HATAY - Hatay'ın yüksek rakımlı yaylalarında, firik diye tabir edilen cevizlerden yaklaşık 40 gün süren
zahmetli bir çalışma ile elde edilen reçellerin, tanıtım ve markalaşma ile satışının artırılması planlanıyor. Belen ilçesine bağlı Güzelyayla (Soğukoluk) başta olmak üzere Benlidere, Kömürçukuru,
Müftüler ve Atık yaylalarında yıllardır geleneksel olarak yapılan ceviz reçelinin değişik markalarla üretimi giderek artıyor.
Genellikle Belen'de E-91 Kara yolu üzerindeki marketlerde satışa sunulan reçellere, sağlık yönünden faydaları nedeniyle talepte artarken, üreticiler önce yurt içi daha sonra ise yakınlığı nedeniyle Suriye başta olmak üzere yurt dışına pazarlamak istiyorlar. Belen Ziraat Odası Başkanı Selahattin Yalman, yörede geleneksel olarak el emeği ile yapılan ceviz reçelinin ulusal ve uluslararası düzeyde yeterince tanıtımı yapılmadığından yöreye fazla gelir sağlamadığını söyledi.
Ürünün daha fazla tanıtımının sağlanması için son yıllarda yöre halkının büyük çaba gösterdiğini belirten Yalman, bazı girişimcilerin ise markalaşarak üretim yapmaya başladığını ifade etti. Ceviz reçelinin C ve B vitaminleri açısından zengin olduğunu, cilt hastalıkları ile sindirim sistemine iyi geldiğinin bilindiğini anlatan Yalman, ''İlk yapımının 1900'lere kadar gittiği bilinen reçel, yöreye has (Fevzi'nin cevizi) diye bilinen türünden yapılıyor. Bu tür ince, kabarık, beyaz, içi dolgun olup tamamen yöreseldir'' dedi. Belen kent merkezinde E-91 kara yolu kenarındaki marketinde, ağırlıklı olarak köy ürünleri satışa sunan esnaf Namık Hallı, kendi üretimleri olan ceviz reçelinin yapımının uzun sürmesi ve zahmetli olmasının lezzetine de yansıdığı söyledi.
Reçelin kıvamını tutturmanın çok zor olduğunu anlatan Hallı, şöyle konuştu: ''Tıpkı oya işlemek gibi özenle yapılması lazım. Reçel mayıs sonları ile haziran başlarında, ham cevizden yapılır. Elle toplanancevizler, kabuğu ince bir şekilde soyuluyor, suda bekletilip tatlandırılıyor. Kireçli sudangeçiriliyor, limon suyu ve karanfil katılıyor. Delinip, şekerli suda kaynatılarak,soğutulduktansonra servise hazır hale getiriliyor.'' Kıvamındaki bir ceviz reçelini bir keztadan, tekrartalep ediyor. Sağlık açısından birçok yararı olduğu söyleniyor. Biz sipariş ve taleplerdoğrultusunda her yıl mevsimi geldiğinde her yıl ceviz reçeli yaptırarak, talepleri karşılıyoruz.''
''KİLOSU 25 YTL'YE KADAR ÇIKIYOR''-
Belen'in Bakras Mahallesi muhtarı Ali Şirin'de, ilçede üretilen reçellerin kilosunun 25 YTL'ye kadar çıktığını söyledi. Şirin, daha çok yörenin yüksek rakımlı yaylalarında firik diye tabir edilen cevizlerden yaklaşık 40 gün süren zahmetli bir çalışma ile yapıldığını bildirdi. Reçellerini daha çok tanıtmak ve köylülere gelir elde etmek istediklerini belirten Şirin, yeni girişimcilere ise açık olduklarını ifade etti.