Görgülü kardeşler kayboldu

İflas ettiklerini açıklayan Kayı Grubu'nun Almanya'daki şirketleri GTI-Travel ile Sky Airlines'ın Türk devlet bankalarından aldığı krediler tartışmaya yol açtı.

İSTANBUL- Türkiye turizm camiası Görgülü ailesinin nerde olduğunu merak ediyor. Uzun yıllar Türk turizmine Almanya, Hollanda ve Polonya´da büyük çapta hizmet eden Görgülü ailesinin durumu çok sayıda turizmciyi üzerken, bazı turizmciler tarafından da sorgulanıyor.
Böyle büyük bir turizm markasının denetimsiz bırakılarak aniden iflas etmesi bu yıl Türkiye´de piyasaları ciddi olarak sarsmış, özellikle Alanya otelcilerini de şoka uğratmıştı. Şimdi de bu konuyu Avrupa´da çalışan Türk gazetecilerinden Ali Gülen inceliyor.

TÜRK DEVLET BANKALARINDAN ALDIĞI KREDİLER
Bir süre önce iflas ettiklerini açıklayan Kayı Grubu'nun Almanya'daki şirketleri GTI-Travel ile Sky Airlines'ın Türk devlet bankalarından aldığı krediler tartışmaya yol açtı.
Gazeteci Ali Gülen, "İktidar, Almanya'da buharlaştırılan Türk devlet bankalarının 43 milyon euro parasının peşine düşmüyor!" dedi.
Ali Gülen'in Sözcü gazetesinde yazdığına göre Kayı Grubu'nun Almanya'da faaliyet gösteren GTI Travel ve Sky Airlines şirketleri, hükümetin talimatıyla Türkiye'deki devlet bankalarından toplam 43 milyon euro kredi aldı. Almanya'ya giden bu para bir süre sonra Türkiye'de buharlaştırıldı. Şirketler de Almanya'da iflas istedi. Kredi veren bankalar ise bugüne kadar paranın peşine düşmedi. Kredinin Kayı Grup Başkanı Talha Görgülü ile kardeşi İsa Görgülü'ye gittiği belirtiliyor.

ALMANYA'DA BUHARLAŞAN PARAYI TÜRK BANKALARI VERDİ!
Talha ve İsa Görgülü'nün hesaplarına aktardığı 43 milyon euro için Alman savcılığı harekete geçti. Ankara ise sessiz kaldı. Türk turizm tarihine "Sezonda iflas eden ilk turizm şirketi" olarak geçen GTI-Travel ile Sky Airlines skandalı Ankara'ya kadar uzandı.
Alman mahkemesinin hileli iflastan dolayı haklarında yakalama kararı çıkarttığı Kayı Grup Başkanı Talha Görgülü ile kardeşi İsa Görgülü'nün iflastan önce Türkiye'ye havale edip sonra da buharlaştırdığı 43 milyon euronun Türk bankalarından sağlandığı öne sürüldü.
43 milyon euronun batmasına neden olan olaylar zincirinin şöyle geliştiği ifade edildi:

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN KREDİ TALEP ETTİ
Talha Görgülü, uçakta karşılaştığı Başbakan Erdoğan'dan kredi talep etti. Görgülü'nün talebini Erdoğan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'a iletti. Ziraat'in başına geçmeden önce bu bankanın Duisburg Temsilcisi olan Aydın, kredi görüşmeleri için birkaç kez Düsseldorf'a gitti. Aydın, Duisburg Şubesi'ni devre dışı bırakarak bizzat Talha Görgülü'yle görüştü.
Görüşmelerin sonunda Görgülü kardeşlere, yani GTI'ye, Ziraat Bankası Duisburg Şubesi'nden 18 milyon Euro kredi açıldı. Kredi de Türkiye'den "mevduat" adı altında Almanya'ya gönderildi. Aynı şekilde,3 milyon euro da yine Hüseyin Aydın'ın bir arkadaşının başında olduğu Vakıfbank'tan bu gruba aktarıldı.

ALMANYA'DAKİ HESAPLARINA AKTARILDI
Yine bir Türk bankasından da yüklü miktarda kredi alındı ve toplam 43 milyon euro GTI'nin Almanya'daki hesaplarına aktarıldı. Bu para hareketlerini gören Alman yargısı, hemen harekete geçti. İlginçtir, parası batan Ziraat Bankası ile Vakıfbank'tan şikayet gelmedi. Alman savcılığına suç duyurusu için başvurulmadı. Suç duyurusunun Ankara'nın talimatları doğrultusunda yapılmadığı ve bundan Ziraat Bankası'nın başındaki Hüseyin Aydın, dolayısıyla da Başbakan Erdoğan'ın haberi olduğu öne sürülüyor.
ASIL DARBEYİ İŞ BANKASI YEDİ
Ziraat Bankası'nın bu batık 18 milyon euroyu "Alman Bankacılık Denetleme Kurumu uyanmasın" diye Türkiye'den para havale edip kapatmayı planladığı öne sürüldü.
Vakıfbank'ın ise batık 3 milyon euro için hazırlanan denetim raporunda, emrin Ankara'dan geldiğini belirtilerek Köln şubesini kurtarma telaşına düşüldüğü ifade edildi.
GTI'nin iflasının İş Bankası'nda da büyük depreme neden olduğu ve Alman Bankacılık Denetleme Kurumu (BAFFIN) raporlarına dayanılarak bankanın üst düzey bir yetkilisinin Ankara'ya çekildiği belirtiliyor. Frankfurt'taki finans çevreleri, konuyu şöyle yorumluyor: "Bu olayda asıl darbeyi yiyenlerden biri de İş Bankası oldu."

Sözcü

Manşetler

Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti