Gölge yapmayan gökdelen

Amerikalı mimarlık ofisi NBBJ, sokaklarda yürürken adeta üzerinize çöken gökdelenlerin güneş ışığını engellememesi için tasarımda yeni bir yöntem geliştirdi

NEW YORK- Yüksek katlı yapıların sokakların ve çevresindeki binaların gün ışığından daha fazla faydalanmasını sağlaması nasıl mümkün olur? Amerikalı mimarlık ofisi NBBJ, sokaklarda yürürken adeta üzerinize çöken gökdelenlerin güneş ışığını engellememesi için tasarımda yeni bir yöntem geliştirdi.



Yüksek katlı yapıların sokağa gelen ışığı engelleyerek gölge oluşturmaması için ortaya atılan tasarım fikrinde, karşılıklı konumlanmış kulelerin yansıtıcı cepheleri sayesinde bir gökdelene düşen günışığı diğer gökdeleni aydınlatabiliyor. 



NBBJ'nin hesaplarına göre sonuçta her iki bina da %60 daha fazla gün ışığından faydalanabiliyor.Yansıtıcı paneller aynı zamanda sokakların aydınlanmasını da sağlıyor. İlk olarak Londra için hayata geçirilen bu tasarımda ilerleyen zamanlarda yüksek katlı yapıların yoğunlukta olduğu kentsel alanlar için de kullanılabilir. Ancak Londra'nın iklim şartlarına ve yapı tasarımına göre biçimlenen bu fikir farklı iklimlerde ve yapılar için çeşitlendirilebilir.

 

Manşetler

Türkiye AB'ye öncelikli meslekleri iletti
Salda Gölü, Dünya Jeolojik Miras Listesi'ne girdi
İngilizler: Hayatımızın en heyecan verici deneyimiydi
En turistik kent, Brugge'dan Airbnb'ye yasak hazırlığı
Pamukkale, yılın ilk 8 ayında 1 milyon 700 bin kişiyi ağırladı
Samsun'a ziyarette yüzde 50’ye varan artış yaşanıyor
Konaklama tercihlerini çevre dostu uygulamalar belirliyor
Çekya, aşırı turizme karşı Airbnb kısıtlamaları getiriyor
Gecelik oda fiyatı 1000 doların üzerinde olan oteller çoğaldı
THY’den indirimli bilet kampanyası