ÖZKAN ALTINTAŞ – TÜRKİYE TURİZM
BURSA -Bursa Valiliği himayelerinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla ve turizm kuruluşları ile birlikte Bursa Turizm Platformu ve Merinos AKKM tarafından düzenlenen 3. Bursa Turizm Zirvesi ve 1. Bursa Turizm Fuarı’nda rehber Vatan Ercan’ın yönettiği panele katılan Türsab 2.Başkanı ve Selam Tur’un sahibi Hasan Erdem “Bursa 24 saat yaşayan canlı bir şehir olmalıdır. Bursa’yı Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Umman, Katar, Kuveytülkeleri seviyor. Onlara dinamik bir Bursa sunmalıyız”dedi. Panele katılan OtelZ adlı internetten satış sitesinin sahibi Bertan Aner ise Bursa’nın Pazar sayasını çeşitlendirmesi gerektiğini belirtti.
VATAN ERCAN : BURSA’NIN 1.80 GECELEME KATSAYISI YETERLİ DEĞİLDİR
Vatan Ercan Bursa hakkında kısa bilgi verirken 296 seyahat acentesi bulunduğunu ve 277’sinin A grubu acente olduğunu belirterek “Yatak sayımız bakanlık belgeli otellerde 11.500 oldu. 7 bin yatırım belgeli otel yatağı ve 11.500 kadar belediye belgeli otel yatağı bulunuyor. Bursa’nın geceleme katsayısı 1.80’lerdedir. Bu ise yeterli değildir” dedi.
Vatan Ercan, bu durumu anlatmak için şöyle bir hikaye anlattı:
UYUMAYAN ŞEHİR BÜYÜKŞEHİRDİR
Yurtdışından gelen bir misafir Türkiye’nin en büyük şehirlerini belirlemek üzere gezeceğini söyleyerek büyük şehir denilen illere doğru yola çıkmış. Dönüşte sormuşlar ‘Hangi şehir büyük şehirdir?’ diye… Misafir ‘İstanbul ve Gaziantep’ diye cevap vermiş. İstanbul’u anladık ta Gaziantep’te ne buldunuz?” diye tekrar sormuşlar Misafir ‘Gaziantep hiç uyumuyor. Sürekli yemek var. Harika lezzetleri tattım’ demiş ve eklemiş. Diğerleri büyükşehir değil bence uyumayan şehir büyükşehirdir’ demiş.
Vatan Ercan, Bursa’nın uyumayan şehir olması gerektiğini belirterek Hasana Erdem’e söz verdi:
Türsab 2.Başkanı ve Selam Tur’un sahibi Hasan Erdem otelciler ve acentecilerin birbirini tamamlayan iki grup olduğunu birlikte hareket etmeleri gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Biz acenteler olarak otellerin Türkiye’de ve dünyada pazarlamasını, tanıtımı yapan birimiz. Bursa 15-20 yıl önce turizm kimliği unutulmuş bir şehirdi. Sanayi ve tarımda ilerliyordu. Türkiye’nin sanayide lokomotifi idi. Daha sonra turizm sektöründeki dinamikleri ile şehrin turizm sektöründe değeri olduğunu anlatmaya çalıştık. Yöneticilerde bu öz kaynakları farkedip turizm odaklı konuşmaya başladılar. Şimdi turizm kimliği Bursa’nın en önemli kimlikleri arasında yer aldı.
Selam Tur olarak 35 yıldanberi Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Umman, Katar, Kuveyt’in oluşturduğu Bursa Körfez İşbirliği Konseyi- KİK ülkelerinden turist getiriyorum. Bursa KİK ülkeleri tarafından sevilen bir şehirdir.
Bunlar nüfusu az, gelir düzeyi yüksek ve az üreten dünyanın en zengin ülkeleridir. Çok paraları var ama rahatlık için arayış içindedirler, beklentileri vardır. Onlarda olmayan herşey Türkiye’de vardır. Yazın çölün ortasında 55-60 derece cehennem sıcağında yaşamak zorundalar. Ilıman iklim ve ortak kültür olan yer arıyorlar. Bursa olarak yabancı kültürüne yaşama alışkanlığı elde ettik ve evrensel olduk.
ÖZKAYNAKLARIMIZLA REKABET EDECEĞİMİZ TEK SEKTÖR TURİZMDİR
Ancak yabancı kültürlere saygı duymamız gerekiyor. Gelen turist kapalı veya açık olabilir. Onun yaşam şeklidir ve kabullenmek zorundayız. Çünkü turizm Türkiye ekonomisi için önemli bir sektördür. Halen ekonomiye yüzde 4 katkı sağlayan turizm sektörünün yüzde 10-15 sağlayabilecek potansiyeli vardır. Ayrıca başka ülkelerle kendi öz kaynaklarımızla rekabet edebileceğimiz tek sektör turizmdir. Turizmde yenilikle yapılsa gelir daha da artabilir. Hatta Bursa finans merkezi bile olabilir.
24 SAAT YAŞAYAN BURSA OLMALIYIZ
Turist mutlu olmak eğlenmek ve güvenlik ister. Bursa’yı öyle hale getirmeliyiz ki 24 saat yaşana şehir olmalıdır. Turizme karşı duyarlı olmalıyız ve şartları yeniden düzenlemeliyiz. Şehir gece-gündüz canlı ve hareketli olmalıdır. Turizm için bunlar önemli unsurlardır. Ailesiyle geldiğinde çocukları eğlenen turist onlardan daha fazla mutlu olur.
YENİŞEHİR HAVALİMANI AÇILMALIDIR
Bursa için neler yapabiliriz, denildiğinde ise şöyle konuşabiliriz.
Yıllarca ulaşım sorunu yaşadık. Osman Gazi Köprüsü ile Sabiha Gökçen Havalimanı Bursa’ya bir saat yaklaştı. Son dönemde Sabiha Gökçen’in yükü arttı, kuyruklar çoğaldı. Bu yükü almak için Bursa Yenişehir Havalimanı açılmalıdır. Ayrıca Bursa’ya bir yıl sonra hızlı tren geliyor ve bir an önce bitirilmelidir. İstanbul Ankara İzmir ortasında Bursa var. Hızlı tren bizi iki büyük şehre bağlayacaktır. Bursa’da bulunan ikinci havalimanı atıldır. Dünyanın bir çok şehrinde örnekleri olduğu gibi City Airport denilen küçük ölçekli uçaklar için şehir havalimanı olarak kullanılmalıdır.
ETKİNLİKLER YAPILMALI
Otelciler etkinliklere ağırlık vermeliler. Ailelerin mutlu olacakları etkinlikler yapmalıdırlar. Ailelerin uzun süre konaklaması için şehrin turistik bölgelerinde eğlence bölgeleri yapılmalıdır. Turizmde sadece oda satmakla bu işler olmuyor. Alt yapı olmalıdır.
Kaplıca otelleri ise sağlık turizmine yönelmelidir. Turist çektiği ileri sürülen Kemal Paşa Şelalesi’nin çevresinde çay içecek yer bile yoktur. Bu nedenle gelen turist sadece bakıp gidiyor. Acenteler ise turistleri her yıl aynı yerlere götürmemelidir. Bursa’da kanyonlar, mağaralar var.
Yurtdışı tanıtım etkinliklerine önem verilmelidir. Workshoplar yapılmalıdır. Beğenilen dizilerin sanatçılarını yurtdışına götürmek gerekir. Bursa’ya gelen turistin yüzde 60’ı Kuveytlidir. Kuveyt’ten sadece 3700 aile Bursa’da gayri menkul aldı. Tüketim toplumu olarak Bursa’ya büyük katkıları bulunuyor.
Uludağ ise yazın bir cennettir. Ama bir türlü Abant gibi yapamadık. Uludağ’ın Uzungöl’den daha iyi konaklama imkanları vardır. 12 ay açılacak bir uygulama getirilmelidir. Toplantılar sempozyumlar yapılmalıdır. Altyapısını güçlendirmeliyiz.
.
BERTAN ANER: TOPLANTI TURİZMİNE AĞIRLIK VERMELİ
OtelZ adlı internetten satış sitesinin sahibi Bertan Aner, en çok satışı Bursa’ya gerçekleştirdiklerini belirterek “Bursa’nın yatak kapasitesi yeterlidir. Ortadoğu Almanya İngiltere pazarlarında tanıtımlara başlıyoruz. Kongre turizmine yönelmek gerekir. Buraya yakın büyük şirketleri buraya çekerek toplantı turizmine ağırlık vermek gerekir” dedi.
Bertan Aner şunları söyledi:
“En çok Bursa’yı satıyoruz. Bursa tatil, iş kongre turizmine hitap eden özel bir şehirdir. 12.500 yatak sayısı ile 4.5-5 milyon kişi konaklama kapasitesine sahiptir. 1 Milyar 200 milyon liralık konaklama geliri temin edecek kapasite vardır. Otelz de satış yoktur. Tüketici paraları gelip otele veriyor.
YENİ PAZARLARA YÖNELİN
Arap pazarı kırılgandır. Bence pazar sayısını artırmak çeşitlendirmek gerekir. Her pazara eşit seviyede yer ayırmak gerekir. Bursa’nın 40 dolarlık ortalama oda fiyatını 70-80 dolara çıkarmak gerekir. Altyapı ve çevre kalitesi çok önemlidir. 5 yıldızlı otelleri pahalı satmanın tek yolu çevre faktörüdür. Şehir otellerinde ise fiyat artırmanın yolu kaliteli gastronomi ve alışveriş markalarını çekmekten geçiyor. O zaman tüketiciler otele daha fazla para vermeyi göze alıyorlar.”