EMİTT 2024’ün ardından

Tümay Mercan

27. kez EMİTT kapılarını açtı. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Fuarı (EMİTT) bu yıl biraz küçülmüş. Üç salona sığmış. Fuara 27 yıldır katılan da var, bu yıl ilk defa katılan da.

Otel standları, yabancı ülkeler ve ülkemiz şehirleri ve ayrıca sadece şehirlerin bulunduğu salonlar hareketliydi. Emitt’ in turizm fuarları arasında ayrı bir yeri var. Dünyanın beş büyük turizm fuarı arasında yer alıyor.

Bu fuar eskiden bu yana turizm sektörünün buluşma yeri. Herkes genellikle birbirini tanıyor. Eş dost hasret gideriyor. İş bağlantıları da elbette yapılıyor. Genel potansiyeli görmek, gelişmeleri izlemek için fuarlar iyi bir ortam.

İlk yıllarından itibaren EMİTT’e gidiyorum. Sadece EMİTT değil farklı sektördeki fuarları da devamlı ziyaret ediyorum. 5 sebebi var.

1- Fuarlarda sektörle ilgili pek çok bilgi edinirsiniz.

2- 4-5 yaşından itibaren, İzmir Enternasyolal Fuarından bu yana fuara giden biri olarak fuarları hep verimli ve ilgi çekici buldum.

3-Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesinde “Kurumsal İletişim” ve “Fuar Yönetimi “dersleri de veren bir akademisyen olarak fuarları hep önemserim.

4-Fuarlar tanıtımın önemli bir parçasıdır.

5-Fuarlar ve yüz yüze iletişim hala çok önemli. Doğru zamanda doğru şekilde değerlendirmek, fırsatları görebilmek ve iletişimi devam ettirebilmek şartıyla.

Fuara katılan ve emek verenleri, ülkemiz tanıtımına katkıda bulunanları kutluyorum.


EMİTT’ DE NELER VARDI, NELER YOKTU?

Bireysel olarak katılan, stant açan oteller her zamanki gibi biraz kibirli. Yabancı ülkeler tanıtım ile meşgul. Şehir stantlarında ise muhabbet koyu.

Her il turizm değerini tanıtmaya çalışıyor. Şöyle bir baktığınızda her ilimizde ne çok turizm değeri var ve hala neden bu şehirler bir destinasyon değil ya da hak ettiği turisti ve gelirini almıyor diye düşünmemek elde değil.

Her yıl onca masraf yapıp EMİTT’ e katıldıklarına göre faydasını görüyorlar mutlaka ama neden hala hak ettikleri değeri bulmadıklarını düşünüyorlar. Çünkü tanıtım konusunda yanlış yaptıkları işler var farkında değiller.

Fuara katılmak harika, ama fuarı iyi değerlendiremiyorlar. Şehrinin ismi altında bir masada tanıtım yapan otel acaba kendi broşürünü diğer otellerle kıyaslıyor mu? Neleri farklı yapması gerektiğini fark ediyor mu? Sanmıyorum. Hatta neden kendi tanıtım masasının başında durmuyor? Bu otellerin sahipleri katılmıyor? Önerileri dinleyen yok.

Fuarda sağlık turizmi adına çalışmalar paneller yapıldı. Yapılan her çalışma elbette bir katkı sunuyor.

TGA’nın masasında 20 farklı broşür yerine 1 broşürde ülkemizi nasıl tanıtabilirdik diye düşündüm.

SALON GİRİŞİNDE TÜRKİYE VE DÜNYA HARİTASI OLMALI

Neden fuarın salon girişlerinde Türkiye ve dünya haritası yok? Fuara katılan iller bile kendi stantlarında Türkiye haritasında yerlerini gösterip, İstanbul’ şu kadar km, ulaşım farklı şekillerde şöyle sağlanır diye yolu göstermezler, heveslendirmez ve hayal kurdurmazlar. Basit ama yapılacak öyle çok iş var ki fuarlarda. Meraklısı sorsun diyeceğim ama merak eden de yok, soran da yok. Neden bizin gibi tecrübeli iletişim, tanıtım uzmanlarından faydalanılmaz. Neden daha fazla katma değer sağlama derdimiz yok? O zaman ağlamaya devam.

Bu yıl EMİTT’de dikkatimi çeken bir stant kasap olan, et yemekleri satan bir restoranın fuara katılması oldu. İlk defa katılıyorlarmış. Bölgelerine yapılan turizm faaliyetlerinde daha çok dikkat çekmek, tanınmak amacıyla fuara katılmışlar. Şehirlerinin içinde bir masada değil, ayrıca stant alarak ürünlerini tanıtıyorlardı.

Turizmde gastronomi önemli diyorsak, gasronomi işletmelerinin de bundan sonra EMİTT’ de yer alacağının işareti bu.

KADİR'S ECO LIFE

Kadirin ağaç evleri ise yine her sene olduğu gibi aynı yerde 27 yıldır fuara katılımını başarılı bir şekilde devam ettirdi. İstikrar ve devamlılık ve fırsatları görebilmek önemli bir şey. Kadir bey ağaç evleriyle birlikte yeni kuruduğu Kadir's ECO LIFE oluşumunu tanıttı. İncelemenizi öneririm.

Zaman içinde her şey değişip gelişiyor. Hazırlıklı olmak gerek. Bütün tanıtım enstrümanlarıyla bir 2024 EMİTT 6-9 Şubat arası geçip bitti. Katılanlar faydalandı. Fuarları küçültmek değil, büyütmek gerekiyor. Fuar şirketlerinin de katılımcı firmalar ile bir ekip olduğunu unutmaması ve katılımcılara kolaylık sağlaması gerek. “Hep bana, hep bana ” olmaz.

Sözün özü; Fuarda az firma çok konu, çok yapılacak iş vardı. Tanıtımda farklılaşma zamanının geldiğini fark etmek gerekiyor. Meraklısıyla bu konuyu işletmeler ve ülkemiz adına konuşalım.