KİLİS- Uluslararası İnanç Turizmi ve Eshab-ı Kehf sempozyumunda Doç. Dr. Sadettin Paksoy, ''Eğer Hristiyan dünyası için Efes'i bir hac merkezi olarak kabul ettirebilirsek bizim cari açık diye bir sıkıntımız kalmaz'' dedi.
2020 YILINDA 1,5 MİLYAR İNSAN TURİST OLACAK
Kilis 7 Aralık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadettin Paksoy, dünyada 300 milyon insanın turizm sektöründen kazanç sağladığını belirterek şunları anlattı: “2020 yılında 1,5 milyar insan turist olacak ve turizm gelirleri 2 trilyon dolara ulaşacaktır. Türkiye'de kültür mirası olarak bilinen inanç merkezlerinin iyi yönetilmesi durumunda ülkede hiç bir makro ekonomik problemin kalmayacağını düşünüyorum. Turizm ayrıca dünya barışına hizmet eden bir sektördür. İnsanlar bir birlerini tanıdıkça kardeşlik ve dostluk kuruyor. Tanımayan insanlarda bir birlerine hasım ya da düşman olabiliyor.''
ESHAB-I KEHF' DEĞERİNİ KORUYOR.
Afşin'deki Eshab-ı Kehf'in Müslümanlar ve Hristiyanlar için önemli bir inanç merkezi olduğunu belirten Doç. Dr. Sadettin Paksoy, ''300 yıl önce Eshab-ı Kehf'te uyuyan ve ''7 uyurlar'' adını alan kişilerin halk tarafından yeniden uyanıp dirileceğine inanılıyor. Eshab-ı Kehf İslam'dan önceki eski Türk inançları bağlamında değerini koruyor. Bu inanç sisteminin insanların birliğine ve beraberliği ile hoşgörüye vesile oluyor. Bilimsel çalışmalar ışığında gerçekliği ortaya çıkan Afşin'deki Eshab-ı Kehf'e sahip çıkılması halinde burası önemli bir inanç merkezi olacaktır” dedi.
ESHAB-I KEHF'İN ÖNEMİ
Eshab-ı Kehf in hikayesi hem Hıristiyanlık hem de Müslümanlıkta anlatılmaktadır. Kıır'an-ı Kerim'de Kehf Suresinde Ashab-ı Kehften bahsedilmekte ve yedi uyurların hikayesi anlatılmaktadır. Eshab-ı Kehf-Kehf hadisesi Kur'anı Kerim' de ve diğer semavi kitaplarda Bas-ü badel mevt ( Yeniden dirilme ) inancının delilleri arasında gösterilir. Hikaye henüz Müslümanlık ortada yokken gelişmesine rağmen Kur'an-ı Kerim'de yer almıştır. Hikayenin kahramanları hem Hıristiyanlar hem de Müslümanlar açısından saygı duyulan ve kutsal oldukları kabul edilen kişiler olduklarından Eshab-ı Kehfin semavi dinleri bir araya getiren özel bir önemi vardır.