Edebiyat temalı otel

Türkiye'de bir ilk olan edebiyat temalı Mini Fuar Hotel'in işletmecisi. yazar Gülşah Elikbank, otel fikrinin ortaya çıkışını ve yaşama geçirilme sürecini anlattı

İSTANBUL- Gülşah Elikbank, Türkiye'de bir ilk olan edebiyat temalı Mini Fuar Hotel'in işletmecisi. Aynı zamanda yazar olan Elikbank, otel fikrinin ortaya çıkışını ve yaşama geçirilme sürecini anlattı
Siyah Nefes, Mavi Dağ, Aşkın Gölgesi eserlerinin yazarı Gülşah Elikbank, eşi Serkan Elikbank ile birlikte Türkiye’de bir ilk olan edebiyat temalı Mini Fuar Hotel’i işletiyor. Aslında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Gülşah Elikbank, Marmara Üniversitesi’nde Yönetim ve Çalışma Psikolojisi üzerine yüksek lisans yapmış; fakat roman yazma tutkusu ve profesyonel işi olan turizm işletmeciliği, Elikbank’ın yazarların kişisel eşyalarının da bulunduğu Mini Fuar Hotel’i kurmasında etkili olmuş.
Edebiyat temalı bir hotel kurma fikrinin zamanla oluştuğunu belirten Gülşah Elikbank, ‘Biz İstanbul’da eşimle birlikte otel yöneticiliği yapıyorduk. Bu arada ben de roman yazıyordum. 2010 yılında ilk romanım yayınlanınca edebiyat dünyasına girmiş oldum ama hem roman yazabileceğim hem de profesyonel işimi yapabileceğim bir konsept istiyordum.
 Biz de İstanbul’un hızlı yaşamından kaçıp İzmir’e yerleşmeye karar verdik. Edebiyat konseptli otel, benim fikrimdi. Ben sadece konseptin sahibiyim. Şu an otelin işletmesini eşim yapıyor. İkimizin de turizmci olması bizim için bir avantaj oldu. Türk edebiyatına damga vurmuş yazarlarımıza izinler için başvurduk. Yazarlardan tek tek kişisel eşyalarını almak çok uzun sürdü’ diye konuştu.

 ÜNİVERSİTE SINAVINDAKİ BİRKAÇ SORU BİZİM HOTELİMİZDEN ÇIKTI
Elikbank, sözlerini şöyle sürdürdü: İzinler alındıktan sonra yazarlarımızdan el yazılarını istedik. Özel eşyalarını rica ettik ama bunlar bir anda olmadı. Yazarlarımız da böyle bir konseptin olmasından çok memnun oldu. Bizim çok turist misafirimiz var; böylece Türk Edebiyatı’nı onlara da tanıtabiliyoruz. Müşterilerimizin bazıları konseptimizi hiç bilmeden geliyor. Edebiyat konseptli olduğunu fark edince çok şaşırıyorlar. Resimlerdeki yazarlar hakkında bilgi almak istiyorlar. Anlatınca not almaya başlıyorlar. Üniversite sınavına hazırlanan misafir öğrencilerimiz vardı. Sınava girdikten sonra, keşke sınava girmeden gelseydik dediler. ‘Sınavdaki birkaç soru koridorlardaki ve duvarlardaki sözlerden çıktı’ dediler.

 NAZIM HİKMET’İN ODASINDA KALMAK İÇİN GELENLER VAR
 Elikbank, ‘Bizim genellikle Yunanistan’dan misafirlerimiz geliyor. Özellikle Yaşar Kemal ve Nazım Hikmet hayranları geliyor. 70-80 yaşında olup, bastonlarıyla sadece Nazım Hikmet ve Yaşar Kemal’in odasında kalmak için gelen misafirlerimiz var. Değişik tarzda müşterilerimiz var. Mesala hiç edebiyatla ilgisi olmayan ama şirin ve küçük bir aile işletmesinde kalmak isteyenler de var. Aslında biz fiyat olarak da uygunuz. Bu açıdan her sektördenmisafirimiz var. Müşterilerimizin % 70’i yabancı, %30’u Türk. Yabancılar kendi ülkesine döndüğü zaman hemen anlatıyor, bloklara yazıyor, tavsiye ediyor’ dedi.
 Emeklerinin ödüllendirilmesinden dolayı gururlu olduğunu belirten Elikbank, ‘Biz 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yılın işletmecisi seçildik.

 Yurtdışında da Trip Advisor sitesi bizi 2013 yılının işletmecisi seçti. Ayşe Kulin İzmir’e geldiği zaman eşiyle bizi ziyaret etti. Yurtdışında kaldığı otellerden

 hiçbir farkımızın olmadığını söyledi. Çok hoşuna gittigini ve böyle harika bir yer beklemediğini ifade etti. Yazarlarımızdan böyle güzel yorumlar duymak harika oluyor.

KİTAP HEDİYE EDİYORUZ
 Elikbank sözlerini şöyle sürdürdü: Ben daha çok kendi beğendiğim ve Türk Edebiyatı’na damga vurmuş olan insanları seçmeye çalıştım. Eserleri yurtdışında çevrilmiş yazarlar olmasına da dikkat ettik. Yabancı misafirlerimiz geldiğinde çevrilmiş eserleri hediye ediyorum. Çok hoşlarına gidiyor. Oya Baydar’ın Almancaya çevrilmiş bir eseri vardı. Bir Alman misafirime verdim. Havalara uçtu. Biz 2012 yılında kitap fuarı açılırken aynı gün burayı açtık. Açılışta Buket Uzuner gelip yeni romanını okudu. Bu açılışla birlikte kısa sürede, özellikle İstanbul’da adımız duyuldu. Yazarlarımız çok destek oldular.
 Ahmet Ümit, Nazlı Eray, Doğan Hızlan, Oya Baydar, Ayşe Kulin, İnci Aral, Yekta Kopan, Tuna Kiremitçi otelimizde kalan yazarlarımızdan.

YAZARLARIN GÜVENİNİ KAZANDIK
 Elikbank yazarların güvenini kazanmanın önemli olduğunu söyleyerek bu süreci şöyle anlattı: Ahmet Hamdi Tanpınar ismine ailesi kolay kolay izin vermez.
 Sağolsunlar bize izin verdiler. Sevgi Soysal’ın odasıyla komşu olmayı Buket Uzuner isteyip sevgi Soysal’ın kızından kendisi izin aldı. Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz da açılışa geldi. Bütün odalarımızın tarzı biribirine benziyor, farklı kılan yazarlarımızın hediye ettiği eşyalar. Oya Baydar’ın cezaevindeyken ördüğü danteller de bizim otelimizde..

Manşetler

Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti