FETHİYE- Fethiye’nin Kemer beldesine bağlı Yaka Köyü’ndeki Tlos Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Akdeniz Üniversitesi ile sürdürdüğü kazı çalışmalarında M.Ö. 3. yüzyılda kullanıldığı sanılan bir tapınak gün yüzüne çıkartıldı.
Akdeniz Üniversitesi’nden 26 bilim üyesi ile Japonya’dan 8 kişilik ekibin sürdürdüğü 2012 Tlos Antik Kent kazı çalışmaları sırasında Roma Dönemi’nde en büyük tanrının tapınağı olarak kabul edilen Kronas Tapınağı ortaya çıkarırken, bu Likya’nın “Gök Tanrısı” yani en büyük tanrısı Türgas’ın tapınağı olduğu ve 3. yüzyılda kullanıldığı ifade edildi.
Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taner Korkut’un kazı başkanlığını yaptığı Tlos Antik Kent’te ortaya çıkarılan kültürel mirasların geçmişinin 11 bin yıl öncesine dayandığı kazı çalışmalarının tiyatro, tapınak, Girmeler Mağarası, kent bazilikası stadyum alanında devam ettirildiği bildirildi.
Japonya, Tokyo, Rikkyo Üniversitesi’nden Prof Dr. Satoshi Drano’nun da ekibi ile katıldığı kazı çalışmaları, aşırı sıcak altında yapılıyor. Japon ekip, kent bazilikasında çalışma yaparken, çalışmalarının ana sponsorunun Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğu kaydedildiği.
Üç farklı din, farklı inanış
Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut, tapınağın ortaya çıkarılmasına “Tapınağın ortaya çıkarılmasına çok ağırlık verdik. Burası çok önemli bir yer. Biz şuanda Roma dönemi ismi ile Kronas tapınağındayız. Kronos tapınağı demek en büyük tanrının tapınağı demek. Burada rastladığımız tapınak Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Bu Likya’nın Gök Tanrısı yani en büyük tanrısı Türgas’ın tapınağı. Roma döneminde bu kronas adını almış ve tüm imparatorlar döneminde yeniden inşa edilerek, en son MÖ. 3. yüzyılda kullanılmış. Bu alan tüm zamanlarda Tlos’ta kutsal bir alan. Önce bir tapınak, daha sonra sinagog ve en sonda bir bazilika yapılıyor. Yani üç farklı din, farklı inanış, bu kutsal alanda yaşatılıyor. Daha çok işimiz var. Daha bitmedi. Tek yaptığımız şey tapınağın podyumunu ve kendisini ayağa kaldırmak. Aynı zamanda 800 blok buradan kaldırıldı. Bilgisayar ortamında restorasyon projesi hazırlandı. Eğer ödenek bulabilirsek yarın bu yapının restorasyonuna başlayabiliriz. Ve çok kısa sürede güzel de korunmuş bu yapı; 2-3 ay içerisinde ayağa kaldırılabilir. Daha sonraki çalışmalarımız bunun etrafında sürdürülecek. Şimdi ağırlımızı bazilika’ya yani başka bir dinsel yapıya verdik” dedi.
“Tapınağın tarihsel olarak bir şeyi yok. Çünkü Roma döneminden çok daha önceki dönemlere ait elimizde yapılar ve kalıntılar var. Ama Tlos’un tek tapınağı olması bakımından çok önemli. Hiç Tlos’ta daha önce bir tapınak kazmamıştık. İlk defa bir tapınak kazmamız bakımından da önemli” diyen Prof. Dr. Taner Korkut, şunları söyledi: “2012 çalışmalarına 3 Mayıs’ta başladık. 3 mayıs ile 15 Haziran arası kazıbilite çalışmaları yaptık. 15 Haziran’dan buyana da kazı çalışmalarımız yürütülüyor. Ekibimizde yaklaşık 26 tane bilimsel üyemiz var. 8 tanede yabancı uyruklu Japonya’dan ekibimiz var. Kentin değişik merkezlerinde çalışmalar yürütüyoruz. Bunlardan biri stadyum alanı üzerinde bulunduğumuz. Girmeler mağarası, tiyatro, tapınak, krons tapınağı, kent bazilikası olmak üzere farklı noktalarda aynı anda çalışmalara sürdürüyoruz”