Gelin Aspendos’ta dövüşün!

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Murat Toktaş’ın kafes dövüşüyle gündeme gelen Elon Musk ile Mark Zuckerberg’e “Gelin Aspendos’ta dövüşün” şeklinde yaptığı davet arkeoloji dünyasını ikiye böldü.

ANTALYA- Türkiye Otelciler Federasyonu - TÜROFED Başkan Yardımcısı Murat Toktaş’ın kafes dövüşüyle gündeme gelen Elon Musk ile Mark Zuckerberg’e “Gelin Aspendos’ta dövüşün” şeklinde yaptığı davet arkeoloji dünyasını ikiye böldü.

ASLA KABUL EDİLEMEZ

“Antalya ve Aspendos’un tanıtımını Elon Musk üzerinden yapabileceğimiz bir fırsat doğabilir” fikriyle yapılan davete sert tepki gösteren Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Patara kazı başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, “Bu daveti duyduğumdan beri nefesim daralıyor. Böyle bir şey asla kabul edilemez. Aspendos’un ruhuna aykırı bir davet. Kaldı ki Aspendos’un böyle bir tanıtıma ihtiyacı mı var. Kesinlikle kabul etmiyorum. Düpedüz saçmalık. Böyle bir şeyin dikkate alınacağını da düşünmüyorum” dedi.

TANITIMA İHTİYACI MI VAR

Türkiye’nin önde gelen arkeologlarından Prof. Dr. Fahri Işık da davete karşı çıkarak şöyle dedi: “Kabul edilemez, dikkate alınamaz bir davet. Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Olsa bile Aspendos Musk ve Zuckerberg’i tanıtır. Aspendos gibi tarihi niteliği çok büyük olan bir eserin bu arkadaşlara ihtiyacı mı var? Bu daveti gündem yaratmak için ortaya atılmış, gerçekleşmesi mümkün olmayan bir şey olarak görüyorum.”

GLADYATÖRLER BU ARENADA SAVAŞTI

Davete tepki gösteren iki biliminsanının aksine bir düşünce belirten Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik ise şunları söyledi: “Bu konuyu tanıtım, turizm, arkeoloji ve Aspendos’un özelinde değerlendirmek lazım. Aspendos bir Roma tiyatrosu. Roma döneminde sadece müzikler olmuyordu. Kanlı gösteriler de vardı. Bazen gladyatörler bazen vahşi hayvan ve insan mücadeleleri vardı. Ve bu mücadeleler o tiyatroda da yapıldı. Kafesi bırakın kafessiz bu mücadeleler yapılıyordu. Ayrıca dünya bu tür şeyleri yapıyor. Çünkü elinizdeki altın bile olsa pazarlayamazsanız hiçbir şeysiniz. Adı geçen iki isim de dünya çapında çok bilinen isimler. Böyle bir gösterinin tanıtıma faydası olur.

DÜNYA BUNU YAPIYOR

Elbette yapının korunmasına yönelik imzalanan sözleşmelere uymak şartıyla hareket edilmeli. Bu gösteri klasik müzikten daha fazla ses etkisi yaratmaz. Yapıya zarar vermez. Aspendos elbette dünya çapında ama daha fazla bilinmesinin kimseye zararı olmaz. Louvre Müzesi’nin 9 milyon ziyaretçisi varken müze içinde konser düzenlendi, klip çekildi. Müzenin ziyaretçi sayısı 11 milyona çıktı. Bana göre Aspendos’taki gladyatörlerden biri Elon diğeri Zuckerberg olabilir.”

Manşetler

Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği