Fındık üreticilerine özel kredi

Fındıkta alan bazlı gelir desteği stratejisine Ulusal Fındık Konseyi’nden “şartlı destek” geldi ve üreticilere düşük maliyetli hasat kredisi vermesini istedi.

ANKARA  –Fındıkta alan bazlı gelir desteği stratejisine Ulusal Fındık Konseyi"nden “şartlı destek” geldi. Arzı artıran “ürün destekleme” modelinin kamunun sağladığı finansmana karşın sürdürülebilir olmaktan çıktığının altını çizen Ulusal Fındık Konseyi (UFK), fındık fiyatının serbest piyasada oluşacağı "alan bazlı destek" modelinde üreticinin güçlendirilmesi için hükümetten alan destek primlerinin Ağustos-Eylül döneminde mutlaka ödenmesini istedi. UFK ayrıca kamu bankalarının alan destek primlerini teminat kabul ederek üreticilere düşük maliyetli hasat kredisi verilmesi konusunda hükümetin destek talep etti.
UFK'dan yapılan açıklamada, “Modeller, yönetmelikler, yasalar uygulanabildikleri, sürdürülebildikleri ölçüde varlık kazanan düzenlemelerdir.
Öte yandan her değişim, her yenilik kendi içersinde ve dışarısında bir takım doğal gerilimler oluşturur. Bu ,değişimin özünde var olan bir gelişimdir. Değişimin yarattığı sıkıntılar, değişimde pay sahibi olanların ortak iradeleri ile giderilir. Fındık meselesinin paydaşı olan herkes değiştirilmeye çalışılan yapının sürdürülemezliği konusunda mutabıktı. Arzın sürekli artmasına neden olan ürünü destekleme modeli, çoktandır sağlanan yüksek kamu finansmanlarına rağmen sürdürülemez hale gelmişti. Bir değişiklik şarttı. Biz bu sürecin esasına ve ruhuna açık destek veriyoruz. Ürün yerine üreticinin desteklenmesine yürekten katılıyoruz. Ancak fındığın fiyatının serbest piyasa koşullarında oluşacağı yeni şartlar altında, adil ve dengeli bir piyasanın oluşabilmesi için üreticimizin güçlendirilmesi gerekmektedir.
Alıcı piyasasına oranla üreticimiz mali olarak güçsüzdür. Bu durum piyasa adaletini riske sokmaktadır. Üreticimizin bu seviyede güçsüz olduğu şartlar altında ihtiyacı olan finansmanı legal yollardan elde edemiyor. Bu durum onu tefecinin ve spekülatörün kucağına itebilir.
Hal böyle iken son derece akılcı bir çözüm olan yeni düzenlemenin uygulamasını sıkıntıya sokacak toplumsal tepkiler oluşabilir. Üreticin güçlendirilmesi için yapılabilecek iki küçük düzenleme ile bu meseleyi çözmek mümkündür. Birinci önerimiz, alan destek primlerinin ağustos-eylül ayları içinde mutlaka ödenmesidir. İkinci önerimizse kamu bankalarının alan destek primlerini teminat kabul ederek üreticilerimize düşük maliyetli hasat kredisi vermesidir. Bu iki önlemin hayata geçirilmesi, düzenlemenin uygulanma ve hayata geçme şansını ciddi bir biçimde arttırmakla kalmayacak aynı zamanda daha dengeli ve adil bir piyasanın oluşmasını temin ederek sürdürülebilirliğe ve toplumsal barışa ciddi katkılarda bulunacaktır” denildi.

Manşetler

Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti