Gökhan Maraş: Önce demiryolu sonra havayolu projesi

Aydın ASTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Gökhan Maraş, Aydın’ın ulaşım projelerinde önceliğinin ‘Aydın-İzmir arası II. Hat Demiryolu Projesi’ olması gerektiğini söyledi. 

AYDIN - Aydın’da uzun yıllardır sivil yolcu ve kargo taşımacılığına açılmasıyla ilgili beklentinin olduğu Çıldır Havalimanı, geçtiğimiz günlerde Bursa Yenişehir Havalimanı’nın hava kargo taşımacılığı hizmetine açılması üzerine yeniden gündeme geldi. Konuyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Aydın ASTİM OSB Başkanı Maraş, Bursa’da Yenişehir Havalimanı’nın yıllar sonra ilk kez kargo taşımacılığına açıldığını hatırlatarak, Aydın’a öncelikli olarak çift hatlı hızlı tren getirilirse ardından Çıldır Havalimanı’nın kargo taşımacılığına açılması için de gelişmeler yaşanabileceğini kaydetti. 

“HIZLI TREN İÇİN ISRARCI OLMALIYIZ” 

Aydın ASTİM OSB Başkanı Maraş, Aydın’ın kalkınmaya katkıları göz önünde bulundurularak ilk etapta Çıldır Havalimanı’nın yük ve kargo taşımacılığına açılmasında önce ‘Aydın-İzmir Arası II. Hat Demiryolu Projesi’nin bir an önce hayata geçmesi için ildeki tüm erklerin daha talepkar ve ısrarcı olmasını gerektiğini söyledi. Halihazırdaki proje kapsamında, Selçuk’a kadar çift hatlı hızlı trenin geldiğini söyleyen Maraş, “Selçuk’tan Aydın’a kadar da çift hatlı hızlı trenin gelmesinin daha kolay olacağını düşünüyoruz. Böylelikle toplu taşıma anlamında da çift hatlı hızlı tren kullanımı Aydın’da da yaygınlaşır. Bugün halihazırda Adnan Menderes Havalimanı’ndan uçağa binmek için günde belki de ortalama otobüsler dahil 150-200 araç İzmir’e hareket ediyor. Hızlı trenin Aydın’a gelmesi bu anlamda da karayolundan ziyade insanları demiryolu taşımacılığına da yöneltecektir” dedi. 

“ÇİFT HAT OSB’LERİ DAHA CAZİBELİ KILACAKTIR” 

Aydın’da hızlı tren ya da yüksek hızlı tren olsa Adnan Menderes Havalimanı’na ortalama 30 dakikada ulaşılabileceğini kaydeden Maraş, ”Yine oraya giden araçların yıpranmasının da önüne geçilecektir. İzmir Limanı’na halihazırda demir hat gidiyor. Çift hat hayata geçtiğinde, oradan konteynırları göndermek sanayiciler için de daha kolay olacaktır. Sanayicilerimiz, daha uygun maliyetlerle yüklerini İzmir’e göndermiş olacaklar ve nakliye, kamyon tra]ği de daha azalmış olacak. Yine yatırımcıların Aydın’daki OSB’lere gelmesi de daha cezbedici bulunacaktır. Bugün halihazırda çevreyolu hizmete girdi, otobanımız var. Aydın’dan İzmir’deki havalimanına giden bir kişinin yolculuğu, traTk ışığına takılmadan ortalama hızla 50 dakika sürüyor. Esas itibariyle Aydın’ın artık kabuğunu kırıp daha cazibeli hale gelmesi de gerekiyor. Biz artık Manisa’dan bile aslında ulaşım açısından daha öndeyiz diye düşünüyorum” diye konuştu. 



“DEMİRYOLU GELİRSE HAVALİMANI DA GELİR” 

Çıldır Havalimanı’nın hava kargo taşımacılığına açılmasından önce çift hatlı hızlı trenin hayata geçmesinin daha az maliyetli olacağını hatırlatan Maraş, “Çıldır Havalimanı elbette yük, kargo ve yolcu taşımacılığına açılmalıdır fakat orasıyla ilgili ciddi bir yatırım maliyeti var. Aydın’ın kalkınmasıyla ilgili ulaşım anlamında yapılacak en önemli iş öncelikle çift hatlı hızlı trenin hayata geçmesidir. Bunun yanı sıra zaten şehir büyüdüğü zaman havalimanı doğal olarak mutlaka Aydın’a da gelir. Nüfusumuz halihazırda 1 milyon 100 bine dayanmış durumda. Aydın ileride elbette daha fazla kalkınmaya başladıkça nüfusunun da artmasıyla birlikte devletimiz de havalimanını kendiliğinden yapmak zorunda kalacaktır. Şu anda devletimizin daha az maliyetle ve ivedi bir şekilde yapabileceği demiryolu için taleplerimizi sıklaştırmalıyız. Bu yönde de bizim talebimiz, çift hatlı hızlı trenin Selçuk’tan Aydın’a kadar getirilmesi konusunda çözüm sağlamaktır. Halihazırda Çıldır Havalimanı’nın kargo ve yolcu taşımacılığına açılması için çok fazla bir maliyete gereksinim söz konusudur. Orada pistin büyütülmesi, havacılığa açılması gibi ciddi maliyet ve prosedür gerektiren detaylar var. Şu anda öncelikli olarak demiryolunu yapabilirsek biz istemeden arkasında havalimanı konusunda gelişmeler yaşanacaktır” dedi. 

“BURSA’DA OLDUYSA AYDIN’DA DA OLACAKTIR” 

Bursa’da Yenişehir Havalimanı’nın yıllar sonra ilk kez kargo taşımacılığına başladığını hatırlatan Maraş, “Oysa Bursa da İstanbul’a çok yakın ama demek ki talep ve potansiyel öyle bir noktaya gelmiş ki kargo taşımacılığına açılmasına ihtiyaç duyulmuş. Ben Aydın için de bu şekilde olabileceğini düşünüyorum. Aydın’daki tüm erkler hızlı tren konusunda daha da talepkar olmalıdır. Bizim ulaşım anlamında en hızlı cevap alabileceğimiz çift hatlı hızlı trendir. Çünkü Selçuk’a kadar gelmiş. Aydın’ın bundan istifade etmesinin önünde bir sakınca olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu. 

Manşetler

Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldı
Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldı
2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentler
Havayolunda yolcu sayısı 5 milyarı, gelir 1 trilyon doları aşacak!
16 yaşında Türkiye’nin en genç kadın pilot adayı oldu
Mübadele çocukları Demre Belediyesi'nde ağırlandı
Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada