Dünyayı makarna ile doyuruyoruz

1 milyon 370 bin ton makarna ihraç eden Türkiye'nin makarna sanayisi, bu yıl 1,5 milyon ton ihracatı hedefliyor.

İSTANBUL- Makarna ihracatında İtalya’dan sonra ikinci sırada sırada yer alan Türkiye 2022'de 160 ülkeye 1 milyar dolara yaklaşan makarna ihracatı yaptı. 1 milyon 370 bin ton makarna ihraç eden makarna sanayisi, bu yıl 1,5 milyon ton ihracatı hedefliyor.

Türkiye; makarna üretiminde dünyada İtalya ve Çin’den sonra üçüncü sırada bulunuyor.. Makarna ihracatında İtalya'dan sonra dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye, geçen yıl 160 ülkeye ihracat yaptı.
Toplamda 1 milyon 370 bin ton ürün ihracat yapan makarna sektörü, en çok dış satımı 731 bin tonla Afrika ülkelerine gerçekleştirdi ve 379 milyon 503 bin dolar gelir sağladı.

Güney Amerika ülkeleri 218 bin tonla ikinci, Asya ülkeleri 98 bin tonla üçüncü, Orta Doğu ülkeleri 64 bin tonla dördüncü sırada yer aldı. Avrupa Birliği ülkelerine de geçen yıl 18 bin ton makarna gönderildi.

"160 ülkeye ihracatımız sorunsuz olarak gerçekleşti"

Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, iklim değişikliğinin yanı sıra salgına bağlı olarak tedarik zincirinin bozulmasının ve lojistikte yaşanan problemlerin gıda ürünlerinin önemini daha da belirgin hale getirdiğini söyledi.

Alınan tedbirler kapsamında makarnanın kati ihracatının 1 Ocak-30 Nisan 2021 tarihlerinde kısıtlandığını anımsatan Külahçıoğlu, "Geçen yılın ilk 4 ayında ihracatımızda yaklaşık yüzde 15 düşüş gerçekleşti. Sonrasında sektörümüzün, Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığıyla yaptığı istişareler neticesinde buna kalıcı bir çözüm bulundu ve aşmış olduk. Bundan sonraki toparlanmayla yılı miktar bazında yüzde 9 düşüş ancak değer bazında yüzde 3 artışla kapatma başarısı göstermiş olduk." dedi.

2022'de hedef dış satımda 1 milyar doları aşmak

Sektörün bu yıl 1 milyar dolarlık dış satım hedeflediğini belirten Külahçıoğlu, "Bu yıl revize ettiğimiz hedef olan 1 milyar dolarlık dış satıma emin adımlarla ilerleyeceğiz. Artık, Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığıyla aldığımız tedbirler kalıcı hale geldi. İç tüketimle birlikte değerlendirdiğimizde sektörümüzün toplam büyüklüğü 1,5 milyar doları aşmış durumda. İhracat ve iç tüketim dengesini de koruyoruz." ifadelerini kullandı.

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak