Hamburger ambalajı Türkiye'den

Çorlu merkezli Serenay Ambalaj, ürettiği hamburger kaplarının büyük bölümünü, İngiltere başta olmak üzere 18 Avrupa ülkesine ihraç ediyor.

İSTANBUL - Çorlu merkezli Serenay Ambalaj, ürettiği hamburger kaplarının büyük bölümünü, İngiltere başta olmak üzere 18 Avrupa ülkesine ihraç ediyor.
Serenay Ambalaj Genel Müdürü Ersoy Kaya, 2003 yılında kurulan ve Çorlu merkezli olan şirketin, köpük hamburger, yemek kapları ürettiğini söyledi.



Serbest bölgede kurulan fabrikanın, öncelikli olarak İngiltere pazarını hedeflediğini ifade eden Kaya, 6. yılını dolduran fabrikanın tamamen yurt dışı pazarlar için üretim yaptığını, bugün İngiltere başta olmak üzere 18 Avrupa ülkesine ihracat gerçekleştirdiğini anlattı.
Geçen süre içinde iki kez kapasite artırımına gittiklerini, şu an için 140 ton civarında kapasite ile üretim yaptıklarını belirten Kaya, "Şu anda ürettiğimiz ürün gamında İngiltere'de pazar lideriyiz. Diğer firmalardan daha fazla pazar hakimiyetimiz mevcut" dedi.
İngiltere pazarının ardından Fransa, Almanya, Belçika, İsviçre, İsveç, Norveç, Danimarka, Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan, Ukrayna gibi ülkelere de irili ufaklı satışlara başladıklarını kaydeden Kaya, yeni pazarlara her zaman baktıklarını, farklı ülkelerde fırsatları araştırdıklarını dile getirdi.
Kaya, "Çok uzak ülkelere bakmıyoruz. Avrupa kıtası bizim için sağlıklı bir pazar olarak duruyor. İsrail pazarına yoğunlaşıyoruz. İspanya ve İtalya ile görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.
İngiltere pazarına girmeden önce iş yapacakları alanı iyi tanıdıklarını, oluşturdukları sistemin İngiltere pazarına tam olarak oturduğunu ifade eden Kaya, sürdürülebilirliğin burada büyük önem taşıdığını, çalıştıkları firmaların her seferinde farklı tedarikçi aramak durumunda olmadıklarını söyledi.
Kaya, "Biz İngiltere'de başladığımız sürede hiçbir müşterimizi kaybetmedik. Sanırım başarının temel sebeplerden biri bu. Türkiye'den nakliye sistemlerini kendimiz kurduk, kontrol noktalarını kendimiz oluşturduk. Bunun dışında taahhüt ettiğimiz her şeyi yerine getirdik" diye konuştu.
Müşterinden iyi referans alabildikleri için pazardaki saygınlıklarını hızlı bir şekilde artırdıklarını anlatan Kaya, "Bizim pazarlama departmanımız yok. Bütün pazarlamamız müşteriler üzerinden gidiyor" dedi.
Ersoy Kaya, ekonomik krize rağmen yurt dışı pazarlarında işlerinin azalmadığını, aynı zamanda karlılıkta da sorun yaşamadıklarını söyledi.
İlk etaptaki amaçlarının yurt dışı pazarını kendi ürün gamlarında bir yapıya oturtmak olduğunu anlatan Kaya, şöyle devam etti:
"2007-2008 yıllarında yurt dışı pazarlarında istediğimiz noktaya geldiğimizi gördük. Türkiye tarafındaki fizibilite çalışmalarımız da olumlu çıkınca geçen yıl ağustosta Türkiye'deki yatırımın düğmesine bastık. Türkiye için üretim yapan fabrikamız, geçtiğimiz şubat ayında üretime geçti. Bu 5 aylık süre içinde şu anda kapasite ve satış olarak belirlediğimiz hedeflere fazlasıyla ulaştık. İki fabrika arasında hem ürün çeşitliliğinin dağı lımı hem de pazar odaklılığı anlamında farklı yapılar oluştu. Türkiye'deki fabrikamız da ihracata başladı. Geçen 5 ay içinde 3 ülkeye farklı ürünler ihraç ettik. Fabrikalarımız toplam 300 ton civarında kapasiteye ulaştı."
Türkiye'nin köpük ambalaj için şu anda cazip bir pazar konumunda olduğunu dile getiren Kaya, köpük ambalajların pek çok alanda kullanıldığını, pazarın toplam 18 bin ton kurulu kapasiteye ulaştığını bildirdi.
Serenay Ambalaj'ın şu anda Türkiye pazarında küçük bir oyuncu olarak görülebileceğini, ancak üç yıl sonra pazarda en büyük üretici olmayı hedeflediklerini, bunun için de gerekli yol haritalarının mevcut olduğunu söyledi.
Önümüzdeki yıllarda fabrikaları tek çatı altında birleştirebileceklerini, kapasitelerini de ilk etapta 500 tona, sonrasında 800 tona çıkarmayı düşündüklerini belirten Kaya, ihracat ve iç pazarı eşitleyeceklerini anlattı.
Yabancı şirketlerin de Türkiye'ye ilgi duyduğunu söyleyen Kaya, "Bizim de yabancı bir firmayla görüşmemiz var. Orta vadede sanırım üretim noktasında bir ortaklık olabilir, görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.
Serenay Ambalaj'ın Ar-Ge konusuna da büyük önem verdiğinin altını çizen Ersoy, bu konuda ABD'li bir şirket ile çalıştıklarını, çevresel faktörleri göz önüne alarak doğada bozulabilir ürünler konusunda deneme üretimler yaptıklarını anlattı.

Manşetler

Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası
British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi