Gönüllük Hasadı Projesi ile gıda israf önüne geçiliyor

“Gönüllü Son Hasat Projesi”nde; Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Konak Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Spor Toto Kulübü Başkanlığı ve Uluslararası Damla Gönüllüleri Derneği ortak hareket ediyor.

Abdurrahman Büyükkeskin
Antalya -
Taze meyve sebze sektöründe yüzde 50’lere varan kayıp ve israfı azaltmayı hedefleyen “Gönüllü Son Hasat Projesi”nde üretici tarafından toplanmayan ürünler gönüller tarafından hasat edilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.

“Gönüllü Son Hasat Projesi”nde; Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Konak Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Spor Toto Kulübü Başkanlığı ve Uluslararası Damla Gönüllüleri Derneği ortak hareket ediyor.

Proje kapsamında, 2021 yılı sonuna kadar her ay bir üretim alanına gidilerek üretici tarafından toplanmayan ürünlerin önceden eğitilmiş gönüllüler tarafından hasadı yapılacak ve toplanan ürünler ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. 

Projenin ilk etkinliği; İzmir’in Kınık ilçesinde Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Kınık Kaymakamı Erol Türkmen, Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadır Doğruer, İzmir Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Oktay Darcan, Konak Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi, Spor Toto Kulübü Başkanlığı, ve Uluslararası Damla Gönüllüleri Derneği’nin katılımlarıyla domates tarlasında gerçekleştirildi. 

Türkiye’nin yıllık 55 milyon ton taze meyve sebze ürettiğini ancak bu üretim yüzde 50’sinin sofraya gelmeden israf ve kayıp olduğunu dile getiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, hasat ve hasat sonrası kayıpların azaltılması ve fazla ürünün ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması amacıyla başlatılan “Gönüllü Son Hasat Projesi”nin paydaşı olduklarını, Projeyle kayıp olacak taze gıdaların tekrar insan tüketimine yönlendirilmesini hedeflediklerini, ayrıca gıda sistemi içindeki bitkisel üretimde hasat öncesi kayıpların nedenlerini vurgulamayı amaçladıklarını kaydetti. 

“Gönüllü hasatlar ekonomik ve toplumsal birlikteliği güçlendirecek” diyen Uçak, “Hasat öncesi kayıpları önlemek adına bir toplama geleneği ve sürdürülebilir gıda için temel bir strateji olarak benimsenecek. Proje, her kesimden tüketicinin; sağlıklı, yeterli, dengeli ve eşit beslenme hakkına katkı sağlayacağı gibi toplumsal dayanışmayı güçlendirecek, gıda kayıplarının ve israfın önlenmesi bilincini geliştirecek. Gönüllüler açısından ise; özellikle pandemi sürecinde kırsalda keyifli zaman geçirmek ve bir nevi ekolojik terapi olacak” şeklinde konuştu.

Manşetler

WTM 2024, Londra’ya 200 milyon Sterlin kazandırıyor
ABD’de yarın seçim var: Trump’la Harris kafa kafaya
Avrupa'nın en iyi, farklı altı kış dağ tatili yeri
Araba kiralamada sürücüleri en çok korkutan ülkeler
2025′te seyahat davranışlarında büyük değişim geliyor
Yeniden değerleme oranı yüzde 43.93 oldu.
Rize’de ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ düzenlendi
Keşke bütün yıl festival olsa Picasso da var Hanzala da
Dünyanın geleceği Asya’dan doğuyor
Küresel ticaretin en dinamik 14’üncü şehri İstanbul