ANKARA -Kültür Bakanlığı, Adalet ve İçişleri Bakanlığı ile ortaklaşa korsanla mücadele eylem planı için harekete geçti ve arama konferansı düzenledi. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, "İnternet abone sayısı 2007’de 4 milyon 300 bine çıkarken, müzik eserleri bakımından 2004’te 44 milyon olan bandrol satışı 2007’de 15 milyona düşmüştür. İnternet fikri haklar alanında öngörülmeyen ihlallere platform oluşturmaktadır" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, korsanla mücadelede etkin olmak adına toplumu bilinçlendireceklerini, diğer bakanlık ve kurumlarla işbirliğine gideceklerini söyledi.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de fikri hak ihlallerine karşı Temel Ceza Kanunu'nda değişikliklere gideceklerine işaret ederek, konuyla ilgili ihtisas mahkemelerinin sayılarını arttırabileceklerini kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanı Günay ile Adalet Bakanı Şahin, "2008-2010 Orta Vadede Korsanlıkla Mücadele Eylem Planı Hazırlıkları" konulu Fikri Haklar Koordinasyon Komitesi Toplantısı'na katıldı.
Hilton Otel'de gerçekleşen toplantıda İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş ve ilgili bakanlıkların bürokratlarının yanı sıra sanat eserleriyle ilgili faaliyetlerde bulunan derneklerin temsilcileri hazır bulundu.
Toplantının basına açık bölümünde söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, daha önceki senelerde fikri hak ihlallerine karşı tedbirler alındığını, yasal önlemlere başvurulduğunu ifade etti.
Denetimler çerçevesinde kayıt tescil, bandrol ve sertifikalandırma sistemlerine gittiklerini aktaran Bakan Günay, fikri hak ihlallerine yönelik mücadelede başarısızlıklarını tekonolojinin gelişimiyle korsan faaliyetlerin internet ortamına taşınmasına ve toplumsal bilincin oluşmamasına bağladı.
Bakan Günay, dijital korsanlık faaliyetlerinin dünyanın ve Türkiye'nin önemli bir sorunu olduğuna işaret ederken, "Yasal düzenlemeler, cezalar belli bir noktaya kadar önlem olabilir, temel olan toplumsal bilinci oluşturmaktır." dedi.
Ertuğrul Günay, ihlallere karşı kamuoyunda fikri mülkiyet bilincinin oluşmasına önem verdiklerini, konuyla ilgili ortak çalışmalara gideceklerini vurguladı.
Bakan Günay, "Korsan mücadeleyle etkin mücadele çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve üniversitelerle birlikte hareket edeceğiz." diye konuştu.
Toplantıda konuşan Adalet Bakanı Şahin ise müzik ve sinema alanında fikri haklara dönük ihlallerle sık sık karşılaştıklarını belirterek, alanda görülen kayıt dışı işlemlerin varlığına dikkat çekti.
Adalet Bakanlığı olarak konuyla ilgili yasal eksiklikleri gidermek istediklerine temas eden Bakan Şahin, yasaları çıkarmak kadar uygulamanın önemli olduğunun altını çizdi.
Mehmet Ali Şahin, fikri haklarla ilgili suçlarda parlamentodan geçecek Temel Ceza Kanunu kapsamında değişikliklere gidileceğinin müjdesini verdi.
Şahin, korsan faaliyetlerle ilgili ihtisas mahkemelerinin bulunduğunu kaydederken, yasal eksiklikleri gidermenin görevleri olduğunu, gerek görüldüğü takdirde mahkeme sayılarını arttırabileceklerini dile getirdi.
2 bakanın konuşmalarının ardından çay arası verildi. Hükümetin önemli isimlerini sanat ve kültür faaliyetleri yürüten sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya getiren toplantı daha sonra basın mensuplarına kapalı bir şekilde devam etti.
BAKAN ŞAHİN: "301 TARTIŞILIYOR ANCAK 300'LE BAŞLAYAN DİĞER MADDELER VAR, BUNLAR NEDEN TARTIŞILMIYOR?"
Öte yandan toplantıya bakanlıktan yetkililerle birlikte gelen 2 bakan, toplantı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin İstanbul'da Bizans kalıntılarının üzerine yapıldığı öne sürülen Four Seasons Oteli'nde gelinen noktayı sorması üzerine Günay, tartışmalara konu olan bölgeye UNESCO yetkilileriyle daha önce gidip incelemelerde bulunduğunu söyledi.
1997 yılından bu yana tartışmaların süregeldiğini belirten Bakan Günay, otelle ilgili taban proje tasdikinin eskiye dayandığına işaret etti.
Gazetecilerin Suudi Arabistan'a Cenadriye Festivali'yle ilgili gönderilecek heyette bayanların yer almasının istenmediğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Günay, Suudi Arabistan'daki yetkililerle ön görüşme yaptıklarını belirtti.
Ertuğrul Günay, "Görüşmelerde sinema alanında yapılan işbirliği ve el sanatları konusundaki hazırlığımız konuşuldu. Gazetelerin ortaya attığı iddialar tarafıma ulaşmadı." şeklinde konuştu.
301'inci maddeyle ilgili sorular yöneltilen Adalet Bakanı Şahin ise konuyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmak istemediğini söyledi.
Parlamentoya gelecek tasarının içeriğine ilişkin bilgi vermesinin yasa teklifini hazırlayan arkadaşlarına saygısızlık olacağını kaydeden Bakan Şahin, "301 tartışılıyor ancak neden diğer maddeler tartışılmıyor?" diye gazetecilere sitem etti.