanın geldiği göz önünde bulundurulmalı" diye konuştu.  Niziplioğlu, 3 medeniyetin birleşip harmanlandığı zengin mutfağı nedeniyle gastronomi turları açısından da Hatay'ın potansiyelinin yüksek olduğunu aktardı. 

'Gemi rotalarına eklenmeli'

Hatay'ın gemi turlarının rotasına eklenmesi gerektiğini belirten Niziplioğlu, "Bunun için Samandağ veya Arsuz'a liman yapılması gerekiyor. Bu liman sayesinde Doğu Akdeniz gemi turuna Türkiye'yi de ekleyebiliriz. Sadece gemi turu sayesinde 1 milyon turist çekebiliriz" ifadelerini kullandı. 

'İşsizlik biter' 

Hatay'ın, turizm kenti olduğu takdirde ülkeye ve şehre birçok fayda sağlanacağını aktaran Niziplioğlu, şunları söyledi: "İşsizlik biter. Hemen hemen her hanenin geliri artar. Çevre illere faydası olur. Şu an sadece yazlık konutlar yapıldığı sahili kaybediyoruz çok daha fazla gelire refaha ulaşabilme imkânı varken bu şekilde kalması hepimizin kaybıdır. Akdeniz'de sahili olan Mısır, Tunus, Fas gibi ülkelerin en büyük gelir kalemi turizmken en büyük sahiliyle Hatay'ın turistik olmayışına anlam veremiyoruz.”

Manşetler

Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldı
Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldı
2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentler
Havayolunda yolcu sayısı 5 milyarı, gelir 1 trilyon doları aşacak!
16 yaşında Türkiye’nin en genç kadın pilot adayı oldu
Mübadele çocukları Demre Belediyesi'nde ağırlandı
Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada