Eko turizm, Yörük Türkmen kültürünü yaşatmayı getiriyor

20 Yörük Derneği ile bir araya geldi. Bu sene 6'ncı Yörük Çalıştayında Anadolu'da asırlardır var olan Yörük kültürünün korunması ve gelecek nesillere taşınması masaya yatırıldı.

Abdurrahman Büyükkeskin
Muratpaşa/Antalya - 
Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Av. Ümit Uysal, sürdürülebilir turizminin yolunun doğayı, çevreyi korumaktan geçiğini söyledi. Muratpaşa Belediye Başkanı Av. Ümit Uysal, Antalya'da Türkan Şoray Kültür Merkezi'nde ülke genelinden gelen 720 Yörük Derneği ile bir araya geldi. Bu sene 6'ncı Yörük Çalıştayında Anadolu'da asırlardır var olan Yörük kültürünün korunması ve gelecek nesillere taşınması masaya yatırıldı.

DOĞA ÇEVRE, KORUNMASI YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VE YAŞAMINI KORUMAKTAN GEÇİYOR

Türkiye turizminin başkenti Antalya'da doğa, çevre, ekolojik alanlar, bitki çeşitliliği florası ve faunası, ormanlar , endemik bitki çeşitliliğini ile ekoturizm alanlarının korunmasının yolunun   Yörük-Türkmen varlığından geçtiğine dikkat çeken Muratpaşa Belediye Başkanı Av. Ümit Uysal,'Eko turizm alanlarımızın korunması Yörük -Türkmen kültürümüzü korumaktan geçiyor. Yörük ve Türkmen kültürünü yaşatmak bizim en önemli görevimiz.

Birbirimize , doğaya saygı ve sevgiyi biz bu kültürümüzü yaşatarak gelecek nesillere aktararak aktarmalıyız. Bu bizim için tarihi öneme sahip.Kültürümüzün hiç bozulmadan ve hiçbir dejenereye uğramadan gelecek kuşaklara aktarma mecburiyetimiz var. Doğanın , çevrenin ve ormanların , su kaynaklarının koruyucusu Yörük kültürü ve yaşamının kendisidir. Bundan 15-16 yıl önce ormanlara zarar veriyor gerekçesi ile yanlışlık yapılarak Yörük yaşamının bir parçası olan kıl keçisi kesimi teşvik edildi. Torosların ve Yörük yaşamının bir parçası olan kıl keçisi yerine İsviçre Alplerine özgü Saanen keçisi teşvik edildi ama; saanen keçisinin doğal yaşamının Yörük Türkmen yaşamına uygun olmadığı görüldü. Ayrıca görüldü ki Cumhuriyet tarhinin en büyük ormanlık alanlardan yerleşim alanına sıçrayarak Manavgat Orman yangınında kıl keçileri ve Yörüklerin bir değeri olan kıl keçisinin ormanları her türlü afetten koruyanlar olduğunu gördük. Kıl keçisi ormanların ağaçların çevreyi tımar eden ekolojik dengeyi korur ve gözetir. Eko turizmin varlığı ile sürdürülebilir turizmin yolu Yörük-Türkmen  varlığını ve kültürünü koru aktan geçiyor.'' diye konuştu.

Çalıştayda Sahrap Soysal Toroslardaki Yörük ve Türkmen kızlarının yaptığı yöresel yemeklerden kesitler sunması yanı sıra Yörük halk müziği sanatçıları Uğur Önür  ve Feyzi Önder cura, bağlama üçlü sazı ile türküler seslendirdi.

Manşetler

Antalya Turizm Fuarı’nda Kemer turizmi farklı tanıtıldı
Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
Antalya bisiklet turizminde cazibe merkezi haline gelecek
Hollanda ünlü kalp cerrahi Türk’ü 100 yaşında kaybetti
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak