Gadir Hum, Iğdır'da kutlandı

Hazreti Muhammed'in (S.A.V.) Hicretin 10. yılında Gadir-i Hum mevkiinde Hazreti Ali'yi müjdeli ifadelerle taltif ettiği gün, Iğdır'da bayram havasında kutlandı.

IĞDIR -Hazreti Muhammed'in (S.A.V.) Hicretin 10. yılında veda haccı dönüşünde Medine, Mısır ve Irak yol ayrımındaki Gadir-i Hum mevkiinde Hazreti Ali'yi müjdeli ifadelerle taltif ettiği gün, Iğdır'da bayram havasında kutlandı.

Iğdır Ehl-i Beyt Alimleri Derneği ile Günışığı Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin ortaklaşa organize ettikleri Gadir-i Hum Etkinlikleri çerçevesinde Iğdır Bahu Düğün Salonu'nda düzenlenen programda Kur'an-ı Kerim tilavetinin yanı sıra günün önemini anlatan slayt gösterimi ve ilahiler ile şiirler okundu.

 

Iğdır'da yaşayan Caferi mezhebine bağlı vatandaşlar'ın yanısıra Gadir Hum Bayramı'na İran'dan davet edilen Hüccet'ül-İslam vel-Müslimin Mustafa Binabi ile oğlu Şeyh Rıza Binabi'de katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Iğdır Günışığı Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Serdar Arat, Caferi mezhebine bağlılıklarının yanında Türkiye Cumhuriyeti'nin ana öğesini oluşturan Türk vatandaşları olduklarını söyledi. Arat, "Bizler İslam mezheplerinden Şia inancına bağlı Caferi mezhebindeniz. Türkiye Cumhuriyeti'nin asıl unsurunu oluşturan Türküz. Devletimize bağlılığımızı geçmişte gösterdiğimiz gibi gelecektede göstermeye devam edeceğiz. Bizim vatanperverliğimiz sorgulanamaz hak ve sorumluluğumuzun bilincindeniz. Türkiye Cumhuriyeti bir kültür mozaiğidir. Herkes inancı doğrultusunda hür olarak yaşar. Bizde inancımızı hür olarak yaşıyoruz. Diyanette yapılan yasal düzenlemelerde fikrimiz alınmıyor. Türkiye Cumhuriyeti tüm inançların hür olarak yaşandığı bir ülkedir. Diyanet işlerinin yeniden yapılandırılmasında veya yeni anayasada inanç ve hak özgürlükleri noktasında toplum gerçeklerinin ve hassasiyetlerinin dikkate alınacağını umuyoruz."dedi.

 



Iğdır Ehl-i Beyt Alimleri Derneği Başkanı Veli Beder ise; "Yoğun çalışma programına rağmen bizleri kırmayarak Tebriz'den buralara kadar gelen Hüccet'ül-İslam vel-Müslimin Mustafa Binabi'ye çok müteşekkiriz"dedi.

 

Programa İran İslam Cumhuriyeti'nden konuşmacı olarak katılan Hüccet'ül-İslam vel-Müslimin Mustafa Binabi, Gadir-i Hum Bayramı'nın bütün müslümanların, ehlibeyt dostlarının bayramı olduğunu ifade ederek; "Peygamber Efendimiz Veda Hacc'ı dönüşünde Gadir-i Hum denilen yerde toplanan binlerce müslümana 'size iki adet emanet bırakıyorum; birisi Kur'an-ı Kerim diğeri de Ehlibeytim'dir onlara sahip çıkınız' demiştir. Biz müslümanlar birlik olsak İslam'ın ve Kur'an-ı Kerim'in önünde kimse duramaz, baş edemez. Sünni kardeşlerimizle hiçbir ayrılığımız yoktur. Allahımız, kitabımız, peygamberimiz, kıblemiz birdir. Küfrün karşısında birlik olmalıyız. Beraberliğimizi korumalıyız. Bugün İslam kardeşliğinin günüdür. Bir olma günüdür. Bölünme küfrün karşısında zayıflık getirir. Bütün müslümanlar kardeştir. Bugün hükümetlerimiz devletlerimiz birbirine yakındır dosttur, fikirleri birdir. Bugün Amerika'da en çok satan kitap Kur'an-ı Kerim'dir. Allah bizleri Kur'an-ı Kerim yolundan birlik beraberlikten kardeşlikten ayırmasın" diye konuştu.

Programa Iğdır Belediye Başkanı Nurettin Aras'da katıldı. Program sonunda Mustafa Binabi'ye bir plaket verildi.

Manşetler

Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak
Corendon Airlines, Anadolu Efes ile film yaptı
NG Hotels, 2024 World Luxury Awards’ta 12 ödül aldı
Binlerce yıldır kesintisiz suları akan çeşmeler