En mutlu il Sinop'un leziz mantısı

Türkiye’nin en mutlu ili seçilen Sinop’un bu unvanı almasında mutfağının da rolü büyük. Mantısıyla meşhur bu ilimizde, lezzeti birçok çeşidine rastlayabilirsiniz

İSTANBUL- Türkiye’nin en mutlu ili seçilen Sinop’un bu unvanı almasında mutfağının da rolü büyük. Mantısıyla meşhur bu ilimizde, lezzeti birçok çeşidine rastlayabilirsiniz. Dar sokaklarına inat, yüreği geniş insanların yaşadığı bir şehir Sinop. Son derece güzel bir ‘fiziki’ konuma sahip. Ona bu güzelliği sağlayan ise, şehrin ilk temellerinin atıldığı Boztepe Yarımadası. Aslında yarımada yerine ada olacakken, son anda direkten dönmüş gibi bir durum söz konusu.
Anakaraya ince bir ‘kara boğazı’ ile bağlanmış olması akla hemen bunu getiriyor. Şakayı bir yana bırakırsak, havadan bakıldığında Türkiye'nin en estetik şehirlerinden biri Sinop. Sokaklarında güler yüzlü, yardımsever insanlara rastlamak ‘vaka-i adiye’den. Bu konudaki samimiyetleri ise fazlasıyla sahici, riya yok. En azından biz denk gelmedik.

İLHAM KAYNAĞI AMAZON

Antik çağlardan günümüze dek adında fazla bir değişiklik olmamış. Tespit edilen ilk adı Sinope. Irmak Tanrısı Osopos'un güzeller güzeli kızı Sinope ve onunla aynı adı taşıyan bir Amazon Kraliçesi'nin, şehrin ismine ‘ilham’ kaynağı olduğu rivayet edilmekte.
Kurulduğu zamanlardan itibaren çok canlı bir ticarî ve kültürel hayata sahip olan Sinop, bu özelliğini Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı Dönemi'nde de sürdürmüş, kale ve tersanesiyle bölgenin en önemli askerî üslerinden biri olmuştur.
Bu durum Ruslar tarafından 1853 yılında yapılan ve Sinop Baskını adı verilen olaydan sonra kaybolmaya yüz tutmuştur. Ülkemizin en kuzey şehri olan Sinop, bugün sessizliği, güzel havası ve huzuruyla dikkat çekmekte ve bunları yaşamak isteyenleri ağırlamayı arzulamaktadır.

iNCE BURUN UĞRAK NOKTA

Doğal güzellikleri ve yerel lezzetleriyle birden çok ziyaret edilmeyi hak ediyor. Ulaşımı hemen toparlanıp gitmeyi kolaylaştırıyor. Rahat karayolu dışında, küçük bir havaalanının varlığı zamanı kısaltıyor. Yaz mevsiminin deniz-kum-güneş üçlemesi, kucağını fazlasıyla açıyor. Tertemiz denizi, uzun ve sakin kumsalları, tabiat harikası koylarıyla tatilden beklenenleri karşılamakta zorlanmıyor. Türkiye'nin en kuzey noktası İnce Burun, coğrafî ‘talihi’ ve deniz feneriyle Sinop'a gelenlerin uğrak noktası. Sarıkum, karakum kumsalları, Akliman ve Hamsilos Koyları, güzellikleriyle unutamayacağınız yerlerden olmayı kesinlikle garanti ediyor.

CEZAEViNi ZiYARET EDiN

Sinop Kale Surları, türkülere, şiirlere konu olan şimdilerde müzeye çevrilen ünlü Sinop Cezaevi ziyaret noktalarından. 1214 yılına tarihlenen Alâeddin Camisi, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad'ın şehre bir armağanı. Bunun dışında Cezayirli Ali Paşa Camisi, Fatih Baba Mescidi, Hacı Ömer Camisi, Kaleyazısı (Mehmed Ağa) Camisi, Kefevî ve Meydankapı (Süleymaniye) Camisi, Saray Mescidi ve Pervane Medresesi görülmesi gereken yerlerden.

GERÇEK DONDURMA SEViLiYOR

Her bir tarafı denizle kuşatılmasına rağmen Sinop Mutfağı'nda deniz ürünleri baskın değil. Buna rağmen şehrin doğu tarafındaki sahilde balık lokantalarının varlığını hatırlatmakta yarar var. Sinop'ta gördüğüm ve şaşırdığım, bir o kadar da sevindirici olan yerel dondurmacıların varlığıydı.Bol reklamlı ünlü markalar bu şehre fazla uğramıyor. Sinoplu, ‘sütlü buz’dan ziyade gerçek dondurmayı tercih ediyor. 1925 yılından beri faaliyette olan Şen Pastanesi'nin sade ve yoğurtlu-kirazlı dondurması,sıcak yaz günlerinde gerçek dondurma keyfini yaşamak için büyük konfor. Bu arada Sakız Dondurma'yı es geçmek haksızlık olur.

NOKULU MUTLAKA DENEYiN

Sinop Mutfağı'nda sirkeli pırasa, mısır tarhanası, mısır çorbası, cevizli mantı, keşkek, nokul ve katlama öne çıkan lezzetlerin arasında sayılabilir. Nokul bir çörek türü; cevizli, kıymalı, ıspanaklı, peynirli ve üzümlü olarak hazırlanıyor

Katlama ise yufka büyüklüğünde ama biraz kalınca açılmış yağlı bir hamur işi. Elle kapatılarak sade yendiği gibi, arasına farklı malzemelerle dürüm yapılarak da yenebiliyor.

SiNOP’UN VAZGEÇiLMEZi

Sinop'ta pek çok ‘Sinop Mantıcısı’ var ama bu konuda “Teyze'nin Yeri” öne çıkan adreslerden. 10 yılı aşkın süredir Sinop halkının ve Sinop'a gelenlerin vazgeçilmez mekânı. Bu işi yıllardır başarıyla sürdüren Teyze kim derseniz cevabı; Sabriye Kuru... Bu dükkâna ilgi öylesine fazla ki kuyruğa girmek zorunda kalabiliyorsunuz. Biz 15 dakika kadar bekledikten sonra masamıza buyur edilebildik. Listede başka yiyecekler de var fakat siz mantıdan vazgeçmeyin derim.

KARIŞIK MANTIYI TERCİH EDİN

Etraf temiz, servis elemanları güler yüzlü, porsiyonlar büyük, yiyecekler de son derece lezzetli. Kuyruğa girip beklemeye değiyor. Görünür bir yerde hanımlar tarafından hazırlanan mantı, taze taze pişirilip servis ediliyor. Cevizli mantı ‘alâmet-i farikalarından.’ Kararında haşlanmış mantının üzerine tereyağı ve kıyılmış ceviz konarak sunuluyor. Tercihiniz karışık mantı olursa ki öyle olsun, büyükçe tabağın yarısı bildiğimiz ‘klâsik mantı’, diğer yarısı ise cevizli mantıdan müteşekkil. Böyle olunca bir taşla iki ‘lezzet kuşu’ vurmuş oluyorsunuz. Bu da damaklarda ayrı bir lezzet patlaması demek oluyor. Sinop şehrine gidecek olan herkese şimdiden afiyet olsun...

METİN OKUTAN - BUGÜN GAZETESİ

Manşetler

Turizm yatırımcıları İstanbul TIF 2024’te buluşuyor
ITB Berlin 2025: Seyahatin Geleceğine Açılan Bir Kapı
“Kadın kadına turlar” yükselen trend haline geldi
Acentelerin şimdiden hazizlemesi gereken 10 yol
Dominik, ziyaretçiler için girişi basitleştirdi
Yüksek uçak biletleri "her şey dahil tatil"i pahalı yapacak
Özel adalar Cruise Line gelirlerini tetikliyor
Cancun Havalimanı’na 400 milyon dolar yatırım
İpek Yolu'ndaki İki Kayıp Şehrin Kalıntıları Bulundu
Babil tabletlerine göre Nuh'un gemisi Türkiye'de