Halil İbrahim Danışmaz’ın Kibar Holding'le ne ilgisi var?

Maliye ve Hazine eski Bakanı Berat Albayrak döneminde yerli ve milli yapılacağı iddiasıyla ihalesi iptal edilerek Darphane’ye devredilen, sigara ve içki bandrollerinin basımı işini alan DNS firmasının matbaasının olmadığı ortaya çıktı.

İSTANBUL- Berat Albayrak döneminde yerli ve milli yapılacağı iddiasıyla ihalesi iptal edilerek Darphane’ye devredilen, sigara ve içki bandrollerinin basımı işini alan DNS firmasının matbaasının olmadığı ortaya çıktı.

Maliye ve Hazine eski Bakanı Berat Albayrak döneminde yerli ve milli yapılacağı iddiasıyla ihalesi iptal edilerek Darphane’ye devredilen, sigara ve içki bandrollerinin basımı işini alan DNS firmasının matbaasının olmadığı ortaya çıktı.

Kaçakçılığın önlenmesi, vergi kaybının önüne geçilmesi amacını taşıyan, alkol ve tütün ürünleri başta olmak üzere hassas ürünler için kullanılan bandrol basımı işi devlet açısından da büyük önem taşıyor.

ANKA Haber Ajansı’ndan Bora Erdin’in haberine göre, Türkiye'de tütün ve alkollü ürünlere yapıştırılan bandrolleri, yaklaşık 12 yıldır ihaleleri kazanan Sicpa isimli yabancı bir firma üretiyordu. Ancak ekonomi yönetimi bandrollerin yerli ve milli üretilmesi için görevi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne verip, Sicpa Türkiye'nin aldığı ihaleyi iptal etti.

KAMU İHALE KANUNU'NUN DIŞINA ÇIKILARAK İHALE EDİLDİ

Böylece görev kamuya geçti. Herkes yeni bandrolleri devletin üretmesini beklerken, çıkarılan düzenlemelerle önce Kamu İhale Kanunu dışına çıkarılan Darpahene'ye, ardından işi 3'üncü firmalara yaptırma yetkisi verildi. Bu yetkinin ardından Türkiye'de mayıs ayında "DNS" adlı bir firma kuruldu.

Darphane yönetimi, 30 Eylül'de, bandrol basımı işini Halil İbrahim Danışmaz’ın yeni kurduğu DNS firmasına verdi. Halil İbrahim Danışmaz’ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak’la arkadaş olduğu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sırasında ABD’den düzenli olarak ona bilgi gönderdiği öne sürülmüştü.

Bandrol basım işini 2006 yılından 2019 yılına kadar sürdüren Sicpa Türkiye'nin, son yıllardaki yıllık aldığı bedel ortalama 120 milyon liraydı. Bu bedel DNS firmasının bandrol basım işini almasıyla birlikte 500 milyon liraya çıktı. DNS, işi aldıktan sonra bandrollere yüzde 100 ile yüzde 400 arasında değişen oranlarda zam yaptı. Firma, bundan üç ay sonra da yeni yıla girerken bir zam daha uygulayarak, bandrol basım ücretini yüzde 25 daha artırdı.

MATBAA OLMADIĞI İÇİN BASKI ESKİ FİRMA TARAFINDAN YAPILIYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı ihale yaparken, teknik yeterlilik, tecrübe ve mali durum raporlaması isterken, ihalenin DNS firmasına verilmesi sırasında bu koşulların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği ise belli değil.

Çünkü, bandrol basım ihalesini alan ve henüz 3 aylık DNS firmasının hiçbir tecrübesi olmadığı gibi, kendisine ait bir matbaası da bulunmuyor. DNS, bandrollerin baskısını kendisinden önce yaklaşık 12 yıl süreyle bu işi yürüten Sicpa Türkiye’ye yaptırıyor.

Bu durum da “Madem baskı aynı firmada yapılacaktı, neden iş ondan alınarak, çok daha büyük maliyet çıkaran, hiçbir tecrübesi olmayan bir başka firmaya verildi” sorusunu gündeme getirdi.

BÜTÜN ADRESLER TUZLA KİBAR HOLDİNG

Sicpa Türkiye, 2006'da bandrol baskı ihalesini, Kibar Holding ile konsorsiyum kurarak almıştı.

Sicpa'dan sonra bandrol basım işini alan DNS şirketi de ihaleyi aldıktan sonra aralık ayında yeni şubesini Kibar Holding'in Tuzla'daki binasına taşıdı.

25 Aralık'ta açılan şubenin adresinde "Kibar Grup Tuzla" bilgisi yer aldı. Üç şirketin de adresi resmi kayıtlarda Yayla Mahallesi Rüya Sokak D-100 Karayolu No:2 Assan Tesisleri olarak yer alıyor.


Manşetler

Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldı
Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldı
2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentler
Havayolunda yolcu sayısı 5 milyarı, gelir 1 trilyon doları aşacak!
16 yaşında Türkiye’nin en genç kadın pilot adayı oldu
Mübadele çocukları Demre Belediyesi'nde ağırlandı
Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada