İSTANBUL- Türkiye’nin en köklü otobüs taşımacılığı şirketi Kâmil Koç’un ekim ayında Alman FlixBus’a satılmasının ardından otobüslerde muavin ve ikram uygulaması kalkıyor.
Avrupa ve Amerika’da da “uygun fiyatlı taşımacılık” sistemini kullanan FlixBus’a geçişin ardından Kâmil Koç, daha fazla yolcu taşımak için uzun araçları tercih edecek. 2+1 otobüsler kalkacak. Tüm mesafelere 54 kişilik araçlarla yolcu taşınacak.
Diğer bir yeni uygulama ise “numarasız bilet”. Otobüsteki koltuk sayısına göre bilet satılacak ve şehirlerarası servisler kullanılmayacak.
“Şimdi gelinen noktada ise onlar uygulamak istiyor” diyen Özcan, “Yolcu için de daha faydalı; ilçelerde otobüs servis bölgelerine her şirketin her aracı girip çıkınca trafiğin bile sonu gelmiyor” dedi.
Özcan, ekim ayında Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada şehir içi ücretsiz servis hizmetine dair bazı düzenlemeler yapmayı düşündüklerini ancak bu düzenlemenin servisleri kaldırmak şeklinde olmayacağını söylemişti.
“Yolluk hazırlayın”
“Otobüsçülüğün geleceği karıştı” diyen Birol Özcan, yolculara; eskiden daha fazla tercih edilen ‘yolluk’ yiyecek hazırlamasını öneriyor.
İkramları daha önce de kaldırmak istediklerini belirten Özcan, “Eskiden nasıl yanımıza yolluk alırdık, işte öyle. Otobüs 200 kilometrede bir duracak, yolcu ihtiyacını giderecek. Yoluna göre 2, 3 şoför olacak” diye konuştu.
Özcan’ın verdiği bilgilere göre Esenler Otogarı’nın ilk açıldığı dönemde 600’ün üzerine çıkan otobüs firması sayısı 327’ye kadar düşmüş durumda.
Türkiye-Avrupa arası otobüs seferleri
1926’da kurulan Kamil Koç, 2013 yılında özel sermaye şirketi Actera Group’a 65 milyon lira bedelle satılmıştı.
Almanya’daki ismiyle Flixmobiliy, Avrupa ve ABD'deki adıyla Flixbus’ın Kâmil Koç’u alacağı ile ilgili haberler ilk olarak ağustosta duyurulmuştu.
Tüm ilgili kurumların onayının alınmasının ardından iki firma arası anlaşma resmi olarak 11 Ekim’de sonuçlanmıştı.
FlixBus Kurucu Ortağı ve CEO’su Andre Schwammlein o dönem yaptığı açıklamada Türkiye'de otobüs seyahatinin sık tercih edildiğini, her yıl neredeyse 200 milyon kişinin otobüsle seyahat ettiğini, Kâmil Koç’un ise yılda 20 milyon yolcuyu taşıdığını hatırlatmıştı.
"Bu yüzden pazarın büyüklüğü ve yapısının, hizmetlerimiz için potansiyel bir büyüme fırsatı sunduğuna inanıyoruz” diyen Schwammlein, Türkiye ve Avrupa’daki şehirleri birbirine bağlamak gibi bir vizyonlarının olduğunu söylemişti.
2013’te kurulan FlixBus, Avrupa'da 28 ülkede ve ABD'de 2 binden fazla noktada günde 350 bin sefer sunuyor.