Engelliler istihdamda lütuf değil; yasak haklarını istiyor

Emiş Çelik, '' Bölgemiz turizm bölgesi yasalara göre 50 kişi istihdam eden her işletme bir engelli istihdamı yapmak zorunda. Turizm yöreleri olmak üzere üvey evlat muamelesi görüyor. '' dedi.

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya - 
Antalya Manavgat Ortopedik Yürüme Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Emiş Çelik, engellilerin sosyal hayatta entegre olmaları ve kendi ayakları üzerinde durabilme lerinde kamuda ve özel sektörde engelli istihdamın önünün açılması gerektiğini söyledi. '' Emiş Çelik, '' Bölgemiz turizm bölgesi yasalara göre 50 kişi istihdam eden her işletme bir engelli istihdamı yapmak zorunda. Heyet raporunda ağır işlerde çalışamaz; hafif işlerde çalışabilir yazıyor. Otellere engelli kadrosunda çalışmak için başvuru yapan engelli kardeşlerimize otellerin personel müdürleri genelde meydancı kadrolarımızda çalışacak elman arıyoruz. Kolay işi bulsak biz çalışacağız diye ironi yaparak geri çeviriyorlar. Maalesef ülkemizde başta turizm yöreleri olmak üzere üvey evlat muamelesi görüyor. '' dedi.

OTELLERİN ENGELLİ İSTİHDAMINDA POZİTİF AYRIMCILIK YAPMASINI İSTİYORUZ.

Kamuda ve özel sektörde engelli istihdamında pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğinin altını çizen Emiş Çelik, ''Bölgemiz yatak kapasitesi bakımından ülkemizin en büyük turizm destinasyonu deniliyor. Bölgemizde 220 dört ve beş yıldızlı otelin bulunduğu söyleniyor. Pandemi döneminde maalesef turist yok denilerek engelli istihdamı çok göz ardı yapıldı. Turizm sektöründe ağır işler olmamak kaydı ile otellerde istihdam edilmesini istiyoruz.Sağlam insan iş bulamıyor; engelli nasıl bulsun sözleri çok çirkin ve onur kırıcı sözler. '' ifadesinde bulundu.

Pandemi gerekçesiyle 3 kez sınavları ertelenen ataması yapılmayan engelli öğretmenlerin anayasal hak olan çalışma hakkı, yasa ile tanımlanan yüzde 3’lük kontenjan hakkı ve yasal güvence altına alınan kamuda istihdam hakkı engellenmiş olmaktadır. MEB’in yasal yüzde 3’lük engelli kontenjanını doldurması gerektiği halde atamalarının yapılmamasının nedenlerinin araştırılması, başta öğretmenler olmak üzere engellilerin istihdamının önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.Engellilerin anayasal hak olan çalışma hakkı ve yasal güvence altına alınan kamuda istihdam hakkı, BM Engelli Hakları Sözleşmesi ile de taahhüt edilen haklardandır. 26 Nisan 2020’de yapılması planlanan Engelli Kamu Personeli Sınavı üç kez ertelendikten sonra 15 Kasım 2020 tarihinde gerçekleşmiş, 3 bin 11 kişi sınavda başarılı olurken, 2021 Şubat ayındaki atamada 500 engelli öğretmene kontenjan verilmiştir. Geriye kalan 2 bin 511 atanamayan engelli öğretmen halen atamaların gerçekleşmesini beklemektedir. Milli Eğitim Bakanlığı yüzde 3’lük engelli kontenjanını doldurması gerektiği halde, bu yasal zorunluluğa uymamakta. Engelliler hem kamuda hemde özel sektörde istihdamları bir lütuf değil; yasal haklarıdır. Engellilerin anayasal hak olan çalışma hakkı, yasa ile tanımlanan yüzde 3’lük kontenjan hakkı ve yasal güvence altına alınan kamuda istihdam hakkı, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ile taahhüt edilmesine rağmen uygulanmamaktadır. Engelli öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2021 Haziran ayı içinde EKPSS ile öğretmen alımı yapmasını ve MEB’nın yüzde 3’lük engelli kontenjanını doldurmasını talep etmektedirler. Aynı zamanda KPSS puanı ile öğretmen atamalarında eş zamanlı olarak EKPSS puanı ile de engelli öğretmen alımının yapılmasını ve atama tercih kılavuzunun yayınlamasını talep etmektedirler.'' diye konuştu.

Öte yandan Antalya'nın Manavgat ilçesinde Özel Özlem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Okulu'nda ortopedik engelli öğrenciler , fizyoterapistleri Mihriban Nur'a sürpriz yaparak 28 günü pastası alarak doğum günlerini kutladı. Fizyoterapist Mihriban Nur'un doğum günü kutlamasına fizyoterapist Fedakar Dağ, Hüseyin Acar Ve engelli öğrenciler katıldı. Fizyoterapist Mihriban Nur, '' Okullarında fizik tedavi alan öğrencilerinin böyle bir süprizleri beni çok duygulandırdı. '' dedi.

Manşetler

Antalya Turizm Fuarı’nda Kemer turizmi farklı tanıtıldı
Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
Antalya bisiklet turizminde cazibe merkezi haline gelecek
Hollanda ünlü kalp cerrahi Türk’ü 100 yaşında kaybetti
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak