Halk, Atatürk Havalimanı kapatılmasın diyor!

Musa Alioğlu

Geçen hafta bu köşede "Atatürk Havalimanı'na yazık olacak" başlıklı bir yazı yazdım. Yazı, benim görebildiğim sekiz ayrı havacılık ve turizm sitesi tarafından yayınlanırken, Kokpit Aero adlı tanınan sitede en çok okunan ikinci haber olmaya hak kazandı.

Sosyal medyada sadece Linkedin'de ise 572 görüntüleme alarak en çok okunan yazılarımdan biri oldu. Diğer sosyal medya mecralarında da çok sayıda beğeni alırken, yapılan onlarca yorum dikkat çekiyordu. 

Yapılan yorumlarda Atatürk Havalimanı asla kapatılmasın diyenlerin sayısı da oldukça fazlaydı. Ben resmi ağızların söyledikleri ile yetinmeyip, halkın da bu konudaki düşüncelerini yansıtmayı görev bildiğim için tüm yorumları virgülüne dokunmadan aynen yayınladım. 

Geçen haftaki yazımda, AHL'nin taşınma süreci ağır da olsa devam ederken, Atatürk Havalimanı sahasında yoğun bir şekilde inşaatların yapıldığını, bunu benim gibi herkesin merak ettiğini ve araştırıp yazacağımızı belirtmiştik. Biz konunun muhatabı olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü yetkililerine, bu konuyu sormak için hazırlanırken, buna hiç gerek kalmadı. Çünkü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, TBMM'de Bakanlığı'nın bütçesi görüşülürken bu konuya açıklık getirdi. Bakan Bey'in bu açıklaması bize şunu gösteriyordu: 

İstanbul Havalimanı’nın açılması ve de tam kapasitesiyle çalışması Atatürk Havalimanı’nın sonunu getirmeyecek. Peki, acaba ne olacak? Buna bir bakalım. 

Gerekli olup olmadığı, yapıldığı yer, mali portresi, adı ve açılış tarihi ile sürekli tartışmaların odak noktasında olan İstanbul Havalimanı'nın ardından Atatürk Havalimanı konut projelerine açılacak gibi iddialar yalanlandı. Sonra havacılık, eğitim merkezi olacak denildi, bir başka iddiada fuar merkezi olacağı yönündeydi ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı'nın açılış töreninde, sadece alanın ticari uçuşlara kapatılacağını dile getirip, sonrasına hiç mi hiç değinmedi. 

VIP-CIP, GERÇEĞİ DEĞİŞTİRMEZ

"Yazık olacak" dediğimiz, kamuoyunun da "Atatürk Havalimanı ne olacak?” sorusunu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan çok net bir şekilde cevapladı. Havalimanı sahasında inşaatlar devam ederken, terk edilecek bu alanda Devlet Konukevi'nin modern bir şekilde yenilenmesi ve binanın etrafının yüksek güvenlik duvarlarıyla çevrilmesi dikkatlerden kaçmıyordu. Tüm bu gelişmeler kapanacak bir meydanın geleceği ile hiç örtüşmeyen gerçeklerdi.

Bakan Turhan, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç'un konuyla ilgili sorduğu soruyu cevaplandırırken;

Yap-İşlet-Devret modeli ile özel sektöre yaptırılan İstanbul Yeni Havalimanı’nın Uygulama Sözleşmesi doğrultusunda Avrupa yakasında tarifeli ve tarifesiz iç ve dış hat ticari yolcu taşımacılığına yönelik seferlere açık tek havalimanı olacağının taahhüdünün verildiğini dile getirdi. Bakan Turhan, ancak genel havacılık, bakım onarım, kargo ve devlet uçakları ile yapılan uçuşlar ile özel VIP/CIP uçuşlarının Atatürk Havalimanı’ndan gerçekleştirilebileceğini sözlerine ekledi.

İstanbul Havalimanı’nın açılışı öncesi Devlet Konukevi’nde onarım yapılmasıyla ilgili sorular üzerine de Bakan Bey, bu binanın yıkılması gibi bir fikir olmadığını da sözlerine ekledi. Devlet Konukevi’nin Türkiye’ye resmi ziyaretlerde bulunan yabancı temsilci, heyet ve diğer devlet büyüklerinin konuk edilip ve ağırlandığı, Dışişleri Bakanlığı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının önemli toplantılarının gerçekleştirildiği, temsil, ağırlama ve tanıtma yönünden gerekli bir tesis olduğunu anlatan Bakan Turhan, DHMİ Genel Müdürlüğü 2018 programında yer alan bu işi 3 milyon 190 bin liraya Sera Yapı Şirketi'nin (TAV CEO'su Sani Şener'in oğlu Ozan Şener'e ait) yaptığını sözlerine ekledi. 

DEVLET FİLOSU UÇUŞLARI

Bu binanın elden geçirilmesi demek VIP uçuşların (resmi uçuşların) buradan yapılacağını ortaya koyuyor. Halen devlet filosunda bulunan Boeing 747-800 tipi TC-TRK, Airbus A-330 tipi TC-TUR, gibi geniş gövdeli ve çift koridorlu uçakların yanı sıra, küçük gövdeli business jetlerle yapılan resmi uçuşların da buradan yapılacağı ve bu nedenle de AHL'nin bu amaca yönelik olarak da hizmet vereceği kesinleşmiş oldu. Yani, birilerine göre böylece Atatürk Havalimanı'na da yazık olmamış oluyormuş. Bu uçuşların yapılması için bu kadar geniş bir alana ihtiyaç olmadığına göre, yine de birçok yerinin faaliyet dışı kalması, yazık olacak gerçeğini bana göre asla değiştirmez. 

Halk, ezici çoğunlukla (Bunlara yeni meydanı benimseyenler de dahil) Atatürk Havalimanı'nın kapatılmasını istemiyor. Bağımsız bir anket yapılsa sonucun bu yönde gerçekleşeceğinden kuşkum yok. 

Bekleyelim ve görelim, bakalım ne olur? 

Geçen haftaki yazımda, sosyal medyada gördüğüm bir habere dayanarak, yeni meydandan sis nedeniyle bazı uçakların Atatürk Havalimanı'na yönlendirildiğini yazmıştım. 

İGA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Konuyla ilgili olarak İGA'dan bir açıklama aldım. Şöyle diyorlar.: 

"Sayın 

Musa Alioğlu

Yeni Birlik Gazetesi

Sayın Alioğlu,

YeniBirlik (www.gazetebirlik.com) sitesinde yer alan “Atatürk Havalimanı’na Yazık Olacak” başlıklı köşe yazınızdaki verilen yanlış bilgi sebebiyle açıklama yapma gereği duyulmuştur.

Uluslararası standartlarda inşa edilen ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 4 ay boyunca denetlenerek tüm testleri geçen İstanbul Havalimanı’na bugüne kadar iç ve dış hat olmak üzere toplamda 21.608 yolcu bilet satın almıştır. İstanbul Havalimanı’ndan 31 Ekim 2018-17 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleşen uçuşlarda biletli yolcularımızdan 19.101 kişi uçuşlarını tamamlamıştır. İstanbul Havalimanı merkezli söz konusu uçuşlarda iç ve dış hat olmak üzere toplamda 109 uçak başarılı bir şekilde iniş ve kalkışını gerçekleştirmiştir.*

Bu süre zarfında İstanbul Havalimanı merkezli uçuşların hiçbirinde sis ya da herhangi bir nedenden dolayı “divert” durumu yaşanmamıştır.

Bu kapsamda, köşe yazınızda bahsi geçen “Örneğin, sis nedeniyle bazı THY uçakları AHL'ye divert (yönlendirme) edildi.” ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır.

Sizlerin de desteğiyle İstanbul Havalimanı, Türkiye’nin havacılık sektöründeki yerini bir adım daha ileriye götürerek teknolojisiyle, tasarımıyla, yolcu deneyimiyle birçok alanda ilklere imza atmaya devam edecektir.

*İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleşen uçuşlara ait detaylı yolcu sayıları bilginize sunulmuştur.

17 Kasım'a kadar yapılan uçuşlar şöyle:

Dış Hat - 2018

Gelen Yolcu 3.160, Giden Yolcu 2.853

Toplam................................ 6.013

Gelen Uçak 27, Giden Uçak 28

Toplam............................... 55

İç Hat - 2018

Gelen Yolcu 7.275, Giden Yolcu 5.813

Toplam...................................13.088

Gelen Uçak 55, Giden Uçak 54

Toplam...............................109

Saygılarımızla,

İGA Havalimanı İşletmesi"

Haberi teyit etmeden böyle bir ifadeye yer verdiğim için, hatalıyım. Okurlardan, THY'den ve İGA'dan çok özür diliyorum.

İyi uçuşlar Türkiye'm…