ERZURUM- Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, yılsonuna kadar bölgenin turizm stratejisi ve eylem planını hazırlayacaklarını belirtti.Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, yılsonuna kadar bölgenin turizm stratejisi ve eylem planını hazırlayacaklarını belirtti.
Erzurum’un dünya turizminde hakettiği yeri alması için çalıştıklarını kaydeden KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, Dr. Rıfat Altan, “Üniversiad Kış Oyunları Erzurum’un dünyada tanınmasına yol açtı. Bu olumlu havayı devam ettirmek için KUDAKA gündeme turizm konusunu getirdi. İngiliz Teknopolis firması Türkiye direktörlüğünün teknik desteğiyle 9 ay sürecek bir projeyi yürütüyoruz. Yılsonunda bölgemizin turizm stratejisi ve eylem planını hazırlamak istiyoruz” dedi.
Turizm stratejisini oluştururken özel çalışma grupları üzerine yoğunlaştıklarını ve yaklaşık 700 kişilik çalışma grupları oluşturduklarını ifade eden KUDAKA Genel Sekreteri Altan, “Bölgenin turizm değerlerinin rekabet edebilirlik düzeyini görmek için bir araştırma çalışması başlattık. Her şeyi strateji planı sonrasına bırakmamak için turizm alanında eğitim çalışmaları başlattık. Turizmde innovatif yaklaşım yarışması başlattık. Bunun dışında bölgenin turizmini sembolize edecek bir logo çalışması yapılıyor. Bölgemizin turizm değerlerini tanıtmak için özel bir web sitesi kurma çalışmalarımız da sürüyor. Umarım ki gerçekçi, ayakları yere basan bir turizm stratejisi hazırlanacak. Bu çalışma bize eksiklerimizi ve yapmamız gerekenleri gösterecek. Bölgemizi dünyada tanıtacak hazırlıkları yapmak noktasında yol gösterici olacak” diye konuştu.
Kentin turizm potansiyelini ön plana çıkartmak için özel bir turizm stratejisi hazırlama çalışmasına başladıklarını kaydeden Altan, “İngiliz Technopolis firması Türkiye Direktörlüğü’nün teknik desteğiyle 9 ay sürecek bir proje yürütüyoruz. Yılsonuna kadar bölgenin turizm stratejisi ve eylem planını hazırlamak istiyoruz. Geçtiğimiz 30 Mart'ta düzenlenen ilk çalıştayda turizm alanında vizyon sahibi katılımcılarla bilgi paylaşımı yapılarak görüşleri alındı. Bölgedeki toplam 430 değer ve varlık tespit edildi. Üç ilde çalıştaylar düzenlendi, SWOT analizleri yapıldı. Bunlar rapor haline getirildi. Her üç ilde çalışma grupları oluşturuldu. Turizmi destekleyen 30 grup oluşturularak çalışma alanları belirlendi. Yeme - içme, hediyelik eşya ve tanıtım pazarlama gibi segmentler oluşturuldu.
Teorik çalışmalarda bölgesel literatür taraması yapılıyor. Dünyadaki örnekler ele alınarak daha önce yapılmış olan 150 belge ve doküman inceleniyor. Bölgenin turizm değerlerini ve rekabet edebilirlik değerlerini tespit için ulusal rekabet analizi çalışması sürüyor. Ayrıca pazı pilot etkinlikler başlattık. Turizmde girişimci yetiştirme çalışması var. Halen 5 başvuru aldık. Ajansımız girişimcilere iş planlarını hazırlama eğitimi veriyor. Finansman kaynaklarını hayata geçirmelerini düşünüyoruz. Ajansımız veya sermaye sıkıntısı olmayanlarla bir araya getiriyoruz” diye konuştu.