Halil Duru: Yatırımcı otelleri akrabaya teslim ediyor

TUROYD Akdeniz Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Halil Duru: Profesyonellere ve tecrübelere artık saygı gösterilmiyor

ANTALYA-Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Akdeniz Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Halil Duru, Yürütme Kurulu Üyeleri Ali Osman Erbaş, Güngör Gürel, Haluk Süngü ve Hakan Kasımoğlu, organize edilen yemekte basın mensupları ile bir araya geldi.

HALIL DURU: “PROFESYONEL OTEL YÖNETICILERIMIZ HALA IŞSIZ”

Akra Hotel’de gerçekleştirilen basın buluşmasında konuşan TUROYD Akdeniz Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Halil Duru, Türkiye için 2018 yılının tur operatörlerinin verileri ve rezervasyonlar ışığında iyi geçeceğini söyledi. Duru: “Tur operatörleri, Türkiye satışlarının artışta olduğuna dair açıklamalar yaptı. İngiltere ve Hollanda fuarlarındaki görüntüler gayet olumluydu. Şu ana kadarki gelişmelerden dolayı memnuniyetimiz had safhada. Lakin istihdam konusu özellikle otel yöneticilerinin istihdamı söz konusu bu olumlu gelişmelerle aynı paralellikte değil. Çok sayıda üst düzey profesyonel otel yöneticilerimiz maalesef işsiz durumda. İyi geçeceği söylenen ve konuşulan bir sezonda dahi bu kadar profesyonel otel yöneticisinin işsiz bir durumda olmasını anlamak mümkün değil. Bunun nedeni nedir?” dedi.

“PROFESYONELLERE VE TECRÜBELERE ARTIK SAYGI GÖSTERILMIYOR”

Turizm profesyonellerinin işsiz kalmasına üzüldüklerini belirten Duru, “Bunun çok değişik sebepleri var. Birincisi otel sahipleri oğlu, yeğeni tecrübesi var ya da yok aileden birisi diyerek yönetimi onlara teslim etmeye başladılar. Profesyonellerin tecrübesini görmemezlikten geliyorlar. Bu da ucuz yönetici çalıştırma isteğidir. Profesyonellere ve tecrübelere artık saygı gösterilmiyor. Ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Bu sektöre 20-30 yılını vermiş insanlar boşuna mı dirsek çürüttü. Otel yatırımcıları yaptıkları yatırımlarla Türkiye ekonomisine çok büyük katkılar sunuyor ama profesyonellere daha fazla önem verilmesini de istiyoruz” diye konuştu.

HALUK SÜNGÜ: “EN BÜYÜK HATA HIZMET KALITEMIZDEN ÖDÜN VERMEK”

TUROYD Akdeniz Bölgesi Yürütme Kurulu Üyesi Haluk Süngü ise otelcilikte 30 yıllık bir tecrübeye sahip olduğunu belirterek: “Türkiye turizmi içine bakılınca Özal dönemi ile birlikte birçok otel üredi. Ancak bunlara yeterli ve kalifiye eleman bulunamadı. Bu oteller içinde yönetici ihtiyacı da oldu. O zamanki dönemde otel genel müdürlerin aldığı ücretler çok yukarıdaydı. Fakat o dönemde önüne gelen otelci oldu. Küçük bir parası olan yatırım yaptı. Bu sırada genel müdürlerin ekonomik şartları herkesin gözüne batmaya başladı. İkincisi ise otellerdeki hizmet kalitelerinin düşmesi şu andaki otellerin satış rakamları ile doğru orantılı. Tur operatörleri Bakanlık tarafından 5 yıldız verilen otele geliyor ve ‘senin otelin 3 yıldızlı’ diyor ve fiyatı da ona göre belirliyor. Fiyatlar düşüyor ve hizmet kalitesi de düşüyor. Bakıldığı zaman bizim yapmış olduğumuz en büyük hata hizmet kalitemizden ödün vermek oluyor” diye konuştu.

Ali Osman Erbaş: “Turizm emekçileri sektör değiştirmek zorunda kaldı”

TUROYD Akdeniz Bölgesi Yürütme Kurulu Üyesi Ali Osman Erbaş ise turizm değerlerine bakıldığı zaman Türkiye’nin alması gereken turist sayısının 100 milyon olması gerektiğini söyledi. Erbaş’ın açıklamaları şöyle: “Bulunduğumuz coğrafya sıkıntılı bir coğrafya. Yaşadığımız krizler de turizmi turist sayısı bakımından geri götürdü. Yatırımcıları eleştiriyoruz ama onlar turizmin en önemli paydaşlarından biri. Genel müdürlerimize 3 bin lira gibi teklifler yapılıyor. Krizden önce bunların hiçbiri yoktu. Son iki yılda yaşanan sıkıntılarla turizm çok büyük bir darbe yedi. Sadece Manavgat bölgesinde turizm sektöründe çalışan 10 bin kişi göç etmek durumunda kaldı. Turizm emekçileri sektör değiştirmek zorunda kaldı. Diğer taraftan otel sahiplerinin yüzde 90’ı bankacılarla çok yakın akraba olmuş durumda. Dolayısı ile bütün bunları alt alta koyarsak geldiğimiz nokta içler acısı. Sadece turizm profesyonelleri olarak üst düzey yöneticiler işsiz kalmadı ara kademe yöneticiler ve emekçilerde işsiz kaldı.”

“KARAMSAR DEĞILIZ, GELECEKTEN UMUTLUYUZ”

2018 yılı için olumlu bir hava olduğunu söyleyen Ali Osman Erbaş, “Bundan sonra coğrafyamızda olağanüstü bir durum yaşanmazsa 2018 gerçekten iyi geliyor. Yaralarımızın sarılacağı ciddi bir yükselişe geçeceğiz. Hem satış fiyatlarımız hem de sektör emekçilerinin istihdamı anlamında iyi noktalara geleceğiz. Avrupa’daki rakiplerimize göre bizim en önemli değerimiz insan kaynağıdır. Yunanistan veya İtalya’da bir garsonun misafire yaklaşımı ile bizdeki yaklaşım çok farklı. Bizim en büyük gücümüz insan ve güler yüzümüzdür. Türkiye turizmi hak ettiği yere gelecektir. Karamsar değiliz, umutluyuz” şeklinde konuştu.

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak