Galataport'ta 80-100 arası gemi ağırlayacağız

Galataport açılana kadar 20’ye yakın geminin daha Sarayburnu ve Galataport’un açık kısımlarına yanaşacak. Galataport tamamlanınca da 80-100 arası gemi ağırlayacağımızı düşünülüyor.


İSTANBUL - Turizm gelirleri içinde en büyük katma değeri oluşturan kruvaziyer turizmi, İstanbul’da yeni bir başlangıç yaptı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'a gelen bin yolcu kapasiteli Regent Seven Seas Voyager isimli suit gemi, ekim ayında yeniden İstanbul’a gelip iki gün kalacak. Galataport açılana kadar 20’ye yakın geminin daha Sarayburnu ve Galataport’un açık kısımlarına yanaşacak. Galataport tamamlanınca da 80-100 arası gemi ağırlayacağımızı düşünülüyor.

Dünya turizm pastasının kreması olarak tanımlanan kruvaziyer turizmi, İstanbul’a yeniden demir atmaya başladı. ‘Zengin turizmi’ olarak da tanımlanan kruvaziyer turizminde Türkiye de hedef büyütüyor. 2011’den 2013’e kadar İstanbul’da büyüme gösteren sektör, 2014’ten sonra duraklamaya geçmişti. Geçtiğimiz yıl hiç kruvaziyer gemisi ağırlamayan İstanbul’a 2019’un ilk gemisi geçtiğimiz günlerde geldi.  Bin yolcu kapasiteli üst düzey gemi, ekim ayında yeniden İstanbul’a uğrayıp iki gün kalacak.

HEPSİ SUİT

Nitelikli turizm hedefinin gerçekleşmesi için stratejik alan olarak görülen kruvaziyer turizmi, normal turizm gelirinin dört katı kadar bir gelirin ülkede kalmasını sağlıyor. Ancak kruvaziyerlerin de çeşitli segmentleri bulunuyor. Buna göre geçtiğimiz bayramda İstanbul’a gelen Regent Seven Seas Voyager isimli gemi, kruvaziyer gemilerinin içinde üst segmentte bulunması ile dikkat çekiyor. Zira bin yolcu kapasiteli, altı yıldızlı geminin odalarının tamamı suit ve gemide bulunan yolcular, tur için ortalama bir kruvaziyer gemisine ödenen bedelin beş katını ödüyor.

Geminin tur bedelinin yüksek olması, gemide bulunan yolcuların İstanbul turizm gelirine daha yüksek katkı sağlaması açısından önem arz ediyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’a gelen gemi, bir gece kalarak İstanbul’dan ayrılmıştı. Ancak geminin ekim ayı turunda yine yaklaşık bin kişi ile İstanbul’a gelmesi ve bu sefer iki gün kalması bekleniyor.

EN ÇOK KAPALIÇARŞI

İstanbul kruvaziyer turizminin 2020’de sıçrama yapması bekleniyor. Çünkü Galataport’un tamamlanması ile aynı anda 3 büyük gemi, tarihi şehrin sınırlarına yanaşabilecek. 
Bu da günde ortalama 5 bin yolcunun İstanbul çarşılarında gezmesi anlamına geliyor. Kruvaziyer gemisi ile gelen yolcuların rotaları değişmekle beraber, alışveriş için genellikle Kapalıçarşı tercih ediliyor. Çarşılarını yenileyen Kapalıçarşı esnafı da yeni kruvaziyer gemilerini heyecanla bekliyor.

Kruvaziyer turizminin İstanbul’a sağladığı değerin yanı sıra Türkiye’nin diğer limanlarına da katkısı bulunuyor. Zira İstanbul’a gelen bir gemi İstanbul’dan Karadeniz ya da Akdeniz limanlarına açılıp oralarda da duraklayabiliyor.

İSTANBUL’A GÜVENİN GÖSTERGESİ

Karaköy Limanı Mülki İdare Amiri Vali Yardımcısı Mehmet Kalyoncu, kruvaziyer turizmi ili ilgili şunları söyledi: “Bizler geminin limana yanaşmasından ayrılmasına kadar geçen sürede tüm güvenlikten sorumluyuz. Regent Seven Seas Voyager isimli geminin 3 yıla yakın bir süreden sonra İstanbul’a yanaşan ilk kruvaziyer gemisi olması, İstanbul’a olan güvenin arttığının bir göstergesi. Geminin güvenliğinden sorumlu şirket önceden geldi, araştırma yaptı. Bizler de her türlü tedbiri aldığımızı göstermiş olduk. Gemideki turistlerin İstanbul gezisi esnasında, bir işportacı tarafından bile rahatsız edilmemesi için tüm tedbirlerimizi aldık. Tüm gemiler için bu tedbirleri alıyoruz. Bu geminin gelişi başka gemilerin de gelişi için zemin hazırlamış oldu. Kruvaziyer turizmi, turizmin nitelikli ayağını kapsayan bir sektör. Bu yüzden önemsiyoruz. Galataport açılana kadar 20’ye yakın geminin daha Sarayburnu ve Galataport’un açık kısımlarına yanaşacağını öngörüyoruz. Galataport tamamlanınca da 80-100 arası gemi ağırlayacağımızı düşünüyoruz. Bu tesiste yapılan binaların mimari yapısı da çok özel. Zengin turist sadece bu binaların mimari yapısını görmek için bile İstanbul’a gelebiliyor. Galataport tamamlandığında dünyada sadece 10 şubesi bulunan Hong-Kong menşeli 7 yıldızlı Peninsula Oteli de gelecek. Bu yıl içinde bir kısmı kullanıma açılacak olan otel, 300 milyon dolarlık çok büyük bir yatırımla inşa edildi. Bu da İstanbul için önemli bir yabancı sermaye girişi anlamına geliyor. Kruvaziyer gemileri ile gelen turistler konaklamak için genellikle gemilerinden dışarı çıkmıyor. Ancak tesis bünyesinde bu otel açılınca, konaklamak için gemilerini bırakabilirler. Çünkü kruvaziyer turisti yıldız üstü bir konaklama imkânı istiyor. Burada lüks segment tercihi bulunan turiste hizmet verilecek.”

YAKIT VE KUMANYA İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR

Kruvaziyer gemileri, yolcularının kentte yaptıkları alışveriş harcamalarının yanı sıra gıda ve yakıt sektörüne de önemli katkı sağlıyor.  Zira gemilerin ihtiyacı olan kumanyalar ve yakıt da yanaşılan limandan sağlanıyor. Kruvaziyer turizminin gelir sağladığı alt sektörler arasında gemi acenteliği ve tur satışlarının yanı sıra kamu kuruluşları tarafından alınan fener, sağlık gibi harçlar da bulunuyor.

2 MİLYON TURİST BEKLENİYOR

Kişi başı turizm gelirini artırmaya yönelik önemli bir adım olarak görülen kruvaziyer turizminde, Galataport bir köşe başı olarak değerlendiriliyor. 2020 mart ayında hizmet vermeye başlaması öngörülen limanla, İstanbul’a 2 milyon kruvaziyer turistinin gelmesi bekleniyor. Galataport İstanbul Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş. Liman İşletme Genel Müdürlüğü’nün verdiği bilgilere göre 2020’de 50 geminin rezervasyonu şimdiden yapıldı.

Manşetler

Türk medya devi Can Grubu’na satıldı
Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldı
Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldı
2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentler
Havayolunda yolcu sayısı 5 milyarı, gelir 1 trilyon doları aşacak!
16 yaşında Türkiye’nin en genç kadın pilot adayı oldu
Mübadele çocukları Demre Belediyesi'nde ağırlandı
Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!