KIRKLARELİ Kırklareli’de bulunan Dupnisa Mağarası’nın çevresi yapılaşma tehdidi altında. Mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait mağara mevkiinde bulunan bungalov evler ve otopark alanı, yap-işlet-devret modeli ile işletilmek üzere 10 Ağustos 2020 tarihinde açık arttırma ile kiraya verilmesi kararlaştırıldı.
Dupnisa Mağarası bölgesinin turizm tesisi kurulmak üzere ihaleye çıkmasının ardından Kırklareli Kent Konseyi devreye girdi. Konsey, bilim insanlarına bölgeye ilişkin rapor hazırlattı ve raporu İl Özel İdaresi’ne sunup yeniden değerlendirmelerini istedi. Kuzey Ormanları Savunması’nın (KOS) 5 Eylül’de bölgeye yaptığı ziyarette değerlendirme sonuçlanmadan çalışmalara başlandığı tespit edildi. KOS’tan Seda Elhan, mağaraya giden yolun genişletildiğini, asfaltlandığını ve alanda inşaat çalışmalarına başlandığını aktardı. Uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan bölgenin aynı zamanda doğal ve arkeolojik sit alanı olduğunu belirten Elhan, başlatılan inşaat çalışmalarının bir yıkım olduğunu vurguladı: “Başlatılan inşaat çalışmaları ‘eko-turizm’ adı altında gerçekleştirilen bir yıkım aslında. Yarasa tür çeşitliliği açısından en zengin yer Dupnisa Mağarası. Gerek bu inşaat sırasında, gerekse sonrasındaki yoğun kullanım sebebiyle artık yarasalar burada barınamayacak ve çevredeki tüm doğal yaşama zarar verilmiş olunacak.”
Yaban hayata yapılan müdahalelerin sonuçlarının ağır olacağının altını çizen Elhan sözlerini şöyle noktaladı: “Pandemi bizi yaban hayata yaptığımız müdahaleler sonrası sonuçlarının nasıl da ağır olduğunu gösterdi fakat biz bunu görmemekte, algılamamakta, gereğini yapmamakta ısrarcıyız. Bu şekilde diğer canlılarla birlikte en çok kendimize zarar vermeye devam ettiğimizi de bilelim. Bu inşaatın bir an önce durdurulmasını, alanın doğal haline bırakılmasını ve uzmanların görüşleri doğrultusunda mağara ile ilgili neler yapılacağına karar verilmesini istiyoruz.’’