Dünyanın en pahalı köprüsü: Osmangazi

Yaklaşık 8 kat daha fazla ödüyor. Kilometre başına en pahalı köprü ise yap-işlet-devret modeliyle hayatımıza giren Osmangazi Köprüsü.

İSTANBUL - Türkiye, kişi başı milli geliri yüksek olan ülkelere nazaran en fazla köprü geçiş ücreti ödeyen ülke. Yaklaşık 8 kat daha fazla ödüyor. Kilometre başına en pahalı köprü ise yap-işlet-devret modeliyle hayatımıza giren Osmangazi Köprüsü...
Köprü geçiş ücretlerine gelen zamla birlikte Osmangazi Köprüsü'nün geçiş ücreti 117,90 liradan 147,50 liraya yükseldi. Yap-İşlet-Devret modeliyle hayatımıza giren Osmangazi, dünyanın en pahalı köprüsü.

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Danışmanı ayrıca İBB Trafik ve Ulaşım Komisyonu Üyesi Dr. Suat Sarı Halk TV'ye diğer ülkelerdeki durumu değerlendirdi.

En fazla ücreti Türkiye vatandaşı ödüyor

Diğer ülkelere nazaran Osmangazi Köprüsü'nün fahiş bir fiyatı olduğunu belirten Sarı şöyle devam etti;

“Danimarka, Fransa, İngiltere, Japonya, Kanada, Çin ve ABD gibi ülkelerin su köprüleri, km başına ortalama 20 TL ile 40 TL arasında bir geçiş ücretine sahip. Osmangazi Köprüsü ise  55 TL bir geçiş ücretine sahip. Dolar bazında baktığımızda Osmangazi Köprüsü'nde 7,38 dolar km başına geçiş var. Diğer ülkelerde bu ortalama 5 dolar”

Türkiye'deki vatandaşların cabinden 8 kat daha fazla para çıkıyor

Sarı, fiyatları kişi başı milli gelire göre de oranladı. Kişi başı milli gelirinin düşük olmasına rağmen, cebinden en fazla para çıkanın yine Türkiye vatandaşı olduğuna dikkat çekti Sarı ve şunları söyledi;

“Ülkelerin köprülerdeki geçiş ücretleri o ülkelerin kişi başı milli gelirleriyle orantılı olması lazım. Türkiye'de kişi başı milli gelir 9 bin dolar civarında.. Saydığım su köprüsü yapan ülkelerde kişi başı milli gelir 40 bin dolarla 65 bin dolar arasında. Dolayısıyla Türkiye'deki bir vatandaş Osmangazi Köprüsü'nden geçerken kişi başı milli gelirinin 10 binde 8'ini verirken bir Danimarkalı 10 binde 1'ini, bir İngiliz 10 binde 1,2 'sini veriyor”

Benzer köprüyü Çin 320 milyon dolara, Türkiye 727 milyon dolara yaptı

Sarı, Osmangazi Köprüsü'nün maliyetine de dikkat çekerek, “ Çin'de 2018'de yapılan Macau köprüsü -ki 7 km'si su altı tüneli; Avrasya tüneli gibi- o köprünün maliyeti km başına 320 milyon dolar. Bizim Osmangazi köprümüzün de km başına maliyeti 727 milyon dolar. Yapım maliyeti ve geçiş ücretleri yüksek bir köprüden bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak